Vojaci Burkiny Faso za jeden deň zmasakrovali 223 civilistov, tvrdí skupina na ochranu práv

NETKY.SK • 26 Apríl 2024, 19:00 • 2 min
Vojaci Burkiny Faso za jeden deň zmasakrovali 223 civilistov, tvrdí skupina na ochranu práv

Organizácia Human Rights Watch požaduje vyšetrenie vrážd v dvoch dedinách len niekoľko týždňov po priletení ruských jednotiek uprostred silnejúceho konfliktu.

slovakia

left justify in out

Armáda Burkiny Faso za jediný deň koncom februára popravila 223 civilistov, vrátane najmenej 56 detí, podľa vyšetrovania jedného z najhorších prípadov zneužívania zo strany ozbrojených síl krajiny za posledné roky. Masové zabíjanie súvisí s rozširujúcou sa vojenskou kampaňou na boj proti násiliu džihádistov a stalo sa tak niekoľko týždňov po vylodení ruských jednotiek v tejto západoafrickej krajine, aby pomohli zlepšiť bezpečnosť.

Podľa správy organizácie Human Rights Watch (HRW), ktorá nalieha na úrady v Burkinabè, aby urýchlene začali vyšetrovanie podporované OSN, môže masaker predstavovať zločiny proti ľudskosti.

Zhromažďovaním svedectiev svedkov a overovaním videí a fotografií vedci HRW zistili, že 25. februára vojaci zabili 179 ľudí vrátane 36 detí v dedine Soro a 44 ľudí vrátane 20 detí v neďalekej dedine Nondin v severnej provincii Yatenga. Zistenia prichádzajú len niekoľko dní po stretnutí predstaviteľov OSN a afrických lídrov v Nigérii, aby prediskutovali riešenia, ako čeliť rastúcej hrozbe terorizmu na kontinente, na konferencii, na ktorej sa predstavitelia Burkiny Faso nezúčastnili.

Experti poznamenali, že k vraždám došlo v čase, keď americká protiteroristická stratégia v regióne ochabovala, keďže krajina sa v rámci svojej bezpečnostnej stratégie čoraz viac orientovala na Rusko.

Vojenský prezident Burkiny Faso Ibrahim Traoré dúfa, že spojenie s Moskvou pretvorí takmer desaťročný konflikt v krajine s povstalcami spojenými s Islamským štátom a al-Káidou. Mesiac pred vraždami dorazilo do krajiny prvé významné nasadenie ruských jednotiek, hoci nič nenasvedčuje tomu, že by sa na masakre podieľali.

Svedkovia uviedli, že je nepochybné, že zverstvá boli súčasťou dlhotrvajúcej protiteroristickej kampane zameranej na civilistov obvinených zo spolupráce s islamistickými militantmi. „Armáda v Burkinabè opakovane páchala masové zverstvá na civilistoch v mene boja proti terorizmu, pričom takmer nikoho nebrali na zodpovednosť,“ povedala Tirana Hassan, výkonná riaditeľka HRW. "Obete, pozostalí a ich rodiny majú právo na to, aby boli tí, ktorí sú zodpovední za vážne zneužívanie, postavení pred súd," dodala.

Dedinčania uviedli, že 25. februára sa vojenské sily zastavili v Nondine a potom v Soro, 5 km odtiaľ, a obvinili obyvateľov zo spolupáchateľstva s džihádistami. "Povedali, že s nimi (armádou) nespolupracujeme, pretože sme ich neinformovali o pohybe džihádistov," povedala HRW 32-ročná žena, ktorá prežila zo Soro a ktorá bola postrelená do nohy.

V Soro dedinčania opísali, ako vojaci strieľali do ľudí, ktorí boli zajatí, alebo sa pokúsili ukryť či utiecť.

„Rozdelili mužov a ženy do skupín,“ povedal HRW 48-ročný farmár. „Bol som v záhrade s ďalšími ľuďmi, keď nás [vojaci] zavolali. Keď sme sa začali posúvať vpred, spustili na nás bez rozdielu paľbu. Utekal som za strom a to mi zachránilo život," dodal.

Svedkovia v Nondine uviedli, že vojaci chodili od dverí k dverám a nariaďovali ľuďom, aby vyšli zo svojich domovov a ukázali svoje preukazy totožnosti. Potom zhromaždili dedinčanov v skupinách a začali na nich strieľať. Vojaci strieľali aj do ľudí, ktorí sa snažili utiecť alebo sa schovať.

Vláda Burkiny Faso bola požiadaná o vyjadrenie, odpoveď však neprišla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian / Mark Townsend, Foto: The guardian / Reuters / Luc Gnago
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies