Využite veľkonočný predĺžený víkend na atraktívny výlet

NETKY.SK • 28 Marec 2024, 09:52 • 2 min
Využite veľkonočný predĺžený víkend na atraktívny výlet

Všetko nasvedčuje tomu, že v nasledujúcich dňoch sa nad nami počasie zľutuje a príroda na nás chystá niekoľko naozaj pekných, teplých a slnečných dní.

slovakia

left justify in out

Prečo nevyužiť pár dní voľna a pokoja aj na pekný výlet a chvíle strávené na čerstvom vzduchu? Ponúkame vám niekoľko tipov na inšpiráciu, ako stráviť nasledujúce veľkonočné dni. 

Nasadnite na bicykel

Počasie hlási, že najbližšie dni budú vhodné aj na cyklovýlet, tak prečo to nevyužiť? Naším tipom je cyklotrasa Pokutskou dolinou, ktorá vedie k starobylému mostu bývalej lesnej železničky a k najväčšiemu vodopádu pohoria Vtáčnik. Je to nenáročná trasa vedúca po asfalte, vhodná pre celú rodinu. Je súčasťou siete cyklotrás Kľakovskej doliny, ktoré vedú popri malebných dedinkách Horné Hámre, Píla, Župkov, Hrabičov, Ostrý Grúň a Kľak. Má 14 kilometrov a ide po stopách bývalej lesnej železnice, po ktorej sa kedysi zvážalo drevo spod Vtáčnika.

Užite si nádherné prostredie lesov a lúk, navštívte vonkajšiu expozíciu bývalej železnice pri obci Hrabičov, kde trasa začína. Na Ranči Blanc na začiatku trasy si dajte čerstvé pečené struhy, navštívte Ivanom salaš so vzácnymi druhmi vtáctva. Na konci vás čaká nádherný Pokutský vodopád, ktorý je najkrajší práve na jar.

 

 

 

Božský výhľad a nebeské sladkosti 

Vyberte sa na rozhľadňu na Krahulský vrch (959 m. n. m.) medzi Kremnicou a Krahulami. Z vrchola 13,5-metrovej rozhľadne sa ponúka výhľad na Kremnické, Štiavnické vrchy, a pri dobrom počasí aj na Malú Fatru. Po čarokrásnom výlete sa zastavte v Kremnici v cukrárskej dielni Alojza Atkáryho, kde si môžete priamo pozrieť, ako vyrábajú legendárnu tunajšiu cukrovinku - "kremnické krumple". Vyrábajú sa tu už od začiatku minulého storočia, ide o skvelú nepečenú sladkosť z domácich piškót, s dvomi druhmi krémov, obalené do orechovo-cukrového cesta a ručne vyformované do tvaru "krumple".

Dielňu nájdete medzi vstupnými bránami do historického centra, otvorená je v piatok a sobotu od 10.00. do 14.00. 

Odskočte si za hranice

V kúpeľnom mestečku Sárvár v Maďarsku, kde sa zrodila tradícia kúpeľnictva už v 16. storočí sa môžete pokochať na elegantnom hrade a poprechádzať v jeho okolí. Kedysi bol dôležitým dejiskom udalostí celej monarchie. Dnes v ňom nájdete kultúrne centru, umeleckú galériu, knižnicu a múzeum Ferenca Nádasdyho - manžela u nás neslávne slávnej Báthoryčky. 

Sárvár je pôvabné historické mestečko s viacerými pamätihodnosťami, no najväčšou turistickou atrakciou je dnes nepochybne tunajšie wellness centrum.

 

 

 

V čerešňovom raji

Jednou z najkrajších obcí v tomto ročnom období je nepochybne Brdárka. Nájdete ju učupenú v Stolických vrchoch v Slovenskom rudohorí, pod Veľkým Radzimom. Budete sa tu cítiť ako na konci sveta, odstrihnutí od civilizácie, no o to viac si vychutnáte nádheru tunajšieho prostredia. 

Táto obec v kopcoch v nadmorskej výške 550 metrov má jedinečnú pôvodnú architektúru, ktorú vytvorili predkovia súčasných asi len 60tich obyvateľov. Unikátom je aj to, že tu nenájdete miestnu krčmu! Jej turistickým ťahákom je asi 4 000 čerešňových stromov, ktoré tu najmä na začiatku mája vytvárajú neuveriteľný, priam nebeský obraz rozkvitnutých kvetov. No obec je príťažlivá v každom období. Z Veľkého Radzimu môžete vychutnávať nádherné výhľady na okolité obce a pohoria. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Relax
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies