WWF vyzýva poslancov, aby nehlasovali za zákony uľahčujúce odstrel vzácnych šeliem

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 10:42 • 2 min
WWF vyzýva poslancov, aby nehlasovali za zákony uľahčujúce odstrel vzácnych šeliem

BRATISLAVA - Veľké šelmy sú na Slovensku vo vážnom ohrození. V týchto dňoch sa na pôde parlamentu rozhoduje o zákonoch, ktoré výrazne uľahčia odstrel týchto vzácnych živočíchov aj bez dostatočného zdôvodnenia. WWF Slovensko preto vyzýva poslancov, aby návrh nepodporili.

slovakia

left justify in out

Poslanci parlamentu hlasujú o zjednodušení a zrýchlení udelenia výnimky pre odstrel chránených druhov živočíchov. Návrh sa rieši expresne rýchlo v skrátenom legislatívnom konaní a bez odbornej diskusie. Na rozdiel od pôvodného návrhu sa novela už netýka len medveďa, ale aj ostatných veľkých šeliem.

Rys ani vlk pritom neohrozujú ľudské životy. Naopak, výrazne sa podieľajú na znižovaní škôd v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve, ktoré spôsobujú premnožené jelene, daniele či diviaky. Nová úprava je navyše tak nejasná, že umožní odstrel akýchkoľvek, nielen problémových jedincov.

Výzva poslankyniam a poslancom

WWF Slovensko preto poslalo poslancom NR SR výzvu, aby nehlasovali za návrh zákona, ktorý uľahčí odstrel veľkých šeliem. K výzve sa postupne pridávajú ďalší podporovatelia z radov vedeckej obce. “Prerokovávaný návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny a zákona o civilnej ochrane má podľa odborníkov z WWF Slovensko niekoľko vážnych nedostatkov a môže ohroziť populácie chránených šeliem. Aj preto WWF bojuje proti prijatiu navrhovaných zmien a prosíme o podporu. Našu verejnú výzvu Rys nie je hrozba podporilo v priebehu pár dní už viac ako 4 400 ľudí. Teraz verejne žiadame aj poslancov, aby za zákon nehlasovali,” povedala Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

Organizácia WWF Slovensko upozorňuje, že schválenie novely v aktuálnom znení by umožnilo:

  • veľké a neopodstatnené zásahy do populácií chránených druhov pri nejasne stanovených podmienkach, ktoré môžu ešte viac narušiť prírodnú rovnováhu;
  • porušenie našich medzinárodných záväzkov;
  • vážne poškodenie nášho prírodného bohatstva.

 

„Situáciu s problémovými jedincami medveďa, ktoré ohrozujú zdravie alebo majetok ľudí, treba zodpovedne riešiť. Tým, že uľahčíme lov rysov či vlkov ju však nevyriešime. Právna úprava musí byť jasná, vyvážená a nemá vytvárať podmienky pre možnosť zneužitia na bezdôvodný zásah do populácií chránených druhov,“ vysvetlil Pavol Žilinčík, právnik WWF Slovensko.


Celé znenie výzvy pre poslancov a poslankyne NR SR nájdete na webe wwfsk.org.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: WWF, Foto: SITA / ThinkStock (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies