Začína sa proces s expolicajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 11:35 • 2 min
Začína sa proces s expolicajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda

MINNEAPOLIS - Dnes začína súd s Derekom Chauvinom, ktorý deväť minút kľačal na krku Georgovi Floydovi, a on následkom toho zomrel.

slovakia

left justify in out

Výberom poroty sa dnes začína súdny proces s bývalým minneapoliským policajtom obvineným z vraždy Georgea Floyda. O osude Dereka Chauvina rozhodne 12 porotcov, prípadne aj ďalší dvaja náhradníci,  ktorých vyberú po rozsiahlom kole otázok o ich názoroch na políciu a súdnictvo.

 

Súvisiaci článok: Policajta, ktorý udusil škrtením Afroameričana, obvinili z vraždy 3. stupňa

 

Výber poroty by mal podľa očakávaní trvať prinajmenšom tri týždne. Prvé argumenty by mali odznieť 29. marca.

 

img

 

Potenciálni porotcovia, ktorí musia mať viac ako 18 rokov, byť americkými občanmi a žiť v spomenutom okrese, dostali dotazníky, ktoré majú určiť ako sú oboznámení s prípadom a či si v tejto súvislosti vytvorili nejaké názory.

 

Okrem iného sa ich pýtajú na predošlé kontakty s políciou, či niekedy protestovali proti policajnému násiliu alebo či veria, že je súdny systém spravodlivý. Na rozdiel od bežného výberu porotcov, budú tentoraz kandidátov vypočúvať samostatne a nie v skupine. Otázky budú klásť zástupcovia oboch strán aj sudca.

 

Súvisiaci článok: Smrť Afroameričana Georgea Floyda odsúdil aj pápež František

Cieľom je vybrať nezaujatých porotcov. Podľa miestneho právnika Mikea Brandta však žalobcovia budú inklinovať k porotcom, ktorí majú priaznivé názory k hnutiu Black Lives Matter alebo ich viac rozhnevala Floydova smrť, zatiaľ čo Chauvinovi právnici budú skôr inklinovať k podporovateľom polície.

 

img

Afroameričan George Floyd zomrel 25. mája po tom, ako mu biely policajt Chauvin takmer deväť minút kľačal na krku, zatiaľ čo on lapal po dychu. Chauvina obvinili z vraždy druhého stupňa a zabitia druhého stupňa.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pitva ukázala, že George Floyd bol v apríli pozitívne testovaný na COVID-19

 

Ďalší traja policajti, ktorí boli na mieste, Tou Thao, Thomas Lane and J. Kueng, čelia obvineniam zo spoluúčasti a pred súd sa postavia v auguste. Všetkých štyroch po nátlaku verejnosti prepustili z policajných radov.

 

Súvisiaci článok: Policajt, ktorý zabil Afroameričana Georgea Floyda, bol prepustený na kauciu

 

img

 

Floydova smrť v Spojených štátoch vyvolala masívne protesty proti policajnej brutalite, rasizmu a nerovnosti, ktoré sa rozšírili do celého sveta.

 

Súvisiaci článok: Protesty v USA neutíchajú, policajtom obvineným z Floydovej smrti hrozí vyšší trest



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies