Žáner hudby má podľa štúdií vplyv na osobnosť. Našli ste sa v našich charakteristikách?

NETKY.SK • 29 Marec 2024, 13:00 • 2 min
Žáner hudby má podľa štúdií vplyv na osobnosť. Našli ste sa v našich charakteristikách?

Od zlepšovania nášho duševného zdravia znížením negatívnych emócií až po zmiernenie fyzickej bolesti má hudba široké uplatnenie. Tento článok rozoberá všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako hudba ovplyvňuje náš mozog a čo to znamená pre naše zdravie a pohodu. Zistite aký ste podľa žánru, ktorý počúvate.

slovakia

left justify in out

Hudba je univerzálnym jazykom, ktorý má schopnosť ovplyvniť naše emócie, myslenie a dokonca aj správanie. Rôzne žánre hudby môžu vyvolať rôzne reakcie u poslucháčov a môžu mať vplyv na ich náladu a osobnosť. V tomto článku preskúmame vplyv hudobných žánrov na našu psychiku a spôsoby, ako ovplyvňujú našu náladu a osobnosť.

Osobnostné črty a hudobný vkus

V jednej štúdii výskumníci požiadali viac ako 36-tisíc účastníkov z celého sveta, aby ohodnotili viac ako 104 rôznych hudobných štýlov. Vyplnili tiež zoznamy osobností Big 5 a poskytli informácie o svojej obľúbenej hudbe. Výsledky ukázali, že osobnosť a hudobný vkus sú skutočne prepojené, ale ovplyvňujú to aj iné individuálne rozdiely. Tu sú niektoré z osobnostných čŕt,  ktoré štúdia spája s určitými hudobnými štýlmi.

 

Indie: Fanúšikovia nezávislého žánru sa registrovali ako introvertní, intelektuálni a kreatívni, no menej pracovití a nežní ako fanúšikovia iných štýlov. Pasivita, úzkosť a nízke sebavedomie boli ďalšie pozoruhodné osobnostné charakteristiky.

Pop: Extrovertný, čestný a konvenčný. Hoci milovníci populárnej hudby boli pracovití a mali vysoké sebavedomie, výskumníci naznačujú, že sú menej kreatívni a nepokojnejší ako tí, ktorých si obľúbili iné hudobné štýly.

Rap/hip hop: Napriek stereotypu, že milovníci rapu sú agresívni alebo násilní, vedci nenašli žiadne takéto prepojenie. Fanúšikovia rapu však mali tendenciu mať vysokú sebaúctu a vo všeobecnosti boli C

Country: Títo fanúšikovia sa zvyčajne označujú ako pracovití, konvenční, odchádzajúci a konzervatívni. Hoci sa country hudba často sústreďuje na lámanie srdca, ľudia, ktorí ju uprednostňujú, majú tendenciu byť emocionálne stabilní. Tiež sa umiestnili nižšie ako ostatní v otvorenosti voči skúsenostiam.

Rock/heavy metal: Rock a heavy metal často premietajú obrazy hnevu, statočnosti a agresivity. Táto štúdia však zistila, že títo fanúšikovia sú jemní, kreatívni a introvertní . Tiež mali tendenciu mať nízke sebavedomie.

Indie: Fanúšikovia nezávislého žánru sa registrovali ako introvertní, intelektuálni a kreatívni, no menej pracovití a nežní ako fanúšikovia iných štýlov. Pasivita, úzkosť a nízke sebavedomie boli ďalšie pozoruhodné osobnostné charakteristiky.

Klasická hudba: Milovníci klasickej hudby v štúdii boli vo všeobecnosti trochu introvertní, ale spokojní sami so sebou. Kreativita a zdravé sebavedomie boli medzi nimi bežné.

Jazz, blues a soul: Extrovert s vysokou sebaúctou. Majú tiež tendenciu byť veľmi kreatívni, inteligentní a v pohode.

 

Predpovede osobnostných vlastností

Výsledky štúdie psychológov Jasona Rentfrowa a Sama Goslinga naznačujú, že hudba, ktorú ľudia počúvajú, môže viesť k prekvapivo presným predpovediam o ich osobnosti.

Napríklad extroverti v štúdii uprednostňovali ťažké basové linky, zatiaľ čo tí, ktorí majú radi zložitejšie štýly, ako je jazz a klasická hudba, sú kreatívni a majú vyššie IQ . Rentfrow a Gosling rozšírili svoje štúdium o špecifické aspekty hudby spojené s preferenciami.

Hudba na zlepšenie motivácie

Každý, kto pri behu alebo tréningu v posilňovni počúval energickú hudbu, chápe jej silu motivovať k vysokému výkonu.
Je to jeden z najbežnejších nástrojov, ktoré športovci používajú, aby ich poháňali vpred a vynikli vo svojom odbore pomocou rýchlych tratí. Medzi hudbou a fyzickou koordináciou existuje priame spojenie, v neposlednom rade preto, že sa inštinktívne pohybujeme v jej rytme. To znamená, že pri behaní alebo cvičení často prispôsobujeme tlkot srdca úderom za minútu hudby, ktorú počúvame.

Hudba pomáha motivovať rôznymi spôsobmi, vytvára väčšiu pozornosť a pozornosť k detailom pri vykonávaní kognitívnych úloh. Únava a stres sú dva z hlavných dôvodov, prečo ľuďom chýba motivácia, a ako sme videli, hudba je účinný prostriedok proti stresu. Pozitívny vplyv hudby na duševnú únavu je rovnako dobre zdokumentovaný, pričom počúvanie novej hudby povzbudzuje myšlienkové pochody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: verywellmind.com, zipdj.com. titulná foto: Getty images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies