Zomrel bývalý poľský premiér Jan Olszewski

NETKY.SK • 8 Február 2019, 12:43 • 2 min
Zomrel bývalý poľský premiér Jan Olszewski

VARŠAVA - Vo veku 88 rokov zomrel vo štvrtok vo varšavskej vojenskej nemocnici bývalý poľský premiér Jan Olszewski. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na poľskú štátnu televíziu.

slovakia

left justify in out

Po druhej svetovej vojne podporoval Poľskú ľudivú stranu Stanisława Mikołajczyka. Vyštudoval právo na Varšavskej univerzite a potom pracoval na ministerstve spravodlivosti a v akadémii vied. Od roku 1956 pôsobil ako novinár v týždenníku Po prostu, v ktorom vydal ešte v tom istom roku článok volajúci po rehabilitácii príslušníkov Armie Krajowe. V nasledujúcich dvoch rokoch článok vzbudil taký rozruch v očiach verejnosti, že Olszewski musel prestať písať.  

 

img

 

Jeho povesť, ako protirežímového intelektuála sa posilnila v 60-tych rokoch, keď ako advokát stál na strane odporcov režimu. Aj preto bola jeho činnosť v roku 1968 zakázaná, no o 3 roky neskôr, keď sa k moci dostal Edward Gierke, ju mohol znovu obnoviť.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#romaszewscy #janolszewski #legendy

Príspevok, ktorý zdieľa Pokój Adwokacki (@pokoj_adwokacki),

 

Premiérom sa stal po voľbách v roku 1991. Jeho kabinet sa však po polroku rozpadol pre nezhody zverejnených spisov komunistickej tajnej polície. V nasledujúcich voľabách sa už do Sejmu nedostal. Politickú kariéru však ešte neplánoval ukončiť. V 95-om roku sa zúčastnil priamych prezidentských volieb, no skončil až na 4-om mieste. Roku 1996 založil pravicové hnutie za obnovu Poľska a v nasledujúcich rokoch pôsobil ako poslanec Sejmu za ultrakonzervatívnu stranu Liga poľských rodín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies