Zubní lekári pripomínajú dôležitosť starostlivosti o ústne zdravie

NETKY.SK • 20 Marec 2024, 16:43 • 2 min
Zubní lekári pripomínajú dôležitosť starostlivosti o ústne zdravie

BRATISLAVA - Ústne ochorenia ovplyvňujú jednotlivcov, zdravotnícke systémy aj ekonomiky. Upozornila na to Slovenská komora zubných lekárov (SKZL). Apelovala preto na starostlivosť o ústne zdravie. Urobila tak pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa ústneho zdravia. V tejto súvislosti zorganizovala na Slovensku aj viaceré edukatívne aktivity.

slovakia

left justify in out

"Ústne ochorenia predstavujú významný zdravotný problém na celom svete, ktorý sa dotýka takmer 3,5 miliardy ľudí. Tieto stavy môžu viesť k bolesti, nepohodliu a sociálnej izolácii, čo ovplyvňuje celkovú pohodu. Väčšina stavov ústneho zdravia je preventabilná a liečiteľná v ich počiatočných štádiách, čo zdôrazňuje dôležitosť osvety a edukácie v ústnom zdraví," priblížila komora.

Spolu so Slovenským spolkom študentov zubného lekárstva preto pripravila viaceré edukatívne aktivity naprieč Slovenskom. Chce na nich okrem iného informovať o jednoduchých krokoch, ktorými možno bojovať voči vzniku dentálnej fokálnej infekcie.

20. marec je vyhlásený za Svetový deň ústneho zdravia

Každoročne sa celý svet spája v myšlienke prevencie ochorení ústnej dutiny, ktoré postihujú až 3,5 bilióna ľudí a ovplyvňujú nielen ústne, ale aj celkové zdravie. Najčastejším ochorením je práve zubný kaz.

Nakoľko sa jeho vzniku, ako aj vzniku ostatných ochorení dutiny ústnej dá predchádzať, je nevyhnutné poznať základné piliere starostlivosti o ústnu dutinu:

  1. ústna hygiena – dôkladné čistenie zubov, medzizubných priestorov a jazyka
  2. pestrá a vyvážená strava s nízkym príjmom cukrov
  3. lokálna fluoridácia zubnou pastou
  4. pravidelné preventívne prehliadky

Zubným lekárom na Slovensku záleží na zdraví svojich pacientov. Pomôžte nám dosiahnuť budúcnosť bez zubného kazu a buďte hrdí na svoje ústa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Slovenská komora zubných lekárov, Foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies