Archív článkov za Október 2023, strana 7

Otvor článok

Chcel byť najmladšou osobou, ktorá prepláva Tichý oceán: Muž bol nájdený v ručne vyrobenom člne, následne ho zachránila výletná loď

7.10 2023 21:46

Ale vyhlásenie na jeho webovej stránke uviedlo, že v stredu "neočakávane veľká vlna... prenikla cez hlavný vstup a zaplavila kabínu". Toto ho prinútilo aktivovať núdzový alarm, na základe čoho vzlietlo z Noumea na Novom Kaledónii francúzske lietadlo, ktoré ho nakoniec našlo približne sto náutických míľ na juhozápad od Luganville na Vanuatu.

Otvor článok

Významný pokrok pre európske vesmírne ambície: španielska spoločnosť spustila znovupoužiteľnú raketu

7.10 2023 22:47

Španielska spoločnosť PLD Space v sobotu skoro ráno vypustila svoju opakovateľnú raketu Miura-1 zo základne na juhozápadnom Španielsku, čím uskutočnila prvý úplne súkromný štart rakety v Európe a ponúkla nádej pre jej zablokované vesmírne ambície. Nočný štart testovacej rakety startupu PLD Space z Huelvy nasledoval po dvoch predchádzajúcich neúspešných pokusoch.

Otvor článok

Koncertom Kandráčovcov a ohňostrojom dnes v Stupave ukončia významnú udalosť roka

8.10 2023 07:30

BRATISLAVA - Jubilejný, 25.ročník Dní zelá v Stupave dnes svojim vystúpením uzatvoria skupiny Kochanski, Tomáš Bezdeda s kapelou a Kandráčovci. Pripravený je aj veľkolepý ohňostroj.

Otvor článok

Petržalka poskytne dotácie veľkým športovým klubom aj v roku 2024

8.10 2023 08:00

BRATISLAVA - Bratislavská Petržalka podporí veľké športové kluby aj v roku 2024. Žiadosti o dotácie môžu podávať do 15. novembra. S povinnými prílohami je možné ich posielať len prostredníctvom elektronického portálu, informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Otvor článok

Bratislava pripravuje projekt zúženia jazdných pruhov na Staromestskej ulici, dôvodom má byť aj dopravná tragédia na Zochovej

8.10 2023 08:30

BRATISLAVA - Hlavné mesto pripravuje projekt zúženia jazdných pruhov na Staromestskej. Dôvodom je tragická dopravná nehoda na Zochovej spred roka.

Otvor článok

Mestská veža v Brezne za rok zaznamenala vyše 6250 návštevníkov

8.10 2023 09:00

BREZNO - Mestská veža s infocentrom, ktorá patrí k dominantám Brezna, si v týchto dňoch pripomenula rok od svojho sprístupnenia po rozsiahlej rekonštrukcii. Od otvorenia ju doposiaľ navštívilo vyše 6250 ľudí a stala sa tak ďalším lákadlom v oblasti cestovného ruchu na Horehroní, informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.

Otvor článok

Chovateľ exotického hmyzu sa pokúsi vyvrátiť mýty o šváboch

8.10 2023 09:30

BANSKAÁ BYSTRICA - V Tihányiovskom kaštieli Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici si návštevníci v rámci pravidelného podujatia Príroda bez hraníc vypočujú 10. októbra o 17.00 h prednášku profesionálneho chovateľa exotického hmyzu Mareka Bartoša. Je súčasťou výstavy Pozoruhodné šváby - nepanikárte, ktorá v kaštieli až do januára predstavuje najväčšiu zbierku živých švábov na Slovensku, informovala Dana Kurtíková zo SSM.

Otvor článok

Kaliňák vysvetlil zahraničným médiám postoj Smeru k Ukrajine. Nie sme proruskí, ale proslovenskí, tvrdí

8.10 2023 10:00

BRATISLAVA - "Slovensko už síce nebude dodávať Ukrajine zbrane, naďalej ju však bude podporovať humanitárnou pomocou." Povedal to niekdajší podpredseda vlády a exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica, ktorý vyšiel aj na nemeckom webe welt.de.

Otvor článok

Požiar hotela v Piešťanoch zasiahol štvrté poschodie: Výška škody bola predbežne odhadnutá na viac ako 200-tisíc eur

8.10 2023 10:30

Požiar sa hasičom podarilo lokalizovať približne o 17:00hod. Hasiči súbežne rozoberajú strešnú konštrukciu s cieľom vyhľadávania a dohášania skrytých ohnísk požiaru. Prácu im komplikuje silné zadymenie.

Otvor článok

Mesto Veľký Krtíš hľadá dodávateľa elektriny, zákazka je na dva roky

8.10 2023 11:00

VEĽKÝ KRTÍŠ - Mesto Veľký Krtíš hľadá dodávateľa elektrickej energie. Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie s tým, že odhadovaná suma zákazky je 382.976 eur bez DPH.

Otvor článok

Vznikli rozrezaním korzetu na polovicu, nosila ich aj samotná Afrodita: Podprsenky sú oveľa staršie staršie, než si myslíte

8.10 2023 11:30

V antických gréckych dielach ako Iliada Homéra, v ktorej bohyňa Afrodita odstraňuje z prsnej časti "zvláštne vyšívaný opasok", a v dielach Aristofanesa Lysistrata, v ktorých žena odopierajúca sex svojmu manželovi ho škádli tým, že si berie svoj strophion, voľne preložený ako "poprsný pás". V 70. rokoch dve ženské bežkyne našli inšpiráciu v mužskej športovej suspensorii a vytvorili Jockbra, ktorá je teraz považovaná za prvú modernú športovú podprsenku.

Otvor článok

Triumf AC Miláno zachránil Giroud. "Dres si dám zarámovať," povedal

8.10 2023 12:00

JANOV - Futbalisti AC Miláno zvíťazili v sobotnom dueli talianskej Serie A v Janove 1:0 a dostali sa na čelo tabuľky pred svojho mestského rivala Inter Miláno. Gólom z 87. minúty o tom rozhodol útočník Christian Pulisic, divákov na štadióne Luigiho Ferrarisa však ešte čakal dramatický záver v podobe dvoch červených kariet a útočníka Oliviera Girouda na brankárskom poste.

Otvor článok

Podľa Progresívcov pre dôveryhodnosť vlády nemožno dať Hlasu-SD premiéra i vnútro

8.10 2023 12:30

BRATISLAVA - Hnutie Progresívne Slovensko (PS) sa nestotožňuje s názorom SaS, že pre vznik štvorkoalície je potrebné Hlasu-SD ponúknuť okrem postu predsedu vlády aj ministerstvo vnútra. PS zároveň upozornilo, že podobné verejné výzvy zo strany SaS nepovažuje za šťastný vstup do rokovaní.

Otvor článok

Rím – kde a ako nasať vo večnom meste "la dolce vita"

8.10 2023 13:00

Naše putovanie talianskou čižmou a rozprávanie o ich sladkom spôsobe bytia „la dolce vita“ by nemohlo existovať bez toho, aby v ňom mala miesto metropola Rím!

Otvor článok

RÚVZ plánuje prednášky o duševnom zdraví a Alzheimerovej chorobe

8.10 2023 13:00

BANSKÁ BYSTRICA - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici si pripomína Svetový deň duševného zdravia (10. 10.) aktivitami, ktorých cieľom je zvyšovať povedomie o prevencii Alzheimerovej choroby.

Otvor článok

Päť poškodených áut ako výsledok včerajšej večernej naháňačky v Košiciach

8.10 2023 13:30

Vodič policajtom dobrovoľne vydal plastové vrecúško s obsahom neznámej bielej kryštalickej látky. Nezaostávala za ním ani jeho 25-ročná spolujazdkyňa, tá dobrovoľne vydala dve plastové vrecúška a jednu plastovú nádobu s obsahom neznámej bielej kryštalickej látky. 

Otvor článok

ROZHOVOR: Vyspovedali sme Patrika Rytmusa Vrbovského po koncerte Kontrafaktu: "Bol to moment pravdy!"

8.10 2023 14:00

BRATISLAVA - V Bratislavskom Konn Foodbare sa konala tlačovka FNC 5 ktorá priniesla množstvo zaujímavých stretov a konfrontácii. S našim štábom sme boli pri tom a vyspovedali sme Patrika "Rytmusa" Vrbovského, ktorý s Kontrafaktom odpálil neskutočnú šou v O2 Aréne.

Otvor článok

N. Zámky chcú investovať do modernizácie osvetlenia vyše 3,5 milión

8.10 2023 14:30

NOVÉ ZÁMKY - Mesto Nové Zámky pripravuje projekt na modernizáciu svojho verejného osvetlenia. Financovať ho chce z úveru 3.513.153 eur. S úrokom 0,1 percenta a dobou splácania tri až 20 rokov ho chce získať z Environmentálneho fondu. Z celkového počtu 4414 svietidiel verejného osvetlenia chce radnica vymeniť 3831 kusov.

Otvor článok

ÚVO nariadil preveriť ponuku v tendri na obnovu kaštieľa v Rusovciach

8.10 2023 15:00

BRATISLAVA - Úrad vlády (ÚV) SR bude musieť opätovne preskúmať víťaznú ponuku v tendri na rekonštrukciu Národnej kultúrnej pamiatky (NKP), kaštieľa v bratislavských Rusovciach. Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Na svojom webe informuje, že dôvodom je mimoriadne nízka ponuka, ktorú obstarávateľ podľa ÚVO dostatočne nepreveril.

Otvor článok

A. Danko: "SNS podporí každú vládu, ktorej premiérom bude R. Fico"

8.10 2023 15:30

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) je pripravená urobiť všetko pre to, aby čo najskôr vznikla nová vláda. Po sobotňajšom mimoriadnom sneme SNS to uviedol predseda strany Andrej Danko. Na sneme dostal opätovne dôveru viesť SNS.

Otvor článok

Guľové blesky: Tisíckrát silnejšie než tie, na ktoré sme zvyknutí. Vyskytujú sa len niekde a dodnes sú temnou záhadou

8.10 2023 16:00

Priemerný úder blesku vytvorí približne 1 000 až 5 000 megadžúlov energie - dosť na to, aby napájali 60-wattovú žiarovku viac ako šesť mesiacov. Pojem "guľový blesk" bol vytvorený v kľúčovej štúdii publikovanej v roku 1977 pre výboje, ktoré prebodli oblohu 1 000-krát viac svetla a energie ako obyčajné blesky. "guľové blesky" majú tendenciu koncentrovať sa v určitých častiach sveta: Stredozemné more, severovýchodný Atlantický oceán a jednu z najvyšších plošín na Zemi, Altiplano v Bolívii a Perú.

Otvor článok

Návštevnosť Trenčianskeho hradu láme rekordy

8.10 2023 17:00

TRENČÍN - Návštevnosť Trenčianskeho hradu prekonala v tomto roku všetky rekordy. Prispela k tomu aj zmena koncepcie podujatí na hrade a zvýšenie kvality účinkujúcich na hradných podujatiach. Informovala o tom vedúca oddelenia marketingu a komunikácie Trenčianskeho múzea v Trenčíne Katarína Špačková.

Otvor článok

Vykurovaciu sezónu v Košiciach spustia v nedeľu od 22.00 h

8.10 2023 17:30

KOŠICE - Vykurovaciu sezónu spustí mestský podnik Tepelné hospodárstvo Košice (TEHO) v nedeľu. S postupným nábehom dodávky tepla cez ústredné vykurovanie pre zmluvných odberateľov začne od 22.00 h. Informuje o tom mesto Košice na sociálnej sieti.

Otvor článok

Prečo Francúzska riviéra stále kradne srdcia turistom z celého sveta?

8.10 2023 18:00

Existuje množstvo pláží, čarokrásnych ostrovov, romantických zákutí, prírodných krás a scenérií s azúrovým morom, kde navyše dostanete dobré služby, jedlo, tie najlepšie zážitky. A predsa... Francúzska riviéra zostáva stále kráľovnou európskych letných destinácií, ktorej lesk len tak nevybledne.

Otvor článok

Prezidentka Čaputová: "Verím, že povolebný pat nebude a vládu sa podarí zostaviť"

8.10 2023 18:00

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že Slovensku nehrozí povolebný pat a vládu sa podarí zostaviť. Hlava štátu to uviedla v diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Otvor článok

Keňan Kiptum vytvoril na Chicagskom maratóne nový svetový rekord

8.10 2023 18:30

CHICAGO - Kenský bežec Kelvin Kiptum vytvoril na Chicagskom maratóne nový svetový rekord. Dvadsaťtriročný atlét zaznamenal čas 2:00:25 hodiny a prekonal tak minuloročný zápis krajana Eliuda Kipchogea. Ten dosiahol vlani na Berlínskom maratóne výkon 2:01:09 h.

Otvor článok

V Brezne založia v 14 lokalitách lúčne spoločenstvá

8.10 2023 19:00

BREZNO - Zakladanie lúčnych spoločenstiev priamo v mestskom prostredí je aktuálnym trendom v boji proti klimatickým zmenám. Aj preto mesto Brezno pracuje na vzniku nových lúčnych spoločenstiev vo svojich 14 lokalitách. Informovala o tom breznianska samospráva na svojom webe. Prostriedky na to získala z Nórskeho finančného mechanizmu.

Otvor článok

OKTAGON 47: Rekord a dojemné gesto Vémolu, emotívny návrat matky Szabovej i výzvy pre Kincla

8.10 2023 23:15

Očakávanú premiéru pod hlavičkou OKTAGON MMA absolvovala, zverenkyňa Vlada „Draculu“ Moravčíka Veronika Smolková (2-3). Obľúbenkyňu tribún čakala už pri príchode do klietky výborná atmosféra. Proti Megan Morris (2-2) svoju súperku dostala viackrát do problémov a viackrát bola blízko k tomu, aby Angličanku ukončila. Duel napokon dospel až do tretieho kola, kde Morris nasadila submisiu, vďaka ktorej 13 sekúnd pred koncom boja rozhodla o svojom víťazstve.

Otvor článok

Hľadanie partnera

9.10 2023 07:34

Nikdy nenájdeme dokonalého človeka, ktorý spĺňa všetky naše kritériá.

Otvor článok

ISRAEL útok pokračuje Hamas EXKLUZÍVNY ROZHOVOR

9.10 2023 07:46

Od včera dňa 07.10.2023 je Izrael vo vojne s Hnutím Hamas. Raketové útoky neutíchajú. Z pásma Gazy na Izrael lieta v rôznych intervaloch tisícky rakiet. Väčšinu z nich zlikviduje protivzdušná obrana tkz. Železná kopula, no viacero z nich preniká na územie Izraela. Rozprávali sme sa so Slovákom, ktorý žije na v Izraeli 23 rokov. Benjamin Natanjahu oznámil jednostranné stanovisko vlády Izraela o odvetnej operácii na hnutie Hamas.

Otvor článok

Zaslúžilá matka osmerčiat ukázala po čase, ako dnes vyzerajú a vyrástli jej deti.

9.10 2023 08:30

"Oktomamu" jej potomkovia potešili narodeninovou oslavou

Otvor článok

Rakovina sa vrátila dcére Patrasovej a Slováčka, tentokrát postihla jej pľúca.

9.10 2023 09:30

Bývalý minister zdravotníctva v ČR Roman Prymula hovoril o procese šírenia choroby a nádeji.

Otvor článok

Spisovateľka Petra Nagyová Džerengová pokrstila svoju prvú kuchársku knihu, Netky boli pri tom!

9.10 2023 09:45

Petra Nagyová Džerengová krstila svoju prvú kuchársku knihu plnú fantastických kulinárskych špecialít aj zdravých receptov! Na akcii v galérii Lepší svet sa zišli mnohí hostia, priatelia aj rodina. Knihu Recepty z terasky do života uviedli Petrine štyri deti. Pozrite si reportáž Netiek a exkluzívne rozhovory s autorkou Petrou, s odborníkom na krásu Jozefom Oklamčákom a moderátorkou Mariannou Ďurianovou!

Otvor článok

Britský premiér Sunak uistil Netanjahua o neochvejnej podpore Izraelu

9.10 2023 10:00

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak ubezpečil v nedeľu večer izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o "neochvejnej podpore" zo strany Londýna. Reagoval tak na útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na územie Izraela.

Otvor článok

Hamilton prebral zodpovednosť za kolíziu s tímovým kolegom Russellom

9.10 2023 10:15

DAUHA - Britský automobilový pretekár Lewis Hamilton prijal zodpovednosť za nedeľňajšiu kolíziu na VC Kataru majstrovstiev sveta formuly 1. Sedemnásobný majster sveta vypadol po súboji so svojím tímovým kolegom z Mercedesu a krajanom Georgeom Russellom v prvej zákrute.

Otvor článok

Finálna epizóda Víťaza, slovenského seriálu SkyShowtime, je už k dispozícii na platforme

9.10 2023 10:30

BRATISLAVA - Nový rodinný komediálny seriál režiséra Jana Hřebejka má hviezdne obsadenie s Adym Hajdu a Ivanou Chýlkovou, ktorých sprevádzajú Natalia Germani, Petra Dubayová a Rebecca Rigová. V poslednej epizóde sa predstaví aj známy poľský herec Robert Więckiewicz.