Archív článkov za Apríl 2024, strana 2

Otvor článok

Podľa výskumu až 14 000 úmrtí súviselo s dlhými čakacími dobami na pohotovostiach vo Veľkej Británii

2.4 2024 14:15

LONDÝN - Odhaduje sa, že v roku 2023 došlo k približne 14 000 nadmerným úmrtiam v súvislosti s 12-hodinovým alebo dlhším čakaním v jednotkách nehody a pohotovosti (A&E) v Spojenom kráľovstve (Spojené kráľovstvo), podľa výsledkov výskumu, ktorý tu bol zverejnený v pondelok.

Otvor článok

V Liptovskom Hrádku došlo k tragickej dopravnej nehode. O život pri nej prišla chodyňa

2.4 2024 14:40

V utorok 2. apríla v dopoludňajších hodinách došlo v meste Liptovský Hrádok k dopravnej nehode. Polícia okolnosti a príčiny vzniku dopravnej nehody prešetruje.

Otvor článok

Doprava počas Veľkonočných sviatkov: Polícia odhalila viac ako 200 opitých vodičov

2.4 2024 15:30

V súvislosti s veľkonočnými sviatkami, a s tým spojeným zvýšeným pohybom chodcov a vodičov v cestnej premávke, polícia zvýšila výkon služby. Na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky dohliadalo vo zvýšenej miere od 28. marca viac policajtov.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Do kín prišiel český film Gump: Sme dvojka! Speváčka Zuzka Smatanová sa kvôli klipu po prvýkrát bozkávala so svojim psom!

2.4 2024 15:39

Pokračovanie úspešného hitu so štvornohými hercami prišlo do slovenských kín! Film Gump: Sme dvojka má za sebou slávnostnú premiéru, na ktorej nechýbal ani pes Gump či jeho filmová sestra Kytička. Pozrite si reportáž Netiek a dozviete sa, odkedy je autor knihy a producent Filip Brožek psíčkarom, prečo prišla speváčka Zuzana Smatanová s barlami aj ako sa cítila po bozku so svojim psom!

Otvor článok

Krížencov psa a vlka je čoraz viac. Odborníci majú obavy, že vytlačia pôvodných vlkov

2.4 2024 15:45

Odkedy ho strážcovia prvýkrát uvideli na monitoroch, bol problém zrejmý. Vlk, ktorého prostredníctvom kamier videli hlboko v lesoch talianskeho parku Gran Bosco v Piemonte, nebol sivý ako jeho spoločník, ale nezvyčajne svetlý. Sfarbenie naznačilo, že nejde o vlka, ale o kríženca so psom. Títo hybridi by mohli podľa odborníkov postupne vytlačiť pôvodných vlkov, napísal denník The Guardian.

Otvor článok

Centrálne Tokio zaznamenalo rekordne vysoké teploty na marec

2.4 2024 16:05

TOKIO - Centrálna časť Tokia zaznamenala v nedeľu podľa Japonskej meteorologickej agentúry (JMA) rekordne vysokú teplotu na marec 28,1 stupňa Celzia.

Otvor článok

Mexiko evakuovalo 34 občanov z Haiti, ktoré je poznačené násilím a vojnami gangov

2.4 2024 16:25

MEXICO CITY - Mexiko evakuovalo v nedeľu 34 svojich občanov z Haiti v dôsledku eskalujúceho násilia v tejto karibskej krajine, informovali v pondelok úrady.

Otvor článok

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku podľa ÚVZ klesla

2.4 2024 17:15

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 13. kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 17,2 percenta. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) klesla o 26,4 percenta, informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Otvor článok

Výživové doplnky od Kobayashi Pharma obsahujú nebezpečnú látku. Má na svedomí aj niekoľko úmrtí ľudí

2.4 2024 17:30

Podľa japonského ministerstva zdravotníctva bola vo výrobkoch japonského výrobcu liekov Kobayashi Pharmaceutical, ktorý vyrába výživový doplnok z červenej kvasnicovej ryže známy ako "beni-koji", zistená nežiaduca zložka s názvom "kyselina puberulová" pochádzajúca z modrej plesne.

Otvor článok

Americký herný vývojár Blizzard je otvorený ďalším filmom zo sveta Warcraftu, ale nechce však byť filmovým tvorcom

2.4 2024 18:20

Režisér série Warcraft John Hight hovorí, že sa mu film Warcraft z roku 2016 páči. Bolo by od neho hlúpe hovoriť, že nie, vzhľadom na jeho prácu. Ale vo svete, kde to vyzerá, že každá významná herná IP sa chystá na multimédiá, sa Hight od svojich kolegov nápadne líši v jednej zásadnej veci; nechce byť filmárom.

Otvor článok

OpenAI vyvíja umelú inteligenciu pre napodobňovanie ľudského hlasu. Počujete v nahrávkach podobu?

2.4 2024 19:00

Spoločnosť OpenAI predstavila nový nástroj umelej inteligencie, ktorý dokáže napodobňovať ľudské hlasy s prekvapujúcou presnosťou. Hlasový generátor AI má celý rad potenciálnych aplikácií vrátane služieb prístupnosti, ale mohol by tiež vyvolať obavy z dezinformácií a iných foriem zneužitia.

Otvor článok

Pôdohospodárska platobná agentúra vypláca dotácie pre poľnohospodárov. Koľko eur už bolo vyplatených?

2.4 2024 20:30

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) denne vypláca priame platby za kampaň 2023. Vďaka zavedeniu nových procesov, intenzívnemu úsiliu a spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) sa finančná podpora dostáva k slovenským poľnohospodárom.

Otvor článok

Tréner Ramsay začal neoficiálny kemp v Bratislave s 20 hráčmi

3.4 2024 06:40

BRATISLAVA - Slovenská hokejová reprezentácia v utorok odštartovala neoficiálny kemp s dvadsiatimi hráčmi. Na prvom spoločnom tréningu v Bratislave bol na ľade aj tréner Craig Ramsay. Jeho tím využíva sústredenie na prípravu na májové MS v Prahe a Ostrave.

Otvor článok

Vo vzduchu je cítiť jar spolu s prebúdzajúcou sa prírodou. Na aké kvety si treba dať pozor a ktoré sú chránené?

3.4 2024 08:00

S prichádzajúcou jarou sa zobúdza aj príroda. Typicky jarným kvetom je napríklad snežienka. Poznáte však ďalšie jarné kvety, ktoré sú dokonca zákonom chránené?

Otvor článok

Ukrajina znížila vek pre odvod do armády. Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon

3.4 2024 08:18

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (2. 4.) podpísal zákon, na základe ktorého sa znižuje vek pre odvod do armády z 27 na 25 rokov. Príslušné znenie zákona v utorok zverejnil na svojej webstránke ukrajinský parlament, informovala o tom agentúra AFP.

Otvor článok

V Alpách sa zrútil vrtuľník, traja pasažieri nešťastie neprežili

3.4 2024 08:46

VALAIS - Traja ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia pri havárii vrtuľníka, ku ktorej došlo v utorok (2. 4.) okolo 9.25 h vo švajčiarskom kantóne Valais (Wallis). Stroj sa počas heliskiingu zrútil zo severného úbočia hory Petit Combin vysokej 3668 metrov, informuje agentúra SDA.

Otvor článok

Včerajšia večerná dopravná nehoda v okrese Košice okolie si vyžiadala 8 zranených

3.4 2024 09:40

K vážnej dopravnej nehode, ktorá na niekoľko hodín zablokovala jeden z hlavných cestných ťahov medzi Košicami a Michalovcami, došlo v utorok 2. apríla krátko po 19. hodine.

Otvor článok

Juraj Varga si Veľkonočné sviatky na Slovensku moc neužil. Už dnes sa totiž postavil na štart pretekov v Portugalsku

3.4 2024 10:00

Po ročnej pauze zavítali Majstrovstvá sveta opäť do Európy a po prvýkrát do Portugalska a už v utorok 3. apríla odštartovala prestížna Rally Raid Portugal.

Otvor článok

Život v komunistickom Československu: Zlaté časy alebo tvrdá diktatúra? Nie všetci v tom majú jasno

3.4 2024 10:05

Kultúrny život bol bohatý napriek cenzúre. Film, divadlo a hudba prekvitali, a mnohé z týchto diel sú dodnes považované za klasiky. Televízia a rozhlas ponúkali obmedzený, ale stabilný program, ktorý formoval spoločenské názory.

Otvor článok

Najkrajšie filmy podľa skutočných udalostí, ktoré zachytávajú zázraky

3.4 2024 10:12

"Jestvujú iba dva spôsoby ako prežiť život. Jeden je, akoby nič nebolo zázrakom. A druhý, akoby zázrakom bolo všetko." Múdre slová Alberta Einsteina nás nabádajú k tomu, aby sme v zázraky verili. Pretože iba tak ich budeme stále viac vidieť vo svojich životoch...

Otvor článok

V Namíbii vzrástlo pytliactvo nosorožcov. Nelegálne zabitých ich je v tomto roku viac ako 20

3.4 2024 10:35

Namíbijské ministerstvo životného prostredia, lesníctva a cestovného ruchu v pondelok 1. apríla vyjadrilo hlboké znepokojenie nad prudkým nárastom pytliactva v národnom parku Etosha, kde bolo od začiatku roka 2024 doposiaľ nelegálne zabitých 19 nosorožcov.

Otvor článok

VIDEO: V živote tvrdej rockerky sa všetko zmenilo. LeRa prekvapuje novou skladbou "Ľudia"

3.4 2024 11:10

Jedinečnosť a krása, ktorá vyžaruje z každého jedného z nás. Speváčka Lenka Rakár, ktorá tvorí pod umeleckým menom LeRa priznáva, že po narodení dcéry sa všetko v jej živote začalo uberať novým, radostnejším a pozitívnejším smerom. Vrátane hudby. Dôkazom je i novinka Ľudia.

Otvor článok

Pozrite si nový trailer dokumentárneho filmu Tady Havel, slyšíte mě?

3.4 2024 11:40

Do slovenských kín mieri dokumentárny film o jednej z najväčších osobností česko-slovenského politického i kultúrneho života. Václav Havel sa zo spisovateľa a dramatika stal kľúčovou postavou našich dejín a postavil sa na čelo Česko-Slovenska ako prezident, aby neskôr po rozdelení republík obhájil svoj mandát aj v samostatnej Českej republike. Snímka Tady Havel, slyšíte mě? príde na plátna kín 11. apríla a zameria sa na Havlove posledné roky.

Otvor článok

Umelecké revolúcie zmenili pohľad ľudí na svet: Klasiku strieda extravagancia a mení životný štýl

3.4 2024 12:00

Umelecké revolúcie nie sú len o premene umeleckých štýlov. Sú o meniacom sa spôsobe, akým sa spoločnosť vidí. Každé hnutie odráža životný štýl svojej doby – či už ide o okázalé prejavy moci v baroku, pokojné scény impresionistického Paríža alebo rušivého ducha modernizmu.

Otvor článok

1. apríla došlo v Dolnom Kubíne k dopravnej nehode, ktorá si vyžiadala zranených

3.4 2024 12:30

V pondelok 1. apríla v čase okolo 16.45 hod. došlo na ceste prvej triedy č. 59 v meste Dolný Kubín k dopravnej nehode. Na základe doteraz vykonaného vyšetrovania bolo zistené, že 41-ročná vodička viedla osobné motorové vozidlo Škoda v smere na dolnokubínsku mestskú časť Kňažia.

Otvor článok

V zahraničných misiách pomáhalo takmer 500 zástupcov Slovenskej republiky

3.4 2024 13:00

Slovenská republika sa vlani zúčastnila 16 zahraničných misií, operácií a ďalších aktivít medzinárodného krízového manažmentu, v rámci ktorých pôsobilo 460 príslušníkov Ozbrojených síl SR (OS SR), Policajného zboru SR a civilných expertov.

Otvor článok

Taiwan otriaslo zemetrasenie s magnitúdou 7,2. Vyžiadalo si najmenej sedem obetí

3.4 2024 13:30

Záchranári na Taiwane sa snažili vyslobodiť desiatky ľudí uviaznutých v diaľničných tuneloch po tom, ako ostrov v stredu 3. apríla zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 25 rokov, ktoré zabilo najmenej sedem ľudí a stovky ďalších zranilo.

Otvor článok

ROZHOVOR: „Muzikál je jedinečný a každému odporúčam ho zažiť,“ tvrdí speváčka a zakladateľka Muzikálovej akadémie Mirka Marčeková.

3.4 2024 14:00

Skvelá lektorka, muzikálová a operná speváčka a zakladateľka Muzikálovej akadémie. To je Miroslava Marčeková, ktorá účinkovala v muzikáloch doma aj v zahraničí. Lektorka plná entuziazmu okrem spevu vyučuje aj hlasový couching, zvládanie trémy aj prácu s dychom. Mirka zasadne spolu s Nelou Pociskovou, Dáriusom Kočim či hlasovou koučkou Beou Berecz do poroty 14. ročníka speváckej súťaže Muzikálová hviezda. Ak radi spievate, prihlásiť sa môžete do 15. apríla.

Otvor článok

AKTUALIZUJEME: Kampaň finišuje! O čom dnes informujú obaja kandidáti?

3.4 2024 14:15

Sledujeme aktivity oboch kandidátov počas dňa.

Otvor článok

Kniha Myslením k blahobytu: Môžete mať milióny na konte a nebudete šťastní. Kľúčom k blahobytu je identita človeka

3.4 2024 14:30

K blahobytu, a teda k šťastiu a harmónii v živote človeka vedie podľa mentora Braňa Mráza sedem kľúčov. Tie sa týkajú oblastí financií, zdravia a vzťahov. Siedmym, rovnako dôležitým, bodom je identita človeka. Na jej základe rozpoznáme, čo je pre nás v živote najlepšie a čo nás skutočne napĺňa. Keby sme napĺňali iba aktuálne vzorce spoločnosti a nezohľadňovali naše pocity, viedlo by to k tomu, že by sme síce žili v luxuse, ale vnútorne by nás zožieral smútok a celý náš svet by bol disharmonický.

Otvor článok

Prednáška SAVinci: Zem je plochá. A predsa sa točí! vás prevedie konšpiráciami naprieč históriou

3.4 2024 15:00

Fámy, hoaxy a konšpiračné teórie sa stali výraznou hrozbou pre našu spoločnosť. Kde však siahajú ich korene? Aké boli prvé fámy a aké boli ich dôsledky? Ako sa konšpiračné teórie premietli do masovej kultúry a prečo sú také populárne? Ako pristupuje k štúdiu a výskumu konšpiračných teórii veda?

Otvor článok

Zo školských lavíc do cely policajného zaistenia. Pozor na vekovú hranicu trestnej zodpovednosti 14 rokov!

3.4 2024 15:30

Po veľkonočných prázdninách sa do školy nevrátil 14-ročný Martin a ani 15-ročný Jozef. Obaja sa momentálne nachádzajú v cele a čelia obvineniu zo zločinu lúpeže spáchaného formou spolupáchateľstva a zločinu vydierania.

Otvor článok

Boh je láska, ale čo to znamená? Keď to pochopíme, všetko sa zmení

3.4 2024 15:42

Boh je láska, to predsa vieme, lebo ak sme sa o tom aj nepresvedčili na vlastnej koži, aspoň sme už čo-to počuli. Je to aj prvá vec, ktorá nám zíde na um, ak sa ktosi spýta, aký je Boh, odpovedáme, že je dobrý a že je láska. Ale čo to v skutočnosti znamená?

Otvor článok

V roku 2023 bol v Európe prijatý rekordný počet patentových prihlášok. Koľko ich bolo?

3.4 2024 16:00

Európsky patentový úrad (EPO) každoročne zverejňuje Patentový index, obsahujúci kľúčové trendy a údaje o európskych patentoch za konkrétny rok. Dokument obsahuje informácie o počte prihlášok, udelených patentoch a štatistikách týkajúcich sa pôvodcov z rôznych krajín.

Otvor článok

V obci Ivanovce došlo k požiaru nákladného vozidla. Polícia príčinu vzniku vyšetruje

3.4 2024 16:30

V utorok 2. apríla, krátko po desiatej hodine dopoludnia bol ohlásený požiar nákladného motorového vozidla na 114 km diaľnice D1, v obci Ivanovce, v okrese Trenčín.

Otvor článok

Trest smrti za nakuknutie: Čínske zakázané mesto bolo svetom, kde žil iba panovník. Celý život ho však riadili tradície

3.4 2024 17:10

Zakázané mesto, v čínštine známe ako „Zǐjìnchéng“, bolo postavené v rokoch 1406 až 1420 za vlády cisára Yongle z dynastie Ming. Slúžilo ako cisársky palác pre cisárov a ich domácnosti takmer 500 rokov, od dynastie Ming až po koniec dynastie Čching.