Archív článkov za Jún 2024, strana 14

Otvor článok

India, Srí Lanka a Nepál odkazujú Rusku: Vráťte nám našich občanov, ktorých ste podvodne naverbovali do armády!

12.6 2024 20:17

Naí Dillí - India vyzvala Rusko, aby repatriovalo jej občanov, ktorí boli naverbovaní do ruskej armády. Spravila tak po tom, čo boli nedávno vo vojne na Ukrajine zabití dvaja Indovia, informuje AP.

Otvor článok

Slovenskí diplomati diskutovali o kľúčových prioritách slovenskej diplomacie

13.6 2024 07:21

BRATISLAVA – Do Bratislavy pricestovalo 69 slovenských veľvyslankýň a veľvyslancov, deväť generálnych konzulov a traja vedúci ďalších úradov zastupujúcich Slovenskú republiku v zahraničí. V dňoch 10. a 11. júna 2024 sa na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aktívne zúčastnili na dvojdňovej pracovnej porade zameranej na kľúčové priority slovenskej zahraničnej politiky.

Otvor článok

O jedno želiezko v ohni viac: Tenistka Schmiedlová by mala rozšíriť výpravu Slovenska na OH v Paríži

13.6 2024 07:49

PARÍŽ - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová by podľa neoficiálnych prepočtov mala rozšíriť slovenskú výpravu na OH v Paríži. Slovenská ženská jednotka by mala získať právo štartu na základe svojho postavenia v rebríčku WTA k 10. júnu. V mužskom tenisovom turnaji a ani vo štvorhrách by Slovensko nemalo mať zastúpenie. Informoval o tom portál olympic.sk.

Otvor článok

Je známe, kam natečú zmrazené miliardové ruské aktíva

13.6 2024 08:07

PARÍŽ - Štáty skupiny G7 sa predbežne dohodli, že Ukrajine do konca tohto roku zabezpečia 50 miliárd dolárov, ktoré získajú s pomocou zmrazených ruských aktív. S odvolaním na predstaviteľa kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom informovala agentúra AFP.

Otvor článok

Národná rada Slovenskej republiky schválila novely vysokoškolských zákonov

13.6 2024 08:15

BRATISLAVA - Poslankyne a poslanci Národnej rady prijali na aktuálnej schôdzi dve dôležité novely zákonov týkajúcich sa vysokého školstva. Tieto zmeny sa zásadne týkajú podpory tehotných študentiek a taktiež študentiek a študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov. Zmeny sa dotknú aj študentov, ktorí sa starajú o dieťa so zdravotným postihnutím mladším ako päť rokov. Poslanci zároveň schválili novelu zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania.

Otvor článok

Gajanová na ME v Ríme v behu na 800 m vybojovala striebro

13.6 2024 08:33

RÍM - Slovenská atlétka Gabriela Gajanová vybojovala striebornú medailu v behu na 800 m na ME v Ríme. V stredajšom (12. 6.) finále zabehla 1:58,79 min a pre Slovensko získala prvý cenný kov na podujatí od roku 2018, keď získal rovnakú medailu v Berlíne Matej Tóth v chôdzi na 50 km.

Otvor článok

Krokodíl likvidoval domácich miláčikov. Nakoniec bol sám hlavným chodom

13.6 2024 08:45

SYDNEY - Krokodíl morský, ktorý útočil na obyvateľov odľahlej obce Bulla na severe Austrálie a požieral ich domácich miláčikov, sa nakoniec stal hlavným chodom hostiny miestnych obyvateľov. Správu priniesla AFP.

Otvor článok

Mexiko: Po 18 rokoch objavili pozostatky obetí výbuchu v bani

13.6 2024 09:04

MEXIKO – Mexické úrady ohlásili objav pozostatkov niektorých obetí výbuchu v uhoľnej bani, pri ktorom pred 18 rokmi pod zemou uviazlo 63 baníkov, informuje AFP.

Otvor článok

Finančná správa: Brigádnici nemusia platiť preddavky na daň

13.6 2024 09:16

BRATISLAVA - Obdobie letných brigád prináša so sebou uzatváranie dohôd o brigádnickej práci. Aj z príjmu, ktorý takto študenti nadobudnú, je potrebné platiť preddavky na daň. Pokiaľ si však uplatnia nezdaniteľnú časť základu dane, nemusia tento preddavok platiť.

Otvor článok

Bitka v parlamente: Talianskeho poslanca odviezli na vozíku. Padali údery a kopance + VIDEO

13.6 2024 09:23

RÍM - Talianskeho opozičného poslanca po bitke v Dolnej komore talianskeho parlamentu odviezli z budovy na vozíku. Správu priniesla DPA.

Otvor článok

Systém VAR bude počas ME v Nemecku transparentnejší. Diváci budú mať podrobnejšie informácie o rozhodnutiach

13.6 2024 09:38

BERLÍN - Diváci na futbalových ME v Nemecku budú mať k dispozícii podrobnejšie informácie o rozhodnutiach systému VAR. Šéf rozhodcovského výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) Roberto Rosetti uviedol, že obrazovky na štadiónoch budú poskytovať technické vysvetlenia rozhodnutí, aby sa zlepšilo porozumenie fanúšikov.

Otvor článok

Illinois: Vyhrážky zabitím a streľba, 4 zranení + VIDEÁ

13.6 2024 09:49

SPRINGFIELD - Pri policajnom zásahu neďaleko mesta Dixon na severe amerického štátu Illinois došlo k streľbe, zranenia utrpeli štyri osoby, informuje AP.

Otvor článok

Cesta k úspechu začína tu! Hell Boxing Kings prináša revolúciu vo svete amatérskeho boxu

13.6 2024 10:04

Pre každého profesionálneho športovca bola v počiatkoch jeho kariéry dôležitá podpora. Aj hviezdy ako napríklad Roy Jones Jr. potrebovali najskôr dostať cennú príležitosť, aby následne mohli svet presvedčiť o svojich kvalitách a zaradiť sa medzi absolútnu elitu planéty. Exkluzívny odrazový mostík, ktorý dnes ani zďaleka nie je rutinnou záležitosťou, aktuálne ponúka skrytým talentom revolučný projekt Hell Boxing Kings.

Otvor článok

Inaugurácia Pellegriniho: Stovky ľudí sa budú riadiť prísnym protokolom

13.6 2024 10:22

BRATISLAVA - Už túto sobotu čaká Slovensko inaugurácia novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Ten počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie zloží sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR.

Otvor článok

Vysoký predstaviteľ Hamasu: Navrhované zmeny a doplnenia prímeria v Gaze "nie sú významné“

13.6 2024 10:31

Hamas požaduje, aby sa vybral zoznam 100 Palestínčanov s dlhodobými trestami, ktorí majú byť prepustení z izraelských väzníc, povedal vysokopostavený vodca Hamasu. Informáciu priniesol The Jerusalem Post.

Otvor článok

Tržby v priemysle začali opäť stúpať. Najvýraznejšie rástli vo vybraných trhových službách

13.6 2024 10:42

BRATISLAVA - Aprílové tržby sa zvýšili v 4 z 5 mesačne sledovaných odvetví ekonomiky. Priemyslu vzrástli prvýkrát v tomto roku, a to takmer dvojciferne, desaťpercentnú hranicu dosiahli vybrané trhové služby. Stúpli tržby v doprave a skladovaní, ako aj v informáciách a komunikácii. V záporných hodnotách zotrvali len tržby v stavebníctve.

Otvor článok

Iránom zadržiavaný Francúz sa vrátil do Paríža: Konečne na slobode. Unavený, ale živý + VIDEO

13.6 2024 11:09

PARÍŽ - Francúz Louis Arnaud, ktorého od septembra 2022 zadržiavali v Iráne a vlani odsúdili na päť rokov väzenia za údajné porušovanie národnej bezpečnosti, sa vo štvrtok vrátil do Paríža, píše AFP.

Otvor článok

Kucka sa zotavil zo zranenia a v Nemecku sa predstaví na štvrtom veľkom turnaji: Stále mám chuť

13.6 2024 11:17

MAINZ - Slovenskí futbaloví reprezentanti absolvovali v stredu (12. 6.) na štadióne Bruchweg v nemeckom Mainzi svoj druhý tréning. Tímový lekár Zsolt Fegyveres potvrdil, že stredopoliar Juraj Kucka sa úplne zotavil zo zranenia ramena. Pre drobné svalové problémy včera trénoval individuálne obranca Denis Vavro, no do stredajšieho tréningu sa už zapojil s tímom.

Otvor článok

Ministri vnútra krajín V4 sa stretli v Luxemburgu: Spoločné priority a nové výzvy pre bezpečnosť EÚ

13.6 2024 11:25

LUXEMBURG - Včera večer sa v Luxemburgu pred rokovaním Rady ministrov pre vnútorné záležitosti, pod záštitou českého predsedníctva vo V4, konalo zasadnutie ministrov vnútra.

Otvor článok

Počasie naďalej trápi Slovenský raj

13.6 2024 11:33

Rokliny v Slovenskom raji sú stále zatvorené. Zaplavené sú nie len rokliny, ale aj chodníky a technické zariadenia. Informoval o tom zástupca riaditeľa Peter Olekšák prostredníctvom internetovej stránky Správy Národného parku Slovenský raj.

Otvor článok

Ruská námorná flotila - fregaty a ponorky s jadrovým pohonom - dorazila na Kubu! USA nasadenie bagatelizujú

13.6 2024 11:41

USA bagatelizujú nasadenie, ku ktorému dochádza uprostred rastúceho napätia v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, píše Al Jazeera.

Otvor článok

Vedci už vedia interpretovať aj predpovedať polarizáciu svetla nočnej oblohy

13.6 2024 12:04

BRATISLAVA - Monitoring svetelného znečistenia je v súčasnosti zameraný hlavne na meranie intenzity svetla nočnej oblohy. Také merania však nie sú úplné, pretože neobsahujú údaje o polarizácii svetla. Tento parameter je pritom neoceniteľným zdrojom dodatočných informácií a v súčasnosti, keď narastá úroveň svetelného znečistenia takmer všade vo svete, sa stáva obzvlášť dôležitým. Kolektív vedcov zo Slovenskej akadémie vied a FMFI UK našiel riešenie. Vyvinuli prvý realistický model polarizácie nočnej oblohy.

Otvor článok

Ceny bytov rastú, pokles zatiaľ nie je možné očakávať

13.6 2024 12:17

BRATISLAVA - Ceny bytov sa od konca decembra 2023 zvýšili o 3,2 %. V medziročnom porovnaní sa ceny bytov zvýšili o 2,4 %. Vyplýva to z údajov Realitného barometra a Realitnej únie Slovenskej republiky.

Otvor článok

Mzdy v odvetviach aj v apríli pokračovali dynamickým rastom. Polovica odvetví však zápasila s poklesom zamestnanosti

13.6 2024 12:35

BRATISLAVA - Reálne mzdy vo všetkých 10 mesačne sledovaných odvetviach rástli v porovnaní s vlaňajškom, v polovici z nich tempo rastu prekročilo úroveň 7 %. Najviac sa zvýšili zárobky zamestnancom v doprave so skladovaním, až o desatinu. Kým polovica odvetví zaznamenala úbytky zamestnancov, v troch odvetviach zamestnanosť vzrástla o viac ako 4 %.

Otvor článok

Apel Číny na EÚ: Prehodnoťte clá na čínske elektrické autá!

13.6 2024 12:53

PEKING - Peking dúfa, že Európska únia prehodnotí clá na čínske elektrické vozidlá a nebude pokračovať v ceste "nesprávnym smerom", aby ochránila svoj automobilový priemysel pred konkurenciou. Uviedla to štátna tlačová agentúra Sinchua a Reuters.

Otvor článok

Agresívny policajt: V bare napadol ľudí, jednému mal zlomiť čeľusť

13.6 2024 13:10

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) obvinil policajta, zaradeného na obvodnom oddelení na strednom Slovensku, z trestného činu ublíženia na zdraví v súbehu s výtržníctvom.

Otvor článok

Kuvajt: Počet obetí požiaru budovy sa vyšplhal na najmenej 49 + VIDEÁ

13.6 2024 13:26

KUVAJT - Už najmenej 49 ľudí zahynulo a desiatky ľudí utrpeli zranenia pri požiari budovy, ktorý vypukol v stredu v meste Mangaf na juhu Kuvajtu. Budova slúžila na ubytovanie robotníkov, informoval Reuters.

Otvor článok

Neznámy páchateľ podpálil altánok v areáli farnosti

13.6 2024 13:40

BRATISLAVA - Policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave V aktuálne vyšetrujú okolnosti požiaru altánku, ku ktorému došlo dnes krátko pred 00.30 h.

Otvor článok

Pavel a Čaputová si navzájom udelili najvyššie štátne vyznamenania

13.6 2024 13:56

PRAHA - Čaputová je od stredy na dvojdňovej návšteve Česka. Je to jej poslednou cestou vo funkcií prezidentky SR.

Otvor článok

Bratislava rozdávala objatia

13.6 2024 13:59

BRATISLAVA - V dnešnej dobe sa láskavosť spomedzi ľudí vytráca. Objatie sa stalo symbolom láskavosti vďaka aktivitám organizovanými po celom svete. Nadšenci a dobrovoľníci sa snažia objatiami pripomenúť to dobré, čo medzi nami je.

Otvor článok

Grécko: Samotní turisti si sťažujú na príliš veľa turistov. Vlani sem prišlo 33 mil. návštevníkov

13.6 2024 14:13

ATÉNY - Ak si chce Grécko udržať zdravý cestovný ruch na svojej hornatej pevnine a na ostrovoch lemovaných plážami, musí obmedziť rozsiahlu výstavbu a chrániť vodné zdroje a pobrežné oblasti. Upozornil na to ombudsman krajiny. Správu priniesla agentúra Reuters.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Prešovčanka Katka Knechtová má nový filmový song Život nás má rád, v rozhovore pre Netky dokonca „hutorila“ šarišsky!

13.6 2024 14:30

Speváčka a skladateľka Katarína Knechtová pochádza z Prešova a má rada život! Dokazuje to aj novinkou Život nás má rád, ktorá je ústrednou piesňou komédie z východného Slovenska s názvom Kavej. Pozrite si exkluzívny rozhovor pre Netky, v ktorom Katka prezradila, čo má spoločné s herečkami Janou Kovalčikovou a Annou Jakab Rakovskou, aj či vie „hutoriť“ šarišským nárečím. Okrem toho sa dozviete, prečo sa rozhodla vydať sa na púť do Santiago de Compostela a na Barborskú cestu po Slovensku!

Otvor článok

Začínal na úplnom dne. Tankó vstupuje do miliónového projektu so srdcervúcou motiváciou

13.6 2024 14:33

Popýšiť sa môže nejedným významným úspechom zo svetového fóra. Je pätnásťnásobným slovenským majstrom, z európskeho šampionátu odchádzal v Baku, Minsku a Krakove odchádzal s bronzovou medailou. Viliam Tankó patrí vo svojej divízii k najlepším boxerom nielen v rodisku. Do veľkolepého projektu Hell Boxing Kings, v ktorého osudí je až milión dolárov, prichádza s ambíciou vylepšiť úspešnú vizitku a zároveň pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú.

Otvor článok

Aké sú naše najobľúbenejšie destinácie v zahraničí?

13.6 2024 14:43

Letnú dovolenku v tohtoročnej sezóne plánuje alebo zvažuje 71 percent Slovákov. Oproti minulému roku ide o nárast o dva percentuálne body. Vyše polovica dovolenkárov sa chystá do zahraničia.

Otvor článok

Na Dunaji sa topilo 6 ľudí

13.6 2024 15:07

JANÍKY - V Malom Dunaji v okrese Dunajská streda sa prevrátilo malé plavidlo so šiestimi ľuďmi na palube. Na miesto dorazili dve pozemné ambulancie a záchranársky vrtuľník.

Otvor článok

Diaľničné mechanizmy najazdili počas zimy pol milióna kilometrov

13.6 2024 15:08

BRATISLAVA - Za posledné zimné obdobie najazdila technika Národnej diaľničnej spoločnosti 484 446 kilometrov pri zabezpečení pluhovania, posypu či pri kombinácii týchto činností. V porovnaní s predchádzajúcim zimným obdobím ide o nárast výkonov o zhruba 6 percent. Spotrebovaného bolo približne 28-tisíc ton posypového materiálu. Vzhľadom na nárast intenzity dopravy bola zimná údržba intenzívnejšia, nielen priamo na diaľniciach, ale aj v križovatkách či na privádzačoch.