Vysoký predstaviteľ Hamasu: Navrhované zmeny a doplnenia prímeria v Gaze "nie sú významné“

NETKY.SK • 13 Jún 2024, 10:31 • 2 min
Vysoký predstaviteľ Hamasu: Navrhované zmeny a doplnenia prímeria v Gaze "nie sú významné“

Hamas požaduje, aby sa vybral zoznam 100 Palestínčanov s dlhodobými trestami, ktorí majú byť prepustení z izraelských väzníc, povedal vysokopostavený vodca Hamasu. Informáciu priniesol The Jerusalem Post.

slovakia

left justify in out

Zmeny, ktoré Hamas požaduje v návrhu Spojených štátov na prímerie, nie sú "významné" a zahŕňajú úplné stiahnutie izraelských jednotiek z pásma Gazy, uviedol pre agentúru Reuters vysokopostavený predstaviteľ skupiny.
 
Americký štátny tajomník Antony Blinken v stredu informoval, že Hamas navrhol v návrhu podporovanom USA množstvo zmien, z ktorých niektoré sú nerealizovateľné, ale že sprostredkovatelia sú odhodlaní odstrániť nedostatky.
 
USA oznámili, že Izrael ich návrh prijal, ale verejne to neuviedli. Premiér Benjamin Netanjahu opakovane vyhlásil, že Izrael sa nezaviaže ukončiť svoju kampaň skôr, ako bude Hamás eliminovaný.
 
Vysoký predstaviteľ Hamasu zdôraznil, že jeho organizácia požadovala, aby sa vybral zoznam 100 Palestínčanov s dlhými trestami, ktorí majú byť prepustení z izraelských väzníc.

Obrazok
Zdroj: The Jerusalem Post / Abed Rahim Khatib

Hamas má záujem vybrať zoznam väzňov na prepustenie


Izraelský dokument vylúčil 100 väzňov s dlhými trestami a obmedzil prepustenie len na väzňov s trestom kratším ako 15 rokov, oboznámil predstaviteľ Hamasu.

"Neexistujú žiadne významné zmeny a doplnenia, ktoré by podľa vedenia Hamasu oprávňovali k námietkam," podčiarkol líder Hamasu.

"Medzi požiadavky skupiny patrí aj rekonštrukcia Gazy; zrušenie blokády vrátane otvorenia hraničných priechodov, umožnenie pohybu osôb a preprava tovaru bez obmedzení," poznamenal vysoký predstaviteľ Hamasu.

Vyjednávači z USA, Egypta a Kataru sa už mesiace snažia sprostredkovať prímerie v konflikte, ktorý zabil desaťtisíce Palestínčanov a zdevastoval husto obývanú enklávu, a oslobodiť rukojemníkov, z ktorých 120 pravdepodobne zostáva v zajatí v Gaze.

Hlavné mocnosti zintenzívňujú úsilie o zmiernenie konfliktu s cieľom zabrániť jeho prerastaniu do širšej vojny na Blízkom východe, pričom nebezpečným ohniskom sú stupňujúce sa boje na libanonsko-izraelskej hranici.

Boje v Gaze sa začali 7. októbra, keď teroristi vedení Hamasom vtrhli cez hranicu a podľa izraelských údajov zabili 1 200 Izraelčanov a zajali viac ako 250 rukojemníkov.

           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: The Jerusalem Post / Reuters, Foto: The Jerusalem Post / Reuters / Ibraheem abu Mustafa
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies