10 európskych leteckých trás s najvyšším počtom turbulencií. Ako sa pripraviť na let?

NETKY.SK • 21 Júl 2024, 11:28 • 2 min
10 európskych leteckých trás s najvyšším počtom turbulencií. Ako sa pripraviť na let?

Cestovanie lietadlom môže byť často sprevádzané nepríjemnými momentmi turbulencií. Niektoré letecké trasy v Európe sú na tieto javy náchylnejšie, čo môže cestujúcim spôsobiť stres a nepohodlie.

slovakia

left justify in out

Podľa štúdie spoločnosti Turbli, ktorá analyzovala údaje z 150 000 leteckých trás, portál Yourweather UK identifikoval desať najviac turbulentných trás v Európe. Tieto trasy majú najvyššie hodnoty miery rozpadu vírov (edr), čo je kľúčový indikátor intenzity turbulencie.

Trasa medzi Milánom a Ženevou je najviac turbulentná v Európe s hodnotou edr 16,398. Táto trasa vedie cez Alpy, ktoré sú hlavným faktorom spôsobujúcim turbulencie.

Trasa medzi Milánom a Zürichom, s hodnotou edr 16,016, je ďalšou trasou, kde Alpy zohrávajú významnú úlohu v tvorbe turbulencií.

Trasa medzi Ženevou a Zürichom s hodnotou edr 14,964 je tretia najturbulentnejšia. Táto trasa je známa svojimi častými a intenzívnymi turbulenciami.

S hodnotou edr 13,987 je trasa medzi Marseille a Zürichom ďalšou, kde Alpy prispievajú k vyššiemu výskytu turbulencií.

Trasa medzi Ľubľanou a Zürichom má hodnotu edr 13,878. Lety na tejto trase sú často ovplyvnené horským terénom.

Trasa medzi Nice a Bazilej dosahuje hodnotu edr 13,876 a je ďalším príkladom, kde Alpy spôsobujú časté turbulencie.

Trasa medzi Nice a Zürichom má hodnotu edr 13,76. Podobne ako iné trasy vedúce cez Alpy, aj táto trpí vysokou mierou turbulencií.

Trasa medzi Jerevan a Tbilisi, s hodnotou edr 13,758, je jedinou na zozname, ktorá sa nenachádza v západnej Európe. Turbulencie sú tu spôsobené prevažne horským terénom Kaukazu.

Trasa medzi Bazilejom a Benátkami má hodnotu edr 13,713. Opäť ide o trasu, kde hory spôsobujú časté a silné turbulencie.

Posledná trasa na zozname, s hodnotou edr 13,653, vedie medzi Frankfurtom a Turínom. Alpy sú hlavným faktorom spôsobujúcim turbulencie na tejto trase.

 

Turbulencia je spôsobená vírmi drsného vzduchu podobne ako vlny na mori. Federálna letecká správa definuje číru vzdušnú turbulenciu (CAT) ako "náhle silné turbulencie v oblastiach bez oblačnosti, ktoré spôsobujú prudké pohyby lietadla".

Turbulencie vznikajú z troch hlavných dôvodov: termálne (teplý vzduch stúpa cez chladnejší), mechanické (hora alebo ľudská stavba narúša prúdenie vzduchu) a šmykové (na hranici dvoch vzduchových más pohybujúcich sa rôznymi smermi), informuje portál The Independent.

Najlepšou radou počas turbulencie je mať zapnutý bezpečnostný pás. Vždy, keď sa vrátite z toalety alebo sa posadíte, pripútajte sa. Zranenia počas turbulencií sú často spôsobené tým, že ľudia nepoužijú bezpečnostný pás.

Steve Landells z odborového zväzu pilotov Balpa odporúča, aby ste sa nepokúšali vstať, keď vám kapitán prikáže pripútať sa, pretože môže vedieť o blížiacich sa turbulenciách od iných pilotov, dodáva The Independent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Yourweather UK, Turbli, The Independent, Foto: vedelisteze.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies