15 miliónov eur smeruje na energetickú efektívnosť verejných budov Hornej Nitry

NETKY.SK • 15 Október 2024, 11:31 • 2 min
15 miliónov eur smeruje na energetickú efektívnosť verejných budov Hornej Nitry

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) pripravilo výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok z Programu Slovensko, ktorá je zameraná na zvyšovanie energetickej efektívnosti verejných budov v regióne Hornej Nitry. Na tento účel je vyčlenených viac ako 15 miliónov eur zo zdrojov Fondu na spravodlivú transformáciu.

slovakia

left justify in out

"Pomáhame samosprávam v prechode na čistejšiu energiu a zároveň aj znižovať svoje účty za kúrenie alebo svietenie. Táto výzva nie je len finančnou podporou, ale aj jasným signálom, že Ministerstvo hospodárstva SR aktívne prispieva k zlepšovaniu kvality života a energetickej nezávislosti našich obcí a miest," uviedla ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Výzva, ktorá bola vyhlásená v pondelok 14. októbra 2024, sa zameriava na podporu administratívnych budov, školských zariadení, nemocníc, športových hál a ďalších verejných objektov, ktoré majú potenciál dosiahnuť minimálne 30 % úspory primárnej energie.

Tento prístup zabezpečí zníženie energetických nákladov a zvýšenie komfortu pre občanov regiónu.

"Naším cieľom je nielen splniť ciele EÚ v oblasti klimatickej neutrality, ale aj zlepšiť hospodárenie s energiou na miestnej úrovni. Pre obce a mestá na Hornej Nitre to znamená konkrétnu pomoc a možnosť zlepšiť svoje verejné služby," dodala Saková.

Na podporu v rámci výzvy sú oprávnené len projekty, ktoré sú uvedené v Zozname zámerov strategických projektov pre Fond na spravodlivú transformáciu schválenom Radou partnerstva Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Ministerstvo hospodárstva SR sa snaží znižovať administratívnu záťaž pre žiadateľov, a preto je výzva otvorená a umožňuje predkladať žiadosti priebežne. Prvé hodnotiace kolo sa uzatvára 8. novembra 2024, ďalšie kolá budú prebiehať týždenne.

Celý proces je navyše v zjednodušenom režime, čo umožní podávať žiadosti elektronicky, a tým ušetrí čas aj zdroje žiadateľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MH SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies