Hypertenzia alebo vysoký krvný tlak je nebezpečné ochorenie, ktoré síce nebolí, ale môže spôsobiť závažné zdravotné komplikácie. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií pribudne na Slovensku ročne takmer 30.000 ľudí s diagnózou vysokého krvného tlaku. Denne ho lekári zistia približne u 80 nových pacientov. Ochorenie trápi viac ako 200.000 Slovákov.
Za hypertenziu označujeme krvný tlak s hodnotu 140/90 mmHg a viac. U dospelých ľudí sa za ideálny považuje tlak 120/80 mmHg. Hypertenzia je často geneticky podmienená, avšak na jej vzniku sa môže spolupodieľať nedostatok telesného pohybu, nadváha, zlé diétne návyky, veľký príjem soli, nadmerný príjem alkoholu aj dlhodobý stres.
Neliečená hypertenzia ohrozuje život človeka. Poškodzuje cievy, čo následne môže viesť k infarktu srdca, mozgovej príhode, srdcovému zlyhávaniu, srdcovým arytmiám, periférnym artériovým (tepnovým) ochoreniam.
Významne sa podieľa na vzniku obličkového zlyhávania, spolu s inými faktormi sa spolupodieľa na procese vývoja aterosklerózy a je tiež súčasťou metabolického syndrómu.
Dodržiavanie zásad správnej životosprávy je nevyhnutné. Niekedy, keď prichádza pacient, je už nevyhnutné pri daných vysokých hodnotách krvného tlaku začať medikamentóznu liečbu. Podľa stupňa hypertenzie a celkového zdravotného stavu sa určuje liečba pacienta.
V súčasnosti máme k dispozícii modernú liečbu a v jednej tabletke máme spojené lieky s viacerými mechanizmami s antihypertenzívnym účinkom.
Pokiaľ sa necítim dobre a pociťujem ťažkosti, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Pacient dlhodobo liečený na hypertenziu by mal byť svojím lekárom edukovaný, aké lieky by mal užiť pri miernych výstupoch krvného tlaku.
Zdravý životný štýl má zásadný vplyv na rozvoj hypertenzie. Rozumejme nie špeciálnu diétu, ale spôsob stravovania, ktorý pacient dodržiava celoživotne. Plnohodnotná vyvážená pestrá strava so zníženým obsahom tuku, energie a solí spolu s pravidelnou fyzickou aktivitou sú základné piliere.
Artériová hypertenzia je najčastejším kardiovaskulárnym ochorením. Je rizikovým faktorom pre ďalšie kardiovaskulárne ochorenia a spolupodieľa sa na vývoji ochorení, poškodzuje orgány aj iných systémov tela.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies