5 mŕtvych a 18 zranených hlásia pri izraelských náletoch na libanonské dediny

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 16:25 • 2 min
5 mŕtvych a 18 zranených hlásia pri izraelských náletoch na libanonské dediny

BEJRÚT - Päť ľudí zahynulo a 18 ďalších utrpelo zranenia vo štvrtok pri izraelských náletoch zameraných na tri dediny v centrálnom sektore pohraničnej oblasti na juhu Libanonu, uviedli libanonské vojenské zdroje pre agentúru Xinhua.

slovakia

left justify in out

Zdroje, ktoré hovorili pod podmienkou anonymity, uviedli, že obete sú výsledkom piatich izraelských náletov na dediny Safad, Chaqra a Majdal Selm, ktoré zničili sedem domov a poškodili 25 ďalších. Dodali, že niekoľko tímov z Civilnej obrany, Islamského zdravotníckeho úradu a Medzinárodného výboru Červeného kríža sa ponáhľalo do cieľových oblastí, aby previezli telá a zranených do neďalekých nemocníc v južnom Libanone.

Libanonské bezpečnostné zdroje uviedli, že vojenský predstaviteľ Hizballáhu menom Habib Maatouq, ktorý pochádza z južného mesta Nabatieh, bol zabitý počas leteckých útokov.

Hizballáh medzitým vo vyhláseniach oznámil, že s letkou ozbrojených bezpilotných lietadiel spustil nálet na základňu Filon, veliteľstvo brigád 210. divízie a jej sklady v severnom Izraeli.

Podľa libanonských vojenských zdrojov libanonská armáda tiež monitorovala odpálenie približne 50 rakiet zem-zem a niekoľkých bezpilotných lietadiel vypálených z Libanonu na severný Izrael.

Napätie pozdĺž libanonsko-izraelskej hranice stúpa od 8. októbra 2023, keď libanonská ozbrojená skupina Hizballáh odpálila rakety na Izrael v solidarite s útokom Hamasu na Izrael deň predtým. Izrael potom odvetil náletmi a delostreleckou paľbou smerom na juhovýchodný Libanon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: China Daily / AFP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies