5 receptov z červenej cvikly

NETKY.SK • 13 November 2022, 12:00 • 2 min
5 receptov z červenej cvikly

Cviklová sezóna je v plnom prúde a bol by kulinársky hriech aby sme vám neposkytli pár skvelých receptov. Najlepšie chutí varená, pečená alebo parená. Cvikla je proste univerzálna, chutná zelenina, ktorá si zaslúži oveľa viac než uzavretie do zaváraninových fliaš.

slovakia

left justify in out

Sladký cviklový chlebík

 

Suroviny:

180 g hladká múka, 120 g práškový cukor, 1 balíček kypriaci prášok, 1 KL škorica, 1/4 KL nové korenie, 1/4 KL muškátový oriešok, 1/2 KL soľ, 1 ks vajce (L), 4 PL olej, 4 PL pomarančová šťava, 4 PL jablkové pyré, 150 g postrúhaná cvikla, 1 PL rum, 1 hrsť zlaté hrozienka, 1 hrsť vlašské orechy , maslo na vymastenie formy, hrubá múka na vysypanie formy

 

Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček (srnčí chrbát) vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Cviklu ošúpeme, opláchneme studenou vodou a nastrúhame na strúhadle. Hrozienka vložíme do misky, prelejeme rumom a necháme ich marinovať. Orechy nasekáme na drobné kúsky a opražíme do zlatova na suchej panvici. Vo väčšej miske zmiešame suché suroviny: múku, cukor, kypriaci prášok, koreniny a soľ. V menšej miske spolu vymiešame tekuté suroviny: vajce, olej, pomarančovú šťavu, jablkové pyré a strúhanú cviklu.

 

img

 

Cviklová polievka

 

Suroviny:
5 ks stredne veľká cvikla, 1 vetvička rozmarín, 2 lístky bobkový list, 1 PL balzamikový ocot, 1 PL med, soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:
Cviklu ošúpeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájame na drobné kúsky. Do väčšej rajnice vložíme nakrájanú cviklu, vetvičku rozmarímu, bobkový list, ocot a med. Pridáme štipku soli a korenia. Všetko zalejeme studenou vodou (cca 1 liter). Polievku privedieme k varu, znížime teplotu a necháme nezakryté variť na miernom ohni asi 45 minút. Keď varíme cviklu a chceme sa presvedčiť či už je uvarená, napichneme jeden kúsok na hrot noža a počkáme či spadne naspäť do hrnca. Ak áno, cvikla je hotová. Keď je cvikla hotová, polievku odstavíme a vyberieme z nej vetvičku rozmarínu aj bobkový list. Obsah rozmixujeme ponorným mixérom, trochu ochutnáme a ak treba dosolíme, prípadne pridáme kvapku medu. Hustú polievku servírujeme s lyžicou kyslej smotany a plátkom bieleho toastu.  

 

img

 

 

Nátierka z pečenej cvikly

 

Suroviny:
300 g cvikla, 2 PL olivový olej, 2 KL rasca cela, 1 konzerva cícer, 2 KL mletý koriander, 1 ks citrón, 1 PL plnotučná horčica, 2 strúčiky cesnak, soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Cviklu ošúpeme, opláchneme studenou vodou a každú buľvu prekrojíme na štvrtiny. Kúsky cvikle rozložíme na plech, pokvapkáme olejom (cca 1 PL) a zasypeme rascou. Pečieme zhruba 30 minút, vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Cícer si premyjeme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme ho do kuchynského robota. Pridáme koriander, šťavu a kôru z jedného citróna, horčicu, cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme. Nakoniec pridáme aj upečenú cviklu a druhú lyžicu olivového oleja. Opäť rozmixujeme. Nátierka môže byť pomerne hustá. Môžeme ju bez obáv zriediť jednou či dvoma lyžicami vody. Nakoniec ochutnáme a prípadne ešte dosolíme. Natierame na horúce hrianky.

 

img

 

Cviklový šalát s vlašskými orechmi

 

Suroviny:
2 ks cvikla, 1 hrsť vlašské orechy, podľa chuti mleté čierne korenie, podľa chuti soľ, podľa chuti cukor, podľa chuti ocot

 

Postup:
Cviklu očistíme a nastrúhame na pásiky. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, cukrom a troškou octu. Vlašské oriešky krátko opražíme na suchej panvici. Cviklu naservírujeme do misiek a posypeme vlašskými orieškami. Podávame samotné alebo ako prílohu napríklad ku hovädziemu mäsku. 

 

img

 

Cviklové latte
 

Suroviny:
2 ks stredne veľká cvikla, 150 ml mandľové mlieko, 1 KL med

 

Postup:
Cviklu umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Cviklovú šťavu získame buď odšťavením zeleniny alebo môžeme cviklu rozmixovať s trochou studenej vody a precediť cez sitko. Z dvoch buliev dostaneme asi 100 a 150 ml šťavy. Mandľové mlieko zahrejeme v rajnici a pomocou ručného napeňovača doň naženieme vzduch (napenenie možno vynechať). Pripravte si domáce madľové mlieko. Na dno vysokého pohára či šálky dáme lyžičku medu, ktorú zalejeme čerstvou cviklovou šťavou a nakoniec pomaly prilejeme horúce mlieko.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies