AKTUALIZOVANÉ 57. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve: Všetko, čo potrebujete vedieť + VIDEO

NETKY.SK • 12 Júl 2024, 10:13 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ  57. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve: Všetko, čo potrebujete vedieť + VIDEO

DETVA - Ich prvý ročník sa konal v roku 1966. Postupne sa stali spolu s folklórnym festivalom Východná a Medzinárodným folklórnym festivalom na Myjave vyvrcholením folklórneho diania na Slovensku a kultúrneho života regiónu. V doterajšej histórii sa na ňom predstavili stovky folklórnych skupín a tisíce účinkujúcich, mnohí z nich pravidelne.

slovakia

left justify in out

Hlavným organizátorom je od roku 1993 mesto Detva. Programová štruktúra je relatívne ustálená. Centrom festivalu je amfiteáter, kde sa konajú hlavné vystúpenia.

V piatkovom bloku dominujú vystúpenia domácich súborov, v sobotu najmä jubilujúcich súborov z iných regiónov Slovenska a v nedeľu krajanov, žijúcich v zahraničí a záverečný Galaprogram. Striedajú sa tanečné, spevácke a hudobné vystúpenia.

Pred vstupom do hľadiska je umiestnený jarmok výrobkov ľudových remesiel a umenia, ďalej je plocha s občerstvením, ostatnými stánkami a stanový tábor.

Ďalšími festivalovými strediskami sú Dom kultúry A. Sládkoviča, kde sa konajú menšie vystúpenia, pravidelné súťažné prehliadky, výstavy a sídli tu sekretariát vedenia festivalu, Podpolianske múzeum a Mestské kultúrne stredisko, kde sú tiež výstavy.

Sprievodné akcie slávností tiež bývajú na Mestskom úrade, v knižnici, Základnej umeleckej škole, prípadne kostole, školách, predajniach ľudového umenia, ale aj verejných priestranstvách.

Pre návštevníkov folklórnych slávností sú vyhradené parkovacie plochy na pokosených priľahlých lúkach. Plocha najbližšie k amfiteátru je vyhradená pre hostí a návštevníkov ŤZP.

Vodičom odporúčame prichádzať v dostatočnom predstihu pred začiatkom programu.

Počas slávností bude premávať kyvadlová doprava, preto nemusíte ísť autom až na amfiteáter. Vyhnete sa tak prípadným kolónam.

Cena parkovacieho lístka na štvrtok je 3 €
Cena parkovacieho lístka na piatok je 5 €
Cena parkovacieho lístka na sobotu je 5 €
Cena parkovacieho lístka na nedeľu je 5 €

Pre zrýchlenie parkovania, organizátori prosia návštevníkov, aby si vopred pripravili drobné mince.

KYVADLOVÁ DOPRAVA počas 57. Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve (11. – 14. júla 2024) bude vedená v úseku "Detva, rešt. Siroň > Detva, amfiteáter" a späť nasledovne: 

Štvrtok 11. júla od 16.30 hod. (z Detva, rešt. Siroň)  
Piatok 12. júla od 16.30 hod. (z Detva, rešt. Siroň)  
Sobota 13. júla od 12.15 hod. (z Detva, rešt. Siroň) 
Nedeľa 14. júla od 11.00 hod. (z Detva, rešt. Siroň)

Z amfiteátra odchádzajú autobusy 30 minút po ukončení programu.

Autobusové spoje kyvadlovej dopravy budú premávať v 20-min. intervaloch a zastavujú na všetkých autobusových zastávkach SAD po uvedenej trase (okrem Detva nám.). Na spojoch kyvadlovej dopravy bude platiť cenník vydaný dopravcom.

 

Organizačný výbor 57. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve (FSP) si povedal, že je najvyšší čas, aby bol festival o niečo ekologickejší, a preto v areáli zriadi tri recyklačné stanice. "Týmto krokom našu planétu pred ďalším znečisťovaním síce nezachránime, no aspoň sa k nej budeme správať trochu láskavejšie," povedala predsedníčka Organizačného výboru FSP Viera Trokšiar Bystrianská.

Minuloročné slávnosti vyprodukovali 12 ton komunálneho odpadu a viac ako 2 tony separovaného odpadu. Toho mohlo byť aj viac, no veľakrát bol tak znečistený zmesovým odpadom, že sa nakoniec nedal likvidovať ako separovaný. Odpad zo slávností štyrikrát za deň odvážali Technické služby Detva, mesto za zber a likvidáciu odpadu zaplatilo 2 355 eur.

Recyklačné stanice budú tohtoročnou novinkou. Okrem nádob určených na separovanie rôznych zložiek odpadu, budú na staniciach aj ľudia, ktorí návštevníkom festivalu vysvetlia ako separovať. Stanice zabezpečí firma, ktorá vyhrá verejné obstarávanie na upratovanie areálu.

Smetné koše a vrecia budú rozmiestnené tak ako v minulých ročníkoch, recyklačné stanice budú nadstavbou. Jednu stanicu návštevníci nájdu v blízkosti stravovacieho areálu, ďalšiu pri jarmoku remesiel. Tretiu mesto pravdepodobne umiestni pri kolotočoch, prípadne na inom mieste.

Prvé kroky k ekologickejšiemu festivalu urobilo mesto už v minulosti, keď dávalo do podmienok stánkového predaja používanie biologicky rozložiteľných riadov. Teraz smeruje nielen k predajcom ale aj k návštevníkom festivalu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: folklorfest.sk, FB/Folklórne slávnosti pod Poľanou, festivaldetva.sk, Foto: podpolanie.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies