AIVD víta návrh zákona o vzdelávaní dospelých ako krok k lepšej kvalite celoživotného vzdelávania

NETKY.SK • 14 Október 2024, 13:35 • 2 min
AIVD víta návrh zákona o vzdelávaní dospelých ako krok k lepšej kvalite celoživotného vzdelávania

BRATISLAVA - Asociácia inštitúcií vzdelávania dospelých (AIVD) v SR považuje nový návrh zákona o vzdelávaní dospelých za zásadný krok vpred, ktorý prispeje k zlepšeniu kvality a dostupnosti celoživotného vzdelávania. Zákon zabezpečí integráciu vzdelávania dospelých do oficiálneho systému, zavedenie certifikácie vzdelávacích inštitúcií a inovatívne individuálne vzdelávacie účty. Tieto zmeny majú za cieľ podporiť rozvoj zručností jednotlivcov pre moderný pracovný trh.

slovakia

left justify in out

Asociácia inštitúcií vzdelávania dospelých (AIVD) v Slovenskej republike označuje návrh zákona o vzdelávaní dospelých za významný krok vpred, ktorý prispeje k zlepšeniu kvality a dostupnosti celoživotného vzdelávania pre širokú verejnosť.

Prezident AIVD Klaudius Šilhár vyzdvihol, že tento návrh zákona umožní plnú integráciu vzdelávania dospelých do existujúceho vzdelávacieho systému, čo je považované za prelomový moment pre túto oblasť.

Jedným z kľúčových aspektov zákona je zavedenie certifikácie vzdelávacích inštitúcií a akreditácie vzdelávacích programov, čo prispeje k vyššej kvalite ponúkajúceho vzdelávania.

Zákon tiež prináša inovatívny mechanizmus v podobe individuálnych vzdelávacích účtov, ktorý AIVD navrhuje už niekoľko rokov.

Tieto účty umožnia jednotlivcom jednoduchší prístup k vzdelávaniu a podporia ich rozvoj na pracovnom trhu, čím sa budú môcť lepšie prispôsobiť požiadavkám života v 21. storočí.

Návrh zákona sa zameriava na sprehľadnenie typológie kvalifikácií uznávaných na Slovensku a na zavedenie nových systémových prvkov pre uznávanie kvalifikácií, ktoré vychádzajú z vedomostí, zručností a kompetencií nadobudnutých praxou.

Cieľom je vytvoriť moderný, praktický a efektívny systém celoživotného vzdelávania, ktorý bude prínosom nielen pre jednotlivcov, ale aj pre celú spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: AIVD, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies