Aké bomby použil Izrael proti "bezpečnej zóne" al-Mawasi v Gaze? + VIDEO

NETKY.SK • 13 September 2024, 11:55 • 2 min
Aké bomby použil Izrael proti "bezpečnej zóne" al-Mawasi v Gaze? + VIDEO

GAZA - Tri bomby, ktoré zhodili izraelské vojenské lietadlá na stany vysídlencov v južnej časti Gazy, zanechali tri obrovské krátery a nespočetné množstvo otázok o použití takej veľkej munície na tak husto obývanom území.

slovakia

left justify in out

V utorok v skorých ranných hodinách pri izraelskom bombardovaní mesta al-Mawasi zahynulo najmenej 19 ľudí a mnoho ďalších bolo zranených. Najmenej 22 ľudí je nezvestných, no predpokladá sa, že sa zahynuli v dôsledku intenzity výbuchu.

Izrael tvrdil, že údery boli zamerané na militantov Hamasu, zatiaľ čo Palestínčania a skupiny poskytujúce pomoc útok odsúdili ako vojnový zločin.

 

Čo sa stalo?

Prvé správy o izraelskom útoku boli zmätené, ale čoskoro sa ukázalo, že Izrael zasiahol tábor tromi veľkými projektilmi. Dvadsaťdvaročná Tala Herzallahová opísala pre Al-Džazíru, že spolu s rodinou spali asi 200 metrov od nej a: "Zrazu sa všetko obrátilo hore nohami. Obrovské škody, ktoré bomby spôsobili, nás presvedčili, že tieto bomby boli určené pre najväčšie budovy a nie pre stany z najslabších materiálov na svete."

Abu Muhammad al-Bayouk, vysídlenec, ktorý žije v blízkosti tábora, povedal pre Al-Džazíru: "Počuli sme výbuchy. Bolo to... viac ako raketa. Všade sme našli veľa zranených a umučených a roztrúsené časti tiel vrátane žien a detí."

Čo použil Izrael proti stanom v al-Mawasi?

Verifikačná agentúra Al-Džazíra Sanad dospela k záveru, že Izrael mohol proti táboru vysídlených rodín použiť bomby MK-84 vyrobené v USA. Vychádzala pritom z analýzy veľkosti kráterov a záberov úlomkov bômb z tábora.

MK-84 je 2 000-kilogramová munícia a je jedným z najťažších prostriedkov, ktoré USA poskytli Izraelu.

USA v máji nakrátko pozastavili dodávky MK-84 v obave, že by ich mohli použiť na útok na Rafah na juhu Gazy. Izrael v máji uskutočnil inváziu do Rafahu. Armády zvyčajne používajú MK-84 striedmo, ale Izrael ho údajne intenzívne používal v Gaze.

MK-84 spôsobuje takú intenzívnu tlakovú vlnu, že okrem ničenia budov vyhubí aj život v okruhu 365 metrov (400 yardov).

Podľa OSN môže výbuch roztrhnúť pľúca, roztrhnúť končatiny a roztrhnúť dutiny až stovky metrov od miesta výbuchu. Krátery, ktoré po sebe zanechávajú MK-84, sú približne 15,5 metra široké a 11 metrov hlboké (50 stôp široké a 36 stôp hlboké), čo zodpovedá kráterom nájdeným v al-Mawasi.

 

Roztrúsení Palestínčania stoja okolo krátera spôsobeného izraelskými údermi v tábore al-Mawasi v Chán Júnis na juhu Gazy 10. septembra 2024.
Roztrúsení Palestínčania stoja okolo krátera spôsobeného izraelskými údermi v tábore al-Mawasi v Chán Júnis na juhu Gazy 10. septembra 2024.
Zdroj: Anadolu Agency / Mahmoud Bassam

Koľko ľudí bolo na mieste, ktoré Izrael zasiahol?

Neexistujú presné počty ľudí, ktorí sa nachádzajú vo vysídlených stanoch, ale Sanad z Al-Džazíry odhaduje, že v priestore, ktorý Izrael zasiahol, bolo asi 60 stanov.

Predchádzajúce správy hovoria o obrovskej preplnenosti, keď sa v jednom stane tiesnilo 20 a viac ľudí, ktorí sa snažili ukryť pred pokračujúcou vojnou Izraela proti obliehanej enkláve.

Odhaduje sa, že na mieste, kam dopadli tri veľké bomby, spalo najmenej 120 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: Reuters / Mohammed Salem
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies