Aj v rodinách, ktoré cez rok neholdujú alkoholu sa počas sviatočných vianočných dní siaha po vínach ako vhodnom slávnostnom prípitku pri tejto výnimočnej príležitosti.
Neexistuje univerzálna rada, aké vína budú najlepšie k štedrovečernému stolu, keďže každá domácnosť si sama rozhodne, čo bude v tento sviatočný večer jesť a piť.
No máme pre vás niekoľko rád, ako vašu sviatočnú štredovečernú tabuľu čo najlepšie doplniť vínom, ktoré dobroty na stole ešte zvýrazní.
Vianočné predjedlá
Ak máte v dome na Vianoce viac ľudí a veselú spoločnosť, ktorú chcete naladiť sviatočne, a nechce sa vám čakať s jedením až do večera, k rôznym kanapkám, jednohubkám a ľahkým predjedlám je ideálne Prosecco, Champagne Brut či Crémant z Alsaska.
K syrovej mise môžete zvoliť pinot či talianske nebbiolo, k paštétam a terinám sa hodí napríklad Zweigelt alebo aj Beujolais.
Skvelým štartérom pred hlavným chodom, ktorý dokonale pošteklí chuťové poháriky môže byť aj Chardonnay.
Elegantné šumivé biele alebo ružové je vôbec univerzálnym ideálnym prípitkom na začiatok večere. Keďže ste ešte len na začiatku hostiny, zvoľte radšej niečo ľahšie.
Polievky
Sekt sa pokojne hodí aj k našej tradičnej kapustnici. Ak netúžite po bublinkách, siahnite po dobrom Rízlingu či Müller Thurgau. No ak máte kapustnicu bohatú na mäso, pokojne ju dobre doplní aj červené víno – napríklad Rulandské modré.
Hlavné jedlá
Vo všeobecnosti platí, že k ťažším jedlám sa hodí aj ťažšie, telnatejšie víno. Ku kaprovi, ktorý je najčastejším pokrmom slovenských Vianoc kľudne zvoľte Sauvignon Blanc, či Veltlínske zelené. Tieto vínka – suché biele a nie veľmi aromatické - sa budú výborne snúbiť aj so pstruhom či zubáčom.
Ak na vašom stole kraľuje losos, nič nepokazíte jemným ružovým vínom. K rybe sa hodí napríklad aj netradičná odroda Leánka, či Rulandské.
Keď preferujete ako hlavný chod pečené mäso, dobrou voľbou môže byť Cabernet Sauvignon. Ak ste klasici, a Vianoce oslavujete s rezňom, môže ho skvele doplniť aj Rízling vlašský alebo Pinot Blanc.
K husi sa hodí napríklad Tramín či Cabernet, ku kačici alebo morke aj Rulandské modré alebo naša Frankovka.
Sladkosti
K drobnému vianočnému pečivu môžete zvoliť jemné sladké dezertné víno – napríklad nejaké výborné tokajské alebo Pálavu. Niektoré sýte krémové zákusky kľudne znesú aj Merlot. Ak ste skutoční fajnšmekri, k sladkostiam – najmä čokoládovým - sa skvele hodí aj portské.
Víno ako darček
Ak ste pozvaní k niekomu na štedrovečernú hostinu a neviete presne, čo sa bude podávať, najlepšou voľbou bude nejaké exkluzívne ružové víno, ktoré sa určite s niečím zladí. Alebo doneste nejakého exkluzívneho Huberta – skvelý darček na sviatočnú príležitosť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies