Ako AI prináša revolúciu v predpovedaní počasia?

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 16:10 • 2 min
Ako AI prináša revolúciu v predpovedaní počasia?

V minulom roku zasiahla svet predpovedí počasia niečo ako revolúcia, keďže predpovede počasia založené na umelej inteligencii sa dostali do popredia. Tradičné metódy predpovede počasia sa spoliehajú na vytvorenie digitálnej trojrozmernej siete, ktorá čo najpresnejšie kopíruje stav atmosféry na začiatku predpovede.

slovakia

left justify in out

Po určení tohto „inicializovaného stavu“ sa použijú zložité rovnice na predpovedanie toho, ako sa bude stav atmosféry vyvíjať v nasledujúcich hodinách a dňoch. Po celé desaťročia sa veľa výskumov venovalo zlepšovaniu týchto predpovedí so zameraním na správny východiskový bod, zvýšenie vertikálneho a horizontálneho rozlíšenia týchto mriežok a samozrejme na vylepšenie rovníc.

Nová generácia predpovedí počasia s umelou inteligenciou má úplne iný prístup a namiesto použitia rovníc sa učí z analýzy rokov inicializovaných údajov. Nástroje AI sú štatistické modely, takže hľadajú vzory v inicializovaných údajoch za posledných niekoľko desaťročí a potom ich používajú na predpovede. Napriek nedostatku fyzikálnych rovníc sú pozoruhodne presné a dajú sa spustiť za zlomok času v porovnaní s tradičnými metódami.

Vo svete obchodovania s komoditami, kde je presné predpovedanie kľúčovým faktorom pri špekuláciách s cenou potravín, energií alebo surovín, sa zvýšila agilnosť týchto nových modelov pri prispôsobovaní horizontov predpovedí a skrátenie času potrebného na vytvorenie predpovede. prijali obchodníci a analytici, ktorí chcú získať výhodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: LinkedIn (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies