Desiata je dôležitou súčasťou stravovacieho režimu dieťaťa, má tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie.
Zároveň má byť výživovo pestrá a zdravá. V súvislosti so začiatkom školského roka 2020/2021 to uviedla vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.
"Kvalitná desiata pre školáka má obsahovať celozrnné pečivo, nátierku, prípadne syr, porciu ovocia, zeleniny a kvalitný nápoj. Pre detský organizmus vo vývoji je veľmi dôležitý dostatok vápnika, preto by mali byť súčasťou desiatej mlieko, najmä probiotické a acidofilné výrobky, jogurty a syry," uviedla Hamade.
Ak dieťa trpí intoleranciou laktózy, prípadne mliečnej bielkoviny, je podľa odborníčky vhodné poradiť sa s lekárom o potravinách, ktoré sú vhodné.
Z ovocia a zeleniny je podľa odborníčky potrebné striedať druhy, ktoré má dieťa rado. Rovnako by rodičia pri príprave desiatej pre školáka nemali zabudnúť na nápoj, najzdravšia je čistá voda, striedať by sa mala s nesladeným čajom, domácim sirupom, čerstvými šťavami, alebo nesýtenou minerálnou vodou. Nevhodné podľa ÚVZ SR sú energetické a rôzne sladené nápoje.
Hamade potvrdila, že deti potrebujú aj rýchle kalórie, sladkosti im preto nie je potrebné úplne zakazovať. Rodičia by však mali uprednostniť kvalitné výrobky, napríklad cereálne keksy, sušené ovocie, tyčinky s vyšším obsahom kakaa.
"Dôležité je, aby si dieťa osvojilo správne stravovacie návyky, ich súčasťou je i dodržiavanie približne rovnakých intervalov na jedlo," uzavrela odborníčka.
Ako vyzrieť na školákov?
Aby sa vám desiaty vašich ratolestí nevracali domov a nevyťahovali ste ich po týždni plesnivé z tašky, zapojte svoje deti do prípravy desiaty.
Nech vám povedia, čo by rady jedli - dajte im na výber z niekoľkých prijateľných variantov a skúste ich nechať nakrájať si zeleninu do krabičky alebo napríklad natrieť pečivo.
Určite si potom budú desiaty viac vážiť a budú sa na ňu tešiť.
Ovocie a zelenina
Ovocie a zelenina by mali byť obsiahnuté v každej desiate. Telu dodajú potrebnú vlákninu, vitamíny, minerálne látky, ale aj tekutiny.
Aby to nebola nuda, striedajte ich druhy a úpravu. Keď napríklad uhorku a mrkvu nakrájate raz na kolieska, inokedy na dlhé hranolčeky, nebude desiata stereotypná. Môžete využiť aj rôzne ozdobné krájače, malé deti ocenia použitie formičiek. Využite rôzne nádobky na potraviny tak, aby ovocie a zelenina zostali až do doby desiaty vzhľadné a svieže. Na cesty môžeme dobre využiť aj sušené ovocie.
Rola sacharidov
Sacharidy dodajú desiate pohotovejšiu energiu, aby deti v škole zostali bystré nezaspávali pri vyučovaní. Môže to byť buď kúsok pečiva alebo napríklad aj raňajkové cereálie, ovsená či iná kaša (ryžová, pohánková ...), obzvlášť, keď je pripravená z mlieka, obsiahne v sebe hneď dve základné zložky, navyše niektoré sa dajú kúpiť už hotové, ale doma si ich môžete pripraviť rovno s ovocím do pohára.
Rola bielkovín
Bielkoviny urobia desiatu sýtejšou. Zdrojom bielkovín môžu byť buď klasicky kvalitná šunka (95% mäsa a viac) alebo tvrdý syr, čerstvé syry na natieranie (typu Lučina) alebo tvarohové nátierky, mozarella, cottage, jogurt, tvaroh, puding, údený losos, alebo pokojne zvyšok mäsa od predchádzajúceho obeda nakrájaný na plátky do sendviča alebo na kúsky do šalátu, varené vajce, výnimočne pre spestrenie môže byť aj chlieb vo vajíčku alebo omeleta. Ďalej sú vhodné aj mliečne nápoje ako kefír, acidofilné mlieko a pre vegetariánov a vegánov tofu v sendviči.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies