Ako ministerstvo kultúry SR reprezentuje Slovensko medzi zahraničnými partnermi + VIDEÁ

NETKY.SK • 28 August 2024, 15:28 • 2 min
Ako ministerstvo kultúry SR reprezentuje Slovensko medzi zahraničnými partnermi + VIDEÁ

BRATISLAVA - Prostredníctvom rôznych iniciatív a programov ministerstvo kultúry SR aktívne zastupuje slovenskú kultúru na medzinárodnej úrovni, čím prispieva k jej širšiemu poznaniu a uznaniu v celosvetovom kontexte.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky zohráva kľúčovú úlohu pri prezentácii a podpore slovenského kultúrneho dedičstva doma aj v zahraničí. Prostredníctvom rôznych iniciatív a programov aktívne zastupuje slovenskú kultúru na medzinárodnej úrovni, čím prispieva k jej širšiemu poznaniu a uznaniu v celosvetovom kontexte.

Zároveň ministerstvo kladie dôraz na približovanie kultúry slovenským študentom. Podporuje vzdelávacie projekty, ktoré mladým ľuďom poskytujú hlbší náhľad do slovenského kultúrneho bohatstva, tradícií a umeleckých prejavov. Tieto aktivity pomáhajú budovať povedomie o kultúrnej identite a vytvárajú pevné základy pre budúce generácie, ktoré budú pokračovať v jej rozvoji a ochrane.

Dôležitou súčasťou činnosti ministerstva je aj podpora kultúrnych aktivít pre zdravotne znevýhodnených občanov. Ministerstvo sa snaží zabezpečiť, aby kultúrne podujatia, umelecké projekty a vzdelávacie programy boli dostupné pre všetkých bez ohľadu na ich zdravotné obmedzenia.

1. Zvýšenie prístupnosti kultúrnych inštitúcií pre ľudí so zdravotným postihnutím

Efektívnym a fungujúcim finančným nástrojom smerujúcim k realizácii predmetnej úlohy v rezorte MK SR je dotačný program Kultúra znevýhodnených skupín, ktorý umožňuje napĺňať a rozvíjať kultúrne potreby osôb so zdravotným postihnutím a inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.

Každoročne je v rámci neho vyčlenených 980 000 € na podporu kultúrnych projektov v oblasti živej kultúry, vydavateľskej a publikačnej činnosti, periodickej tlače (noviny a časopisy), neformálneho vzdelávania, fyzickej debarierizácie a informačnej debarierizácie.

Prostredníctvom tohto dotačného programu sú podporované kultúrne najmä aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.

V dotačnom programe MK SR - Kultúra znevýhodnených skupín funguje aj podprogram Fyzická debarierizácia, ktorý je zameraný na podporu odbúravania fyzických bariér a podporu prístupnosti kultúry pre osoby so zdravotným postihnutím – na zlepšenie prístupnosti kultúrnej infraštruktúry a lokalít kultúrneho dedičstva osobám so zdravotným postihnutím s preferenciou samoobslužných riešení a univerzálneho dizajnu.

MK SR tiež plní úlohy v rámci aktuálneho Národného programu rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím, ktorý je jedným z implementačných nástrojov Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím.

2. Zlepšenie medzinárodnej spolupráce v oblasti kultúry

MK SR realizuje a i naďalej plánuje pokračovať v realizácií a podpore medzinárodnej kultúrnej spolupráce predovšetkým so štátmi v európskom priestore, hlavne s tými, v ktorých sa nachádzajú popri zastupiteľských úradoch SR aj Slovenské inštitúty.

V spolupráci s inštitútmi a v koordinácií s MZVEZ SR, MK SR plánuje realizovať prezentáciu slovenského umenia a kultúry v zahraničí. Zároveň, MK SR aktívne pristupuje k možnostiam kultúrnej spolupráce aj s krajinami mimo európsky priestor, zohľadňujúc hlavne kvalitatívne parametre projektu a finančné možnosti rezortu.

V zmysle kultúrnej politiky vlády SR aj MK SR v spolupráci s zastupiteľskými úradmi bude podporovať posilnenie štátnej prezentácie slovenskej kultúry a umenia v zahraničí, ktorú považuje za významný nástroj zahraničnej politiky Slovenskej republiky.

Vláda považuje kultúrnu prezentáciu Slovenskej republiky v zahraničí za jednu zo svojich priorít, osobitne počas oficiálnych návštev najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky na významných medzinárodných podujatiach.

Nedávnym príkladom konkrétneho kroku zameraného na medzinárodnú kultúrnu spoluprácu bola návšteva ministra kultúry a vzdelávania Spojených arabských emirátov šejka Salema bin Khalid Al Qassimi, ktorý prijal pozvanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a v júli tohto roku spoločne podpísali memorandum o porozumení na obdobie rokov 2024 – 2029. Cieľom memoranda je posilniť spoluprácu medzi krajinami v oblasti kultúry a umenia.

3. Podpora kultúrnej turistiky na Slovensku

Pri podpore kultúrneho turizmu Ministerstvo kultúry SR nadväzuje spoluprácu s rezortom cestovného ruchu a športu prostredníctvom Memoranda o spolupráci medzi MK SR a MCRaŠ SR.

Súčasťou memoranda je aj spolupráca na príprave spoločného koncepčného dokumentu týkajúceho sa kultúrnych trás a ciest.

Memorandum o spolupráci bude v krátkom čase podpísané ministerkou kultúry a ministrom cestovného ruchu a športu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MK SR, Foto: istream.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies