Ako môžu učitelia pomôcť deťom, aby boli na internete v bezpečí? NBÚ radí

NETKY.SK • 9 September 2024, 12:13 • 2 min
Ako môžu učitelia pomôcť deťom, aby boli na internete v bezpečí? NBÚ radí

BRATISLAVA - Dlhé hodiny strávené na sociálnych sieťach môžu viesť k závislosti či depresívnym stavom a pocitom menejcennosti.

slovakia

left justify in out

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) vyzýva učiteľov, aby pomohli deťom byť bezpečné na internete. Úrad upozorňuje, že deti čoraz častejšie používajú internet a rodičia nie vždy vedia, aké stránky navštevujú. Preto na svojej stránke zverejnil 12 rád, ako kyberbezpečnosť priblížiť žiakom.

"Zamerajte sa na pozitívne príklady – nehovorte deťom, čo nemajú robiť, ale práve naopak, čo robiť majú, aby boli v bezpečí," uviedol úrad. Ako príklad navrhuje vytvoriť hru, v ktorej deti musia vymyslieť silné heslo alebo zhodnotiť, ktoré správy sú bezpečné na otvorenie.

Podľa NBÚ by učitelia mali žiakom zdôrazniť dôležitosť súkromia. "Rozprávajte sa o tom, že nemajú zverejňovať všetko. Používajte reálne príklady, porovnajte zdieľanie osobných údajov s odovzdaním kľúčov od domu cudziemu človeku," radí úrad.

Koncept digitálnej stopy je tiež kľúčovým bodom. Deti by mali vedieť, že všetko, čo na internete zdieľajú, tam zostáva, bez ohľadu na to, či sa snažia odstrániť to, čo zverejnili.

"Vysvetľujte, že nie každý životný okamih je potrebné zaznamenávať na video či fotku a že takéto fotky a videá môžu zasahovať do života aj iných ľudí, ktorí sa na nich ocitnú," odporúča úrad.

Ďalším dôležitým aspektom je naučiť deti rozlíšiť medzi dôveryhodnými a podvodnými e-mailami alebo správami. "Vysvetlite, čo je phishing a ako sa pred ním chrániť. Učte ich kritickému mysleniu a overovaniu informácií z viacerých dôveryhodných zdrojov," uvádza sa v radách pre učiteľov.

Deti treba tiež poučiť o negatívnych stránkach sociálnych sietí. "Deti, hlavne v tínedžerskom veku, nekriticky preberajú názory od svojich vzorov," upozornil úrad.

Považuje preto za potrebné naučiť deti, že obsah na internete nebýva len dobrý a užitočný, ale môže byť plný nástrah.

Dlhé hodiny strávené na sociálnych sieťach môžu viesť k závislosti či depresívnym stavom a pocitom menejcennosti.

NBÚ rovnako zdôraznil potrebu spolupráce s rodičmi a odborníkmi pri vysvetľovaní kybernetickej bezpečnosti, neustáleho vzdelávania sa v nových technológiách a využívania vizuálnych pomôcok a videí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NBÚ, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies