Ako sa vrátiť z dovolenky bez stresu? 5 užitočných rád

NETKY.SK • 18 September 2024, 12:57 • 2 min
Ako sa vrátiť z dovolenky bez stresu? 5 užitočných rád

Návrat z dovolenky môže byť pre mnohých zamestnancov zložitý, sprevádzaný stresom či dokonca úzkosťou počas prvých dní a týždňov. Nával nevyriešených e-mailov a projekty, na ktorých treba dobiehať dvojtýždňový dlh, dokážu rýchlo vymazať dobrú náladu a spáliť všetku motiváciu naplno pracovať až do konca roka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dovolenku treba ukončiť aj v hlave. Vytvorte si plán na zvyšok roka

Pre mozog dovolenka nekončí odomknutím vchodových dverí a vybalením kufrov. Naša hlava má tendenciu pokračovať v aktivite, ktorú sme robili v posledných sekundách, minútach či dňoch.

Netflix či sociálne siete ako YouTube, Instagram alebo TikTok tento fakt využívajú na hacknutie svojich používateľov a ponúkajú nám stále nové a nové seriály či videá, ktoré nevieme prestať pozerať po tých predchádzajúcich.

Namiesto aktivity však mozog môže pokračovať aj v dovolenkovom "ničnerobení". Treba pozbierať všetku vôľu a takýto proces vedome ukončiť a nahradiť novým – v tomto prípade prácou a produktivitou.

Pomôže zostavenie jasného plánu na to, čo chcete stihnúť prvý deň, týždeň či mesiac. Na pracovnom stole alebo v počítači tak budete mať jasný checklist, ktorý vám povie, kde začať a ako pokračovať ďalej.

 

Zdroj: BLUVARD s.r.o.

Začnite s úlohami s najväčšou prioritou

Po príchode do fitka či vyrazení na bicykel sa odporúča začať zľahka a zahriať sa vo voľnom tempe. Kancelárske pozície však nie sú kardio a nevyžadujú svaly, ale hlavu.

Váš zoznam priorít by mal začínať najdôležitejšou, alebo najťažšou úlohou. Využiť na ňu môžete maximum mentálnej energie ktorú si prinesiete z dovolenky. V práci navyše často platí, že dve či tri najdôležitejšie úlohy prinesú až 80 % výsledku, takže ich splnenie vám pomôže získať ďalšiu motiváciu pokračovať ďalej.

Snaha začať s jednoduchými a drobnými úlohami nevyhnutne vedie k prokrastinácii – mozog si bude chcieť po každej dopriať drobnú pauzu, ktorá nevyhnutne povedie k ďalším prestávkam a prokrastinácii. Práve zaoberanie sa nepodstatnými a zbytočnými úlohami dnes v kanceláriách nahrádza zabávanie sa videami doma na gauči. 

 

Zdroj: BLUVARD s.r.o.

Zorientujte sa hneď po príchode do práce

Pomôcť mozgu ukončiť dovolenku pomôže aj okamžité naskočenie do pracovných aktivít a zorientovanie sa v stave jednotlivých úloh.
 
So svojim tímom si nastavte meeting ideálne hneď v pondelok ráno o deviatej. Dozviete sa, aké budú vaše priority a môžete sa hneď vrhnúť do práce. Platí to aj pre vašich podriadených. Dajte im podporu a absolvujte niekoľko mítingov jeden na jedného. Inak tiež radšej začnú drobnými a nepodstatnými úlohami.
 
Prostredie kancelárie môže taktiež pomôcť. Podobne, ako keď sa prekonáte a naozaj vyrazíte do fitness centra, pravdepodobne tam už budete cvičiť aspoň hodinu. Ak vám to pomôže s prepnutím do pracovného módu, vyrazte medzi kolegov a home office si nechajte až na ďalšie týždne.

Zdroj: freepik.com

Vyhnite sa epidémii vyrušení

V open-space kanceláriách sa často šíri moderná epidémia vyrušení. Ľudia sa prirodzene potrebujú socializovať a po lete aj zdieľať svoje zážitky z dovoleniek. V rámci firemnej kultúry by však na takéto konverzácie mal byť vytvorený špecifický priestor.

Napríklad kuchynka alebo relaxačná miestnosť v rámci office. Zážitky zdieľajte s kolegami, ktorí si tam dávajú vedomú prestávku od práce. V pracovnej zóne by malo dominovať sústredenie. Vaša potreba pochváliť sa či posťažovať tam ostatných len vyruší v ich zóne a zníži produktivitu.
 
Firma by však potrebu socializácie zamestnancov nemala podceňovať, ale práve naopak, takéto aktivity podporovať. Ideálne sú napríklad spoločné firemné raňajky raz do týždňa, športové aktivity po práci či občasné pivo s kolegami.

Zdroj: BLUVARD s.r.o.

Vylepšite svoj work-life balance, energiu z dovolenky potrebujete čo najdlhšie

Dovolenku väčšinou potrebujeme, keď sme unavení a potrebujeme načerpať sily. S návratom do práce a jasným plánom priorít však potrebujete aj plán na oddychové aktivity a relax.

Život nemôže byť len o práci a vo vašej dennej rutine by mali mať pevné miesto šport, stretnutia s priateľmi, kultúra či výlety.

Pokúste sa nastaviť si život tak, aby vám energia z dovolenky vydržala čo najdlhšie a už na jeseň nepotrebovali ďalšiu dovolenku ako poslednú záchranu pred vyhorením. Návrat z dovolenky je ideálna príležitosť na reštartovanie priorít a nastavenie nových pravidiel.

Zdroj: freepik.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: BLUVARD s.r.o., Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies