Ako sa z pneumatík stali hviezdy? Poznáte príbeh michelinských hviezd, ktoré oceňujú najlepšie reštaurácie na svete? Dozviete sa, ako vznikli, čo znamenajú, kto ich udeľuje a kto ich získal. Prečítajte si tiež o slávnych michelinských kuchároch a o zaujímavostiach a kontroverziách, ktoré sa týkajú týchto prestížnych ocenení.
Michelinské hviezdy sú ocenenia, ktoré udeľuje francúzsky sprievodca Michelin najlepším reštauráciám na svete. Ich pôvod súvisí s výrobou pneumatík, pretože bratia Michelinovci chceli podporiť cestovanie autom a zvýšiť predaj svojich produktov. V roku 1900 vydali prvý sprievodca, ktorý obsahoval užitočné informácie pre vodičov, vrátane zoznamu hotelov a reštaurácií.
V roku 1926 začali označovať vynikajúce reštaurácie jednou hviezdou, v roku 1931 pridali dve a tri hviezdy a v roku 1936 stanovili kritériá pre ich udeľovanie.
Tieto hviezdy slúžia ako záruka kvality a prestíže pre reštaurácie, ktoré ich získajú. Zároveň sú aj lákadlom pre zákazníkov, ktorí hľadajú výnimočný gastronomický zážitok. Reštaurácie sú hodnotené anonymnými inšpektormi, ktorí berú do úvahy kvalitu surovín, techniku, chuť, originalitu, konzistenciu a celkovú harmóniu jedál.
Počet hviezd znamená nasledovné:
- Jedna hviezda: veľmi dobrá kuchyňa v kategórii;
- Dve hviezdy: vynikajúca kuchyňa, ktorá stojí za zastávku;
- Tri hviezdy: výnimočná kuchyňa, ktorá stojí za samostatný výlet.
V roku 2024 bolo na svete 137 reštaurácií s tromi hviezdami, 489 s dvomi hviezdami a 2 811 s jednou hviezdou Najviac trojhviezdičkových reštaurácií má Francúzsko (30), nasledované Japonskom (22) a Čínou (18) Najlepšie hodnotenou reštauráciou podľa rebríčka The World’s 50 Best Restaurants je Geranium v Kodani, ktorá má tiež tri michelinské hviezdy.
Ďalšími reštauráciami s tromi hviezdami a vysokým umiestnením v rebríčku sú Central v Lime, Disfrutar v Barcelone, Mirazur v Mentone a Noma v Kodani.
Michelinskí kuchári sú tí, ktorí vedú kuchyňu v reštaurácii s michelinskou hviezdou. Sú to profesionáli, ktorí majú veľký talent, kreativitu, skúsenosti a vášeň pre svoje remeslo. Niektorí z nich sú aj známi z televízie, kníh, súťaží alebo charitatívnych aktivít. Medzi najslávnejších michelinských kuchárov patria Gordon Ramsay, Alain Ducasse, Heston Blumenthal, Massimo Bottura, René Redzepi, Anne-Sophie Pic, Thomas Keller, Grant Achatz, Joan Roca, Daniel Humm a ďalší8
Michelinské hviezdy sú aj predmetom zaujímavostí a kontroverzií. Napríklad:
- Niektoré reštaurácie odmietli hviezdy alebo ich vrátili, pretože nechceli byť pod tlakom, obmedzovať sa na určitý štýl alebo strácať osobný kontakt so zákazníkmi;
- Iné reštaurácie stratili hviezdy kvôli zmenám v kuchyni, personále, ponuke, kvalite alebo atmosfére;
- Podaktoré reštaurácie dostali hviezdy omylom alebo nechtiac, napríklad kvôli pomýleniu mena, zlej komunikácii alebo žartu;
- Ďalšie reštaurácie sú veľmi lacné alebo neformálne, napriek tomu majú hviezdy, napríklad stánky s uličným jedlom v Ázii.
Slovensko je jedinou krajinou z V4, ktorá nemá reštauráciu s michelinskou hviezdou.
Dôvodov môže byť viacero, napríklad:
- Slabý turizmus, marketing a politika, ktoré neprispievajú k rozvoju gastronómie a jej propagácii v zahraničí;
- Nízka váha, ktorú Slovensko dávalo gastronómii v minulosti, v porovnaní s okolitými krajinami, ktoré sa snažili predať sa práve cez kvalitné jedlo;
- Nedostatok kreativity, inovácie a originality v slovenskej kuchyni, ktoré sú potrebné na zaujatie michelinských inšpektorov;
- Vysoké nároky a kritériá, ktoré musí reštaurácia spĺňať, aby získala hviezdu. Okrem kvality jedla sa hodnotí aj technika, chuť, harmónia, konzistencia, atmosféra, obsluha a ďalšie faktory;
- Tieto dôvody však nie sú neodstrániteľné a Slovensko má potenciál dosiahnuť michelinskú hviezdu v budúcnosti, ak sa bude venovať zlepšovaniu svojej gastronomickej scény.
Zdroje:
https://menucka.sk/magazin/odkial-sa-tu-vzali-michelinske-hviezdy-ich-povod-vas-zrejme-prekvapi/
https://www.gastro-tipy.sk/zaujimavosti/o-michelinsku-hviezdu-sa-moze-uchadzat-kazda-restauracia
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies