Z prieskumu Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorý sa uskutočnil v rokoch 2013, 2016 a 2019 formou dotazníka s názvom "Zdravotné uvedomenie a správanie sa obyvateľov SR" vyplývajú zaujímavé poznatky.
Respondenti zapojení do výskumu
V roku 2019 tvorilo výskumnú vzorku prieskumu 3 744 ľudí, z toho 49,8 percenta mužov a 50,2 percenta žien vo veku od 15 rokov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Zistilo sa, že Slováci jedia viac hydiny, hovädzieho mäsa a údenín, naopak konzumácia čerstvých rýb klesá.
Ryby a mlieko
Prieskum zistil, že respondenti pri konzumácii rýb uprednostňujú skôr výrobky z nich, ako konzumáciu čerstvých alebo mrazených rýb. U ľudí klesá aj konzumácia mlieka. V roku 2013 konzumovalo mlieko denne alebo obdeň 42 % respondentov, v roku 2016 išlo o 39,7 % a v roku 2019 iba 37,1 % respondentov.
Margarín
Ako pozitívny výsledok hodnotí ÚVZ SR pokles podielu respondentov, ktorí konzumujú margaríny. V roku 2013 konzumovalo margaríny denne alebo obdeň 10 % respondentov, v roku 2016 to už bolo 9,8 % respondentov a v roku 2019 išlo o najmenší podiel respondentov, a to 7,2 %.
Konzumácia surovej a varenej zeleniny u žien stúpa. Podľa zistení ale klesá konzumácia svetlého chlebu a pečiva, a to najmä u mužov. Zistila sa taktiež zvýšená konzumácia sladkostí každý deň a taktiež stúpla konzumácia cestovín, ryže a strukovín.
"Pozitívnou správou je stúpajúca každodenná konzumácia nesladených nápojov už od roku 2013 zo 44,2 % respondentov na 45,6 % respondentov v roku 2019."
"Zároveň klesá každodenná konzumácia sladených nápojov. Klesol aj podiel každodennej konzumácie ovocných džúsov a kofeínových nápojov. Naopak, stúpla konzumácia energetických nápojov," uviedol ÚVZ SR.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies