Akým smerom sa budú uberať úrokové sadzby Fedu?

NETKY.SK • 19 Jún 2024, 11:17 • 2 min
Akým smerom sa budú uberať úrokové sadzby Fedu?

NEW YORK - Úrokové sadzby amerického Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, budú časom postupne klesať. Vyhlásil to prezident Fedu v štáte New York John Williams. Odmietol však povedať, kedy môže centrálna banka začať s uvoľňovaním svojej menovej politiky, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Williams v rozhovore pre televíznu reláciu Fox Business uviedol, že očakáva postupný pokles úrokových sadzieb v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov. To bude podľa neho odrážať skutočnosť, že inflácia sa vracia k cieľu centrálnej banky na úrovni 2 % a ekonomika udržateľne rastie.
 
Na otázku, či Fed začne so znižovaním sadzieb v septembri, ako trhy očakávajú, Williams odpovedal, že nebude robiť predpovede. To, čo sa stane, bude závisieť od údajov z ekonomiky. Dodal pritom, že veci sa vyvíjajú "správnym smerom", pokiaľ ide o potenciálne uvoľnenie menovej politiky.
 
Williamsove komentáre sú prvými verejnými poznámkami od minulotýždňového zasadnutia Fedu, na ktorom jeho predstavitelia ponechali základnú úrokovú sadzbu nezmenenú v rozmedzí 5,25 % - 5,50 %.
 
Fed zverejnil tiež aktualizované ekonomické projekcie, na základe ktorých analytici upravili svoje prognózy. Najnovšie tak predpovedajú jednu redukciu úrokových sadzieb v tomto roku namiesto troch, s ktorými počítali ešte v marci v dôsledku vyššej než očakávanej inflácie v prvých mesiacoch 2024.

Obrazok
Zdroj: Freepik

Williams pripomenul, že pre Fed je "úlohou číslo jeden zabezpečiť, aby sa inflácia vrátila späť na úroveň 2 %". Odmietol pritom myšlienku, že centrálna banka by tolerovala infláciu okolo 3 %.
 
Upozornil tiež, že niektoré nedávne údaje z trhu práce môžu byť nadhodnotené a ich potvrdenie alebo revízia budú chvíľu trvať. USA majú podľa neho stále veľmi silný pracovný trh, ale poukázal tiež na určité spomalenie pri nábore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Fox Business / Reuters, Ilustračné foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies