Amazon investuje ďalších 10 miliárd eur do cloud computingu v Nemecku

NETKY.SK • 23 Jún 2024, 15:00 • 2 min
Amazon investuje ďalších 10 miliárd eur do cloud computingu v Nemecku

BERLÍN - Americký internetový gigant Amazon v stredu oznámil, že v Nemecku investuje ďalších 10 miliárd eur, pričom väčšina sumy bude smerovať do cloud computingu. Je to ďalšia veľká investícia technologického giganta v Európe.

slovakia

left justify in out

Celkovo 8,8 miliardy eur investuje Amazon v Nemecku do roku 2026 do divízie cloud computingu AWS. Zvyšok pôjde do logistiky, robotiky a kancelárií. Táto investícia je nad rámec sumy 7,8 miliardy eur, ktorú minulý mesiac oznámila spoločnosť AWS na vybudovanie cloudového centra v Nemecku.

Prvý cloudový komplex bude vytvorený v spolkovej krajine Brandenbursko a do prevádzky by mal byť uvedený koncom roka 2025. Má pomôcť odstrániť obavy niektorých európskych krajín a vládnych agentúr z prenosu údajov do iných jurisdikcií, najmä do USA.

Amazon vzhľadom na tieto investície prijme v Nemecku tisíce nových pracovníkov, čím sa celkový počet jeho stálych zamestnancov v krajine do konca roka zvýši na približne 40.000.

Tieto investície ukázali, že Nemecko zostáva "atraktívnou lokalitou pre podniky", uviedol kancelár Olaf Scholz na sociálnej sieti X."Ako vláda pracujeme práve na tomto: posilňovaní našej konkurencieschopnosti," napísal.

Ilustračné foto - návštevníci prichádzajú do cloudového pavilónu Amazon Web Services na veľtrhu digitálnych technológií CeBIT 2016 v Hannoveri v Nemecku.
Ilustračné foto - návštevníci prichádzajú do cloudového pavilónu Amazon Web Services na veľtrhu digitálnych technológií CeBIT 2016 v Hannoveri v Nemecku.
Zdroj: Vox / Getty Images / Sean Gallup

Nemecko, najväčšia európska ekonomika, považuje prilákanie nových investícií do oblastí špičkových technológií za kľúčové, keďže sa snaží prekonať obdobie slabého výkonu ekonomiky.

Technologický gigant nedávno oznámil veľké investície do rozšírenia dátových centier aj v Španielsku a do rozvoja cloudovej infraštruktúry a logistickej infraštruktúry vo Francúzsku.

Amazon, priekopník elektronického obchodu, má dominantné postavenie aj v cloud computingu, pričom na konci roka 2023 mu patril podiel na tomto trhu vo výške 31 % podľa spoločnosti Stocklytics. Ale aj jeho súperi Microsoft a Google sa snažia získať čoraz väčšie podiely v cloud computingu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP, Foto: InfotechLead
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies