Americká rodina žaluje NASA. Vesmírny odpad prerazil strechu a takmer zasiahol malého chlapca

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 11:46 • 2 min
Americká rodina žaluje NASA. Vesmírny odpad prerazil strechu a takmer zasiahol malého chlapca

FLORIDA - Americká rodina zo štátu Florida žiada odškodné 80-tisíc dolárov od Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Na jej dom totiž tento rok v marci spadol kus kovu, ktorý bol pôvodne súčasťou zásielky pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS. Odpad s hmotnosťou 700 gramov ale spadol na strechu domu Oterových, píše BBC News.

slovakia

left justify in out

S rastúcou intenzitou dobývania vesmíru bude pravdepodobne pribúdať aj prípadov, keď vesmírny odpad skončí späť na Zemi, ale inde, ako sa čakalo, píše agentúra AFP. Americký vesmírny úrad má na odpoveď pol roka a reakcia NASA na tento prvý právny spor môže stanoviť významný precedens pre ďalšie nehody.

Prerazená strecha aj podlaha

V piatok 8. marca prerazil strechu domu v meste Naples oválny kovový predmet a poškodil aj podlahu, na ktorú dopadol. Nikoho nezranil, ale blízko bol syn Oterovcov. Tí žiadajú odškodné za psychickú ujmu a uhradenie škody na majetku, píše BBC. Vesmírna agentúra predmet prevzala a analyzovala v Kennedyho vesmírnom stredisku. Dospela k záveru, že kovová hrouda vážiaca skoro trištvrte kilogramu pochádza z nákladu vyradených batérií, ktoré operátori vypustili z ISS v marci 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / ČTK / BBC, Foto: X / @Have I Got News For You
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies