Americkí prístavní robotníci masívne štrajkujú za mzdy a automatizáciu

NETKY.SK • 2 Október 2024, 10:06 • 2 min
Americkí prístavní robotníci masívne štrajkujú za mzdy a automatizáciu

HOUSTON - Približne 45 000 zamestnancov prístavov na východnom pobreží USA a na pobreží Mexického zálivu vstúpilo v utorok do štrajku, keďže o polnoci vypršal termín novej pracovnej dohody o mzdách a automatizácii.

slovakia

left justify in out

Pracovné rokovania medzi Medzinárodnou asociáciou diaľkových prepravcov (ILA) a Námornou alianciou Spojených štátov (USMX) uviazli na mŕtvom bode, čo viedlo k zatvoreniu až 36 prístavov na východnom pobreží a na pobreží Mexického zálivu.

Obe strany, ktoré od júna oficiálne nevyjednávali, sa v pondelok údajne posunuli od svojich predchádzajúcich mzdových ponúk, ale zjavne sa nedosiahla žiadna dohoda, pretože od prístavu Philadelphia po prístav Houstone v Texase sa zdvihli piketové línie so štrajkujúcimi robotníkmi s nápismi "Žiadna práca bez spravodlivej zmluvy".

Združenie USMX, ktoré zastupuje prístavy, v pondelok večer vo svojom vyhlásení uviedlo, že požiadalo o predĺženie súčasnej zmluvy a zvýšilo svoju ponuku zvýšením miezd o takmer 50 % počas trvania zmluvy.

Aliancia zamestnávateľov sa zaviazala zachovať obmedzenia automatizácie zo starej zmluvy. Podľa správy agentúry AP však odborová organizácia chce úplný zákaz automatizácie.

Zamestnanci prístavu sa zúčastňujú na štrajku v prístave Houston v Texase v Spojených štátoch 1. októbra 2024.
Zamestnanci prístavu sa zúčastňujú na štrajku v prístave Houston v Texase v Spojených štátoch 1. októbra 2024.
Zdroj: Xinhua / Chengyue Lao

V pondelkovom vyhlásení ILA sa uvádza, že zamestnávatelia odmietli spravodlivo odškodniť pracovníkov. "ILA bojuje za rešpekt, uznanie a spravodlivosť vo svete, v ktorom sa korporácie snažia nahradiť ťažko pracujúcich ľudí automatizáciou," uvádza sa vo vyhlásení ILA. "Roboti neplatia dane a neutrácajú peniaze vo svojich komunitách."

Miestne médiá informovali, že ILA sa usiluje o 77-percentné zvýšenie miezd počas šiestich rokov trvania zmluvy, aby odborárom vynahradila infláciu a roky malého zvyšovania miezd.

Členovia ILA majú základný plat približne 81 000 dolárov ročne, ale niektorí z nich si vďaka veľkému množstvu nadčasov môžu ročne zarobiť viac ako 200 000 dolárov, uvádza sa v správe.

V postihnutých prístavoch sa nachádza približne polovica nákladných lodí v krajine. Miestni experti odhadujú, že štrajk, prvý štrajk ILA od roku 1977, by mohol stáť americkú ekonomiku až 5 miliárd amerických dolárov denne, čo vyvoláva infláciu a obavy o dodávateľský reťazec niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami. Niektorí tvrdia, že má potenciál stať sa najničivejším štrajkom v americkej ekonomike za posledné desaťročia.

Zamestnanci prístavu sa zúčastňujú na štrajku v prístave Houston v Texase v Spojených štátoch amerických 1. októbra 2024.
Zamestnanci prístavu sa zúčastňujú na štrajku v prístave Houston v Texase v Spojených štátoch amerických 1. októbra 2024.
Zdroj: Xinhua / Chengyue Lao


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Chengyue Lao
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies