Fed znižuje úrokové sadzby: Začína nová éra ekonomickej stability?

NETKY.SK • 19 September 2024, 14:42 • 2 min
Fed znižuje úrokové sadzby: Začína nová éra ekonomickej stability?

WASHINGTON - Americký Federálny rezervný systém v stredu znížil úrokové sadzby o 50 bázických bodov v súvislosti s ochladzujúcou sa infláciou a oslabujúcim sa trhom práce, čo predstavuje prvé zníženie sadzieb za viac ako štyri roky.

slovakia

left justify in out

"Výbor získal väčšiu dôveru, že inflácia sa udržateľne približuje k 2 %, a usudzuje, že riziká pre dosiahnutie jeho cieľov v oblasti zamestnanosti a inflácie sú približne v rovnováhe," uviedol vo svojom vyhlásení Federálny výbor pre voľný trh (FOMC), orgán centrálnej banky, ktorý určuje jej politiku.

"Vzhľadom na pokrok v oblasti inflácie a rovnováhu rizík sa výbor rozhodol znížiť cieľové rozpätie sadzby federálnych fondov o 1/2 percentuálneho bodu na 4-3/4 až 5 %," uviedol FOMC.

To signalizuje začiatok cyklu uvoľňovania. Od marca 2022 Fed jedenásťkrát po sebe zvýšil sadzby v rámci boja proti inflácii, akú sme nezažili už štyridsať rokov, a posunul cieľové rozpätie sadzby federálnych fondov na 5,25 % až 5,5 %, čo je najvyššia úroveň za viac ako dve desaťročia.

Po viac ako ročnom udržiavaní sadzieb na vysokej úrovni čelila prísna menová politika Fedu tlaku na zmenu v dôsledku zmierňovania inflačných tlakov, náznakov oslabovania trhu práce a spomaľovania hospodárskeho rastu.

"Toto rozhodnutie odráža našu rastúcu dôveru, že s primeranou rekalibráciou nášho politického postoja možno udržať silu trhu práce v kontexte mierneho rastu a inflácie, ktorá sa udržateľne posunie k 2 %," povedal predseda Fedu Jerome Powell na tlačovej konferencii po dvojdňovom zasadnutí Fedu.

Na otázku o tomto "väčšom než typickom znížení sadzieb" Powell priznal, že ide o "silný krok", pričom poznamenal, že "si nemyslíme, že sme pozadu. Myslíme si, že je to načasované, ale myslím si, že to môžete považovať za znak nášho odhodlania nezaostávať".

Predseda amerického Federálneho rezervného systému Jerome Powell prichádza na tlačovú konferenciu vo Washingtone, D.C., USA, 18. septembra 2024.
Predseda amerického Federálneho rezervného systému Jerome Powell prichádza na tlačovú konferenciu vo Washingtone, D.C., USA, 18. septembra 2024.
Zdroj: Xinhua / Hu Yousong

Predsedníčka Fedu poukázala na to, že inflácia sa "výrazne znížila" z najvyššej úrovne 7 % na odhadovaných 2,2 % v auguste, pričom sa odvolávala na cenový index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE), ktorý Fed uprednostňuje ako ukazovateľ inflácie.

Podľa najnovšieho štvrťročného súhrnu ekonomických projekcií Fedu, ktorý bol zverejnený v stredu, je mediánová projekcia inflácie PCE na konci tohto roka na úrovni 2,3 %, čo je menej ako 2,6 % v júnovej projekcii.

Powell poznamenal, že na trhu práce sa podmienky naďalej ochladzujú. V posledných troch mesiacoch pribúdalo v priemere 116 000 pracovných miest mesačne, čo je "výrazný pokles oproti tempu zo začiatku roka", uviedol a zároveň dodal, že miera nezamestnanosti sa posunula nahor, ale zostáva nízka na úrovni 4,2 %.

Mediánová prognóza miery nezamestnanosti pritom ukázala, že miera nezamestnanosti sa na konci tohto roka zvýši na 4,4 %, pričom v júnovej prognóze bola na úrovni 4,0 %.

Štvrťročné ekonomické prognózy tiež ukázali, že mediánová prognóza predstaviteľov Fedu pre primeranú úroveň sadzby federálnych fondov bude na konci tohto roka 4,4 %, čo je menej ako 5,1 % v júnovej prognóze.

"Všetkých 19 účastníkov (FOMC) zapísalo v tomto roku viacero znížení. Všetkých 19. To je oproti júnu veľká zmena," povedal Powell novinárom, pričom sa odvolával na pozorne sledovaný bodový graf, podľa ktorého každý účastník FOMC vidí smerovanie sadzby FEDových fondov.

Z novo zverejneného bodového grafu vyplýva, že deväť z 19 členov očakáva do konca tohto roka zníženie sadzieb o ekvivalent ďalších 50 bázických bodov, zatiaľ čo sedem členov očakáva zníženie o 25 bázických bodov.

"Nie sme na žiadnom vopred nastavenom kurze. Naše rozhodnutia budete aj naďalej prijímať na jednotlivých stretnutiach," povedal Powell.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Hu Yousong
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies