Americký prezident dal Izraelu ultimátum: Ak nás nebudete poslúchať, s našou podporou už nerátajte (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 14:46 • 2 min
Americký prezident dal Izraelu ultimátum: Ak nás nebudete poslúchať, s našou podporou už nerátajte (komentár Iva Samsona)

Konflikt na Strednom východe nadobúda nové obrysy. Z konfliktu medzi Izraelom a palestínsko-arabským štátom Gaza neboli USA nadšené, aj keď po povestnom 7. októbri 2023 sa postavili na stranu Izraela. Izrael začal vojnu proti tomuto miliadárskemu štátu po niekoľkých týždňoch (tí multimiliardári však žijú v zahraničí, milionári v tuneloch) a o život prišli tisícky ľudí. Značnú časť z nich tvoria civilisti. A to nie sú ani miliardári, ani milionári a dokonca ani tisíckári. Sú to obete útoku zo 7. októbra. Tieto obete sa „inštrumentalizujú“ a svet chce vidieť záver tejto vojny. Koniec koncov, iná vojna s beznádejným koncom práve prebieha v Európe. A každý, ako vždy, upiera svoj zrak k „Amerike“. Nech s tým tí Američania konečne niečo urobia!

slovakia

left justify in out

V júni 2024 (2. júna) svetové agentúry ohlásili dve prevratné správy. Niektoré členské krajiny NATO a dokonca samotné USA vraj dali súhlas k používaniu svojich zbraní pri obrane Ukrajiny na ruskom území. Znamená to, – ak sa táto správa potvrdí –, že „západné rakety stredného a možno aj dlhého doletu budú Ukrajinci smieť používať so zameraním na kritickú infraštruktúru v Ruskej federácii. A to napriek tomu, že ruská strana to bude považovať za vyhlásenie vojny a vyhráža sa jadrovou odvetou a „treťou svetovou“.

Tou ďalšou správou je vyjadrenie Bieleho domu k vojne v Pásme Gazy. Prezident Biden a jeho zahranično-politická administratíva prakticky Izraelu poručili, aby skončil s trestaním Hamasu a nechal „to byť“.

 

Poslúchne Izrael?

Nie je jasné, či to urobí, ale prvé signály z Jeruzalema boli relatívne ústretové. Áno, ale. Ako inak? Bez americkej podpory by židovský štát asi už neexistoval. USA, ktoré sa považujú za bezpečnostného spasiteľa sveta, navrhujú riešenie konfliktu v Pásme Gazy. Tak o tom prinajmenšom počiatkom júna 2024 (2. 6. 2024) informoval v Izraeli vysoko sledovaný spravodajský „Kanál 12“.

Pozornejšiemu sledovateľovi„eskalácie“ tohto konfliktu neunikne, že americký návrh sa v postate v málo veciach odlišuje od toho, čo Izrael ponúkol už pred niekoľkými týždňami. Na prvom mieste je prepustenie rukojemníkov, ktorých gazanskí Arabi uniesli do „Pásma“ a držia v civilných objektoch alebo tuneloch. Izrael, ako už viackrát v minulosti, ponúkol výmenu: našich civilistov za vašich kriminálnikov v našich väzeniach. USA však chcú, aby dohoda (sama o sebe absurdná, Hamas a spol. to nikdy neurobia) vyzerala ako „made in the USA“. Ak by to Hamas a spol. urobili, priznali by vlastnú kapituláciu pred vlastným národom a to si nemôžu dovoliť.

Bidenov návrh však naráža na pôvodné plány Izraelskej vlády zlikvidovať teroristické organizácie (USA aj EÚ Hamas a spol. otvorene za teroristov považujú) v „Pásme“. V Bidenovom návrhu však takúto požiadavku nevidíte. Ak na ňu Izrael bude rezignovať, celá už osem mesiacov trvajúca vojna a smrť niekoľko sto izraelských vojakov v nej by sa ukázala ako zbytočná.

Kompromis na spôsob Izraela

Vláda židovského štátu a jeho vojnového kabinetu (ale to je ´klamanie telom´) súhlasí s tým, že Izrael sa na šesť týždňov stiahne z gazanského štátu (inak považovaného za súčasť Palestínskej samosprávy). Aj vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ide politicky o „krk“ a „stiahnutie sa“ z Pásma Gazy by umožnilo opätovnú rekonštrukciu vlády Hamas a spol., kde otvoreným cieľom je zničenie Izraela a pozabíjanie alebo vyhnanie Židov.

Hoci sa americký návrh obracia aj na vládnucu zložku v Pásme Gazy – na Hamas – ani najväčší idealisti v Bielom dome nemôžu veriť tomu, že Hamas prepustí rukojemníkov a ak to sľúbi, tak tomu Židia uveria. A už vôbec nedajú na prostredníkov ako Egypt alebo Katar. Krajiny, ktoré s Izraelom vedú večnú tajnú vojnu, dohody sem, kopyto tam.

Židovský štát pri obrane svojho územia siedmeho októbra 2023 žalostne zlyhal a pyká za to. Americké pytačky sú preňho nielen nepríjemné, ale aj existenčné. Byť na čele izraelskej vlády by dnes chcel byť naozaj len dobrodruh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: TA3 / TASR / AP (archívne foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies