Apel USA adresovaný Izraelu: Ukončite vojnu v Pásme Gazy! + VIDEO

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 08:37 • 3 min
Apel USA adresovaný Izraelu: Ukončite vojnu v Pásme Gazy! + VIDEO

WASHINGTON - Spojené štáty po predstavení návrhu na prímerie v Pásme Gazy naďalej naliehajú na Izrael, aby tamojšiu vojnu ukončil. Podľa Washingtonu už v Gaze dosiahol väčšinu svojich vojenských cieľov, informuje DPA.

slovakia

left justify in out

"Z čisto vojenského hľadiska je to tak, ako to povedal prezident (USA Joe) Biden: Izraelčania dosiahli väčšinu svojich cieľom v Gaze," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v televízii ABC News.
 
Hnutie Hamas má síce stále vojenský potenciál a naďalej je hrozbou pre Izraelčanov, nemá už však vojenské prostriedky na rozsiahly útok, aký vykonalo vlani 7. októbra.
 
Biden v piatok prekvapivo predstavil detaily návrhu na prímerie v Pásme Gazy, s ktorým podľa Washingtonu Izrael súhlasí. Povedal tiež, že je čas túto vojnu ukončiť. Izraelské vedenie opakovane uvádza, že vojna v Gaze sa skončí až vtedy, keď dosiahne všetky svoje ciele, ku ktorým patrí zničenie Hamasu.
 
O návrhu hovoril v nedeľu s izraelskými predstaviteľmi americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý vyzdvihol ochotu Izraela uzavrieť dohodu, oznámilo jeho ministerstvo podľa agentúry Reuters.
 
Blinken telefonoval s ministrom izraelského vojenského kabinetu Bennym Gancom a ministrom obrany Joavom Galantom. Povedal im, že návrh spĺňa dlhodobé bezpečnostné záujmy Izraela. Zdôraznil súčasne, že teraz je na rade Hamas, aby s ponúkanou dohodou súhlasil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, ABC News, Reuters, Foto: Pásmo Gazy/cnbc.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies