Archeológovia identifikujú rímsky múr postavený na zadržiavanie povstaleckého otroka Spartaka a jeho armády

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 17:17 • 2 min
Archeológovia identifikujú rímsky múr postavený na zadržiavanie povstaleckého otroka Spartaka a jeho armády

Archeológovia pracujúci v južnom Taliansku identifikovali rímske opevnenie postavené tak, aby obsahovalo vodcu vzbury otrokov Spartaka a jeho armádu.

slovakia

left justify in out

Vedci dospeli k záveru, že múr, ktorý sa tiahne cez 2,7 kilometra (1,7 míle), postavil rímsky generál Marcus Licinius Crassus v roku 71 pred Kristom. Spartakus slúžil v rímskej armáde, než sa stal banditom a bol chytený a predaný ako otrok. V roku 73 pred Kristom utiekol z gladiátorskej školy s približne 70 ďalšími otrokmi a nakoniec viedol vzburu otrokov, ktorá s približne 90 000 mužmi zabrala väčšinu južného Talianska.

Spartakus bol zabitý v roku 71 pred Kristom v divokej bitke s Crassovými vojakmi.

Miestni obyvatelia už poznali malú časť starovekého múru, no nevykonalo sa žiadne vyšetrovanie, ktoré by potvrdilo, kto a prečo ho postavil, povedal v utorok pre stanicu CNN archeológ miestnej správy Andrea Maria Gennaro. "Keď sme si uvedomili, čo to bolo, bolo to veľmi vzrušujúce," povedala Gennaro. "Nie každý deň môžete zažiť históriu na vlastnej koži," dodala.

Gennaro povedala, že „viaceré a zbiehajúce sa línie dôkazov“ viedli k záveru, že múr bol postavený tak, aby obsahoval Spartaka. Patria medzi ne staroveké literárne zdroje a množstvo artefaktov objavených počas prieskumov na mieste tímom vedeným Paolom Visonàom, archeológom z University of Kentucky, zahŕňajúcim radar prenikajúci do zeme, známy ako LIDAR, magnetometriu a odber vzoriek z pôdneho jadra.

obrazok
Na mieste archeologického prieskumu sa našiel aj ohnutý oštep.
Zdroj: University of Kentucky / The Foundation for Calabrian Archaeology / Paolo Visona
obrazok
Na mieste archeologického prieskumu sa našiel hrot oštepu.
Zdroj: University of Kentucky / The Foundation for Calabrian Archaeology / Paolo Visona

Našli rozbité železné zbrane, rukoväte mečov, veľké zakrivené čepele a hroty oštepov a Visonà verí, že identifikoval oblasť, kde Spartakus a jeho sily zaútočili na múr"Existuje oblasť, kde sa zdá, že múr bol porušený," povedal a dodal, že okolo tejto časti múru je vysoká koncentrácia rozbitých zbraní.

V jednom bode sa stena otočí o 180 stupňov, aby vytvorila tvar L, čo uľahčuje obranu pred postupujúcim nepriateľom, vysvetlil Visonà. "Toto je mimoriadne dobre naplánované opevnenie," povedal.

S rímskymi silami ovládajúcimi pobrežné cesty bol Spartakus nútený prekročiť horu Aspromonte. „Preto tu Crassus postavil túto líniu opevnenia,“ povedala Gennaro.

V pláne je uskutočniť archeologické vykopávky, aby sa odhalilo viac tajomstiev tohto miesta, ale Gennaro povedala, že „v tomto ranom štádiu je naším prvoradým záujmom chrániť miesto pred potenciálnymi vykrádačmi“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: University of Kentucky / The Foundation for Calabrian Archaeology / Paolo Visona
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies