Assangeov otec o Putinovi: Jediný svetový líder, ktorý vystúpil na obranu novinára

NETKY.SK • 21 Október 2024, 10:22 • 2 min
Assangeov otec o Putinovi: Jediný svetový líder, ktorý vystúpil na obranu novinára

Otec zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea John Shipton pre RIA Novosti povedal, že je vďačný ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, ktorý sa stal prvým svetovým lídrom, ktorý vystúpil na obranu novinára.

slovakia

left justify in out

Prezident Putin sa v roku 2012 stal prvou hlavou štátu, ktorá vystúpila na obranu Julianových záujmov ako vydavateľa a občana. Vtedy sa na Juliana sypali očierňujúce lži.... Putin ako jediný v svojich vyjadreniach hájil jeho záujmy ako vydavateľa a občana. Za toto mu vyjadrujem svoju úctu a vďaku,“ povedal Shipton.

Assange bol prepustený z britského väzenia, kde bol zadržiavaný počas zvažovania jeho vydania do Spojených štátov, 24. júna 2024 po čiastočnej dohode o vine a treste s americkými prokurátormi. Assange sa priznal k sprisahaniu za účelom získania a zverejnenia informácií americkej národnej obrany a bol odsúdený na päť rokov, ktoré už strávil za mrežami. Pojednávanie v jeho prípade sa konalo na ostrove Saipan, najväčšom v Severných Mariánach, ktoré nie sú súčasťou Spojených štátov, ale sú vo vlastníctve Washingtonu. Toto priznanie mu umožnilo prepustiť po piatich rokoch za mrežami.

Assange získal celosvetovú slávu založením stránky WikiLeaks, kde boli zverejnené najmä státisíce dôverných materiálov o vojnách v Iraku a Afganistane, väznici v Guantáname, diplomatické depeše a osobná korešpondencia Hillary Clintonovej, ktorá kandidovala na prezidentku. V roku 2010 stránka zverejnila tajné videozáznamy americkej armády, ktoré ukázali, ako bolo po útoku vrtuľníka amerického letectva v Bagdade v roku 2007 zabitých najmenej 18 civilistov.

V Spojených štátoch bol zakladateľ WikiLeaks obvinený z 18 trestných oznámení, za ktoré mu hrozilo spolu až 175 rokov väzenia v súvislosti s prezradením najväčšieho súboru utajovaných informácií v histórii krajiny.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
ria.ru, Zdroj foto: FB Julian Assange
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies