Astronauti z NASA sa kvôli problémom s loďou Starliner vrátia na Zem až v roku 2025

NETKY.SK • 25 August 2024, 08:50 • 2 min
Astronauti z NASA sa kvôli problémom s loďou Starliner vrátia na Zem až v roku 2025

NASA oznámila, že návrat astronautov Barryho Wilmora a Sunity Williamsovej na Zem sa odkladá na február 2025. Dôvodom sú technické problémy s loďou Starliner od spoločnosti Boeing, preto sa na návrat použije loď Crew Dragon od SpaceX.

slovakia

left justify in out

Kvôli technickým problémom s vesmírnou loďou Starliner spoločnosti Boeing sa dvaja astronauti z NASA, ktorí sú momentálne na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), vrátia na Zem až vo februári 2025, oznámila NASA na sobotňajšej tlačovej konferencii.

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová sa namiesto Starlineru vrátia na Zem na palube vesmírnej lode Crew Dragon od konkurenčnej spoločnosti SpaceX, uviedla NASA.

Hoci mali byť vo vesmíre len týždeň, na ISS od júna. Toto rozhodnutie bolo prijaté z bezpečnostných dôvodov, vyhlásil šéf NASA Bill Nelson.

Tento krok tiež znamená, že štart misie SpaceX Crew-9 s loďou Crew Dragon, naplánovaný na september, sa uskutoční len s dvoma astronautmi namiesto štyroch.

Wilmore a Williamsová sa stanú súčasťou tejto posádky a vrátia sa na Zem v roku 2025 spolu so svojimi dvoma kolegami, pričom Starliner, zmietaný technickými problémami, sa vráti na Zem bez ľudskej posádky.

 

Na ISS dorazili Wilmore a Williamsová začiatkom júna počas prvého skúšobného letu Starlineru s posádkou.

Ich misia na ISS mala trvať týždeň, ale na Starlineri sa objavili početné technické problémy.

NASA istý čas uvažovala, či dvoch astronautov privezie na Zem loďou Starliner alebo o niekoľko mesiacov neskôr loďou Crew Dragon.

Starliner je čiastočne opakovane použiteľná kozmická loď s trojmetrovou kapsulou pre posádku a servisným modulom.
Na rozdiel od lode Crew Dragon, Starliner nepristáva na vode, ale na suchej zemi. Pristávacia funkcia je podobná bývalému raketoplánu Space Shuttle, ktorý NASA vyradila v roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: DPS, Foto: SITA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies