AKTUALIZOVANÉ Atentát na premiéra: Diskusie o extrémizme na mimoriadnom výbore SIS + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 17 Október 2024, 13:49 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Atentát na premiéra: Diskusie o extrémizme na mimoriadnom výbore SIS  + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Diskusia sa sústreďuje na politický extrémizmus a možnú komunikáciu atentátnika s ďalšími osobami. Poslanec Šuca kritizuje zneužívanie výboru na politické ciele, zatiaľ čo Glűck tvrdí, že atentátnik bol sfanatizovaný politickou opozíciou.

slovakia

left justify in out

Pokus o atentát na premiéra Slovenskej republiky vyvolal v parlamente intenzívnu diskusiu o extrémizme a bezpečnosti. Opoziční poslanci už požiadali o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktoré by sa malo uskutočniť budúci týždeň.

Cieľom zasadnutia bude preveriť informácie súvisiace s pokusom o atentát a prípadné prepojenie na politický extrémizmus.

Peter Šuca, podpredseda kontrolného výboru, uviedol, že momentálne nemôže potvrdiť, či existuje nejaká správa o atentáte zo strany SIS. Ak by však výbor dostal relevantné informácie o politickom extrémizme, na základe nich by mohla byť spracovaná správa pre oprávnenú osobu, ktorou je predseda parlamentu.

Šuca zároveň zdôraznil, že v diskusiách o SIS sa často "miešajú hrušky s jablkami", keď sa zamieňa informácia s oficiálnou správou.

 

Podpredseda výboru označil za nepravdivé tvrdenia, že kontrolný výbor je dlhodobo neuznášaniaschopný. Podľa neho bol výbor v minulosti nefunkčný kvôli organizačným problémom, ktoré nastali, keď bývalá predsedníčka Mária Kolíková (SaS) nepoverila niektorého z podpredsedov vedením výboru po svojom odchode.

Šuca dodal, že niektorí členovia výboru zneužívajú jeho činnosť na politickú sebaprezentáciu, čo podľa neho brzdí riadny chod výboru.

Poslanec Richard Glűck sa vo svojom vyjadrení dotkol samotného pokusu o atentát. Podľa neho bol spáchaný z politických dôvodov a atentátnik bol sfanatizovaný opozíciou. Glűck tvrdí, že fotografie dokazujú účasť atentátnika na opozičných protestoch, čo podľa neho naznačuje, že mohol byť ovplyvnený politickými kruhmi.

Poslanec dodal, že je možné, že atentátnik mohol komunikovať s niekým ďalším, čo si vyžaduje ďalšie vyšetrovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies