Až o 9 rokov dlhší život? Stačí niekoľko minút behu denne!

NETKY.SK • 10 Október 2024, 14:38 • 2 min
Až o 9 rokov dlhší život? Stačí niekoľko minút behu denne!

Existuje mnoho návykov, ktoré zvyšujú vaše šance na dlhší a zdravší život. Podľa štúdie Brigham Young University je jedným z nich beh. Vedci určili konkrétny čas, ktorý by ste mali tejto aktivite venovať, aby ste maximalizovali jej prínos pre dlhovekosť.

slovakia

left justify in out

Starostlivosť o zdravie a pohodu sa stala prioritou v snahe o dlhší a plnohodnotnejší život. Medzi najčastejšími odporúčaniami na udržiavanie kondície a zdravého starnutia zohráva kľúčovú úlohu fyzická aktivita.

Beh môže nielen zlepšiť súčasnú kvalitu života, ale ho aj predĺžiť. Taktiež je už dlho známy tým, že poskytuje rozmanité zdravotné prínosy, ale najnovšia štúdia naznačuje, že jeho vplyv presahuje rámec zlepšovania kondície.

Výskum sa zameral na vzťah medzi intenzívnou a namáhavou fyzickou aktivitou a biologickým starnutím. Podľa odborníkov môže pravidelný beh pomôcť oddialiť starnutie buniek, čo následne prispieva k predĺženiu života.

Štúdia vychádzala z analýzy takmer 6 000 dospelých osôb vo veku od 20 do 84 rokov. Vedci hodnotili dĺžku telomér, štruktúr, ktoré chránia konce chromozómov. Tieto štruktúry sa časom skracujú, čo je súčasťou prirodzeného procesu starnutia.

Teloméry sa mierne skracujú pri každom delení bunky. Keď sú teloméry príliš krátke, bunky sa už nemôžu správne deliť, čo vedie k ich poškodeniu a prípadnej smrti. Výsledky štúdie však ukázali, že tí, ktorí behali päť dní v týždni viac ako pol hodinu, mali v porovnaní so sedavými jedincami výrazne dlhšie teloméry. Tento rozdiel v dĺžke telomér znamená biologickú výhodu až deväť rokov. Sú to minúty, ktoré vám môžu priniesť viac rokov života.

Odborníci na dlhovekosť odhadli, koľko minút denne potrebujete behať, aby ste si predĺžili život až o 9 rokov.
Odborníci na dlhovekosť odhadli, koľko minút denne potrebujete behať, aby ste si predĺžili život až o 9 rokov.
Zdroj: Getty Images

Vedci dospeli k záveru, že na získanie týchto výhod nemusíte trénovať na profesionálnej úrovni. Stačí behať 30 až 40 minút denne, päťkrát týždenne, aby ste dosiahli významný rozdiel.

Táto intenzívna a sústavná fyzická aktivita nielen posilňuje kardiovaskulárny systém, ale zdá sa, že aj omladzuje bunky tela.

Kľúčom k úspechu je dôslednosť a udržiavanie takej úrovne námahy, ktorá umožňuje bunkám profitovať z cvičenia. Vedci poukazujú na to, že sedavý spôsob života urýchľuje skracovanie telomér, zatiaľ čo intenzívna fyzická aktivita, ako je beh, udržiava teloméry dlhšie, čím podporuje dlhšiu životnosť buniek.

Hoci neexistuje žiadny zázračný recept, ktorý by zaručil dlhší život, veda naďalej dokazuje, že pravidelné, dobre štruktúrované cvičenie môže mať veľký význam. Beh sa ukázal ako jedna z najúčinnejších aktivít na odďaľovanie biologického starnutia a pridávanie rokov života.

Najdôležitejšie je zostať dôsledný a venovať mu dostatok času, aby naše telo mohlo využívať jeho omladzujúce účinky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Mundo Deportivo, Foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies