Baktérie na ISS zmutovali: Astronauti čelí novým zdravotným hrozbám

NETKY.SK • 23 Október 2024, 13:02 • 2 min
Baktérie na ISS zmutovali: Astronauti čelí novým zdravotným hrozbám

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa objavili zmutované baktérie, vrátane nebezpečného Enterobacter bugandensis. Tieto mikroorganizmy môžu predstavovať vážne riziko pre zdravie astronautov, ktorých imunitný systém je v mikrogravitácii oslabený. Vedci sa zameriavajú na analýzu týchto mutácií, aby zabezpečili bezpečnosť budúcich vesmírnych misií a ochranu astronautov.

slovakia

left justify in out

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) bola objavená znepokojivá mutácia baktérií, ktorá predstavuje nový fenomén pre vedu a astronautov. Štúdie naznačujú, že niektoré baktérie, vrátane Enterobacter bugandensis, sa vo vesmíre vyvinuli na varianty, ktoré sa na Zemi ešte neobjavili.

Tieto mutácie sú dôvodom obáv, pretože môžu predstavovať riziko pre zdravie astronautov, ktorí sú vystavení nezvyčajným podmienkam v mikrogravitácii.

Za posledných 75 rokov ľudstvo vyslalo do vesmíru tisíce objektov, vrátane rakiet a satelitov, no baktérie na nich ostávajú často mimo pozornosti. Avšak minulý rok sa do vesmíru dostalo 2 644 objektov, a s nimi aj množstvo mikroorganizmov, ktoré sa môžu správať inak v bezváhovom prostredí.

Zatiaľ čo väčšina baktérií je neškodná, Enterobacter bugandensis je potenciálne nebezpečná a už bola spojená so závažnými klinickými infekciami.

Nedávne výskumy ukázali, že baktérie vo vesmíre sa mutujú iným spôsobom ako na Zemi. Na ISS, kde sú podmienky charakterizované mikrogravitáciou, zvýšenými hladinami oxidu uhličitého a slnečným žiarením, sa tieto mikroorganizmy dokázali adaptovať.

Predpokladá sa, že vystavenie mikrogravitácii im umožňuje vyvinúť rezistenciu na antibiotiká a získať zvýšenú virulenciu prostredníctvom rýchlych mutácií a horizontálneho prenosu génov.

Enterobacter bugandensis sa od svojich pozemských príbuzných odlíšil a stal sa oportúnnym patogénom, čo znamená, že môže spôsobiť ochorenie predovšetkým u jedincov s oslabeným imunitným systémom.

To je zvlášť relevantné pre astronautov, ktorí sú vo vesmíre dlhší čas a ich imunitný systém môže byť oslabený v dôsledku adaptácie na nové podmienky.

Preto je kľúčové, aby vedci podrobne skúmali, ako baktérie mutujú vo vesmíre. Pochopenie týchto procesov je zásadné nielen pre ochranu astronautov, ale aj pre budúce vesmírne misie a potenciálne osídlenie iných planét.

Odborníci sa zameriavajú na výskum týchto zmutovaných baktérií, aby zaistili bezpečnosť a zdravie všetkých, ktorí sa odvážia na cesty do vesmíru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo.sk, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies