Banská Bystrica: Dočkajú sa obyvatelia oddychovej zóny pri Hrone?

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 17:22 • 2 min
Banská Bystrica: Dočkajú sa obyvatelia oddychovej zóny pri Hrone?

BANSKÁ BYSTRICA - Obyvateľom a návštevníkom mesta pod Urpínom chýba prístup k rieke Hron, ktorá tečie cez celé mesto. Od mestskej časti Radvaň cez celé centrum až za autobusovú stanicu je rieka Hron ohradená múrmi protipovodňovej ochrany a plotmi.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková, mesto od roku 2018 pracuje na projekte vybudovania oddychovej zóny pri malej železničnej stanici, ktorej súčasťou bude prístavisko pre vodákov a parčík s promenádou.

Podľa vodohospodárov požadujú vybudovanie prístupov k jednému z prítokov Hrona od investora v bývalej Slovenke.

"Aktuálne prebieha proces územného konania. V súvislosti s týmto zámerom zároveň pracujeme na projekte rekonštrukcie príslušného mosta, na ktorý máme v súčasnosti spracovanú projektovú dokumentáciu," objasnila aktuálnu situáciu ohľadom oddychovej zóny pri Hrone hovorkyňa s tým, že v blízkej dobe sa začne príprava verejného obstarávania na zhotoviteľa nového mosta.

"Samospráva uvažuje aj o projekte osadenia pontónového prístaviska pri zimnom štadióne. Všetko však bude závisieť od možností financovania tohto zámeru," dodala Marhefková k iným možnostiam prístupu k Hronu.

Definitívne odrezanie Hrona od mesta pod Urpínom spôsobilo vybudovanie protipovodňovej ochrany v rokoch 2018 až 2021 Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP). Má dĺžku 7,38 kilometra popri rieke Hron medzi mestskými časťami Majer a Radvaň.

Boli vybudované ochranné múriky popri rieke, pričom súčasťou výstavby bola aj výstavba podzemných tesniacich stien. Od Radvane až za autobusovú stanicu je rieka Hron neprístupná. Prvá možnosť zísť k rieke je až pri moste pri bývalej Smrečine, kde sú na obidvoch stranách schodíky, ale brehy sú tu neupravené.

"Jedná sa o stavbu protipovodňového charakteru, ktorá chráni životy a zdravie občanov mesta, vrátane majetku vybudovaného v pôvodne nechránenom území. Pokiaľ sa jedná o prístup k rieke, ten je možný po vybudovaných nábrežných promenádach. S priamym vstupom do rieky sa neuvažovalo, okrem miest na to určených, schodiská v múroch so vstupom na vlastné riziko," objasnil hovorca SVP Marián Bocák s tým, že o takejto požiadavke v čase prípravy stavby ani nemali vedomosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: sita.sk, Foto: bystricoviny.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies