Banská Bystrica: Farmárske župné trhy ponúknu výrobky priamo z kraja

NETKY.SK • 10 August 2024, 07:03 • 2 min
Banská Bystrica: Farmárske župné trhy ponúknu výrobky priamo z kraja

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prichádza po projekte Regionálne a Župné trhy s novinkou, ktorej cieľom je poskytnúť miestnym farmárom priestor na predávanie ich produktov. Ide o Farmárske župné trhy, ktoré sa uskutočnia v sobotu na Starej tržnici v Banskej Bystrici, a ďalšie sa chystajú na jeseň.

slovakia

left justify in out

Farmárske župné trhy sa prvý krát uskutočnili v júni a nadväzujú na podporu kraja lokálnym výrobcom a nositeľom tradícií. Poskytujú priestor výlučne farmárskym a potravinovým producentom z BBSK.

"V júni sa na prvých trhoch predstavilo 12 farmárov, ktorí ponúkali široký sortiment svojej produkcie. Návštevníci si mohli zakúpiť čerstvú zeleninu, mliečne výrobky, pekárenské výrobky a ďalšie. V sobotu privítame 14 producentov a tešíme sa, že v Starej tržnici i v meste Banská Bystrica sme našli partnerov, ktorí sú rovnako naklonení podpore miestnych farmárov," konštatovala Mária Ursínyová z Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá trhy zastrešuje.

Prostredníctvom agentúry kraj organizuje Župné trhy, ktoré sa tento rok konajú v siedmich okresných mestách BBSK. Ich ponuka je širšia, okrem potravín je dostupná aj tradičná remeselná produkcia, ako sú výrobky z dreva, kože alebo keramiky.

"Župné trhy sme organizovali prvýkrát v roku 2022. Už po prvom roku sa ukázalo, že je to zaujímavý koncept, a to ako pre remeselníkov, tak pre verejnosť. Za predchádzajúce dva roky sme poskytli priestor v priemere 55 remeselníkom. Všetko sú to remeselníci alebo producenti z BBSK, výrobky mnohých z nich disponujú niektorou zo značiek Regionálny produkt Gemer - Malohont, Pohronie, Novohrad, Podpoľanie, Hont alebo Horehronie," zdôraznil predseda BBSK Ondrej Lunter.

Župné trhy sa v tomto roku uskutočnia v Brezne na Námestí generála M. R. Štefánika a v Žiari nad Hronom počas jarmoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Banskobystrický samosprávny kraj, Foto: FB/Banskobystrický samosprávny kraj
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies