Banská Bystrica: RAZIA proti nelegálnemu hazardu!

NETKY.SK • 30 September 2024, 13:02 • 2 min
Banská Bystrica: RAZIA proti nelegálnemu hazardu!

BANSKÁ BYSTRICA – Úrad pre reguláciu hazardných hier, pri nedávnej razii v meste Banská Bystrica, zaistil 12 kusov nelegálne prevádzkovaných automatov a 2 kusy pokrových stolov. Technické zariadenia a pokrové stoly boli umiestnené v nelegálnej herni a prevádzkované bez udelenej platnej licencie.

slovakia

left justify in out

Akcia bola naplánovaná na základe vlastnej pátracej činnosti Úradu pre reguláciu hazardných hier a prebehla v spolupráci s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Nelegálne prevádzkované technické zariadenia boli zaistené v priestoroch jednej z bývalých banskobystrických herní.

"Dôvodom na zaistenie technických zariadení a pokrových stolov bolo porušovanie ustanovení § 4 ods. 3 a 4 zákona o hazardných hrách, a teda prevádzkovanie hazardných hier bez udelenej alebo vydanej licencie," hovorí generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Martin Bohoš a zároveň dodáva, že "boj proti nelegálnemu hazardu je absolútnou prioritou Úradu pre reguláciu hazardných hier. V súčasnosti, bohužiaľ, sledujeme trend smerujúci k rozmachu nelegálneho hazardu v podobe vzniku nelegálnych prevádzok, pričom tento problém sa týka najmä väčších miest, ktoré zvolili cestu absolútneho zákazu hazardných hier na svojom území."

Podľa aktuálnej legislatívy majú obce nástroje, ktorými vedia regulovať hazard na svojom území. Ide predovšetkým o takzvané zákazové všeobecne záväzné nariadenia, ktorými vedia zakázať umiestňovanie herní a kasín na území svojej obce alebo obmedzujúce všeobecne záväzné nariadenia, prostredníctvom ktorých vedia regulovať napríklad umiestnenie herní v blízkosti škôl či školských zariadení.

S účinnosťou od 10. mája tohto roku Mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici prijatím všeobecne záväzného nariadenia obce schválilo úplný zákaz herní a kasín na území mesta. Po skončení platnosti licencií všetkých herní tento rok v auguste zostalo v meste prevádzkované jediné kasíno, ktoré má udelenú platnú licenciu až do roku 2028. 

"Pri prijímaní všeobecne záväzných nariadení (VZN), ktorými obce a mestá zakazujú hazard na svojom území, je vždy nevyhnutné dôsledne zvážiť aj riziká vyplývajúce z následného rozmachu nelegálneho hazardu, ktorý na seba viaže aj hrozbu páchania ďalšej trestnej činnosti. Každopádne v dôraznom potláčaní nelegálneho hazardu tak, ako sme to urobili v Banskej Bystrici, bude Úrad pre reguláciu hazardných hier pokračovať," hovorí Martin Bohoš a zároveň dodáva, že "regulácia hazardných hier a edukácia v oblasti zodpovedného hrania je aj naďalej tou najvhodnejšou cestou ako k hazardným hrám pristupovať."

Prevádzkovanie hazardnej hry bez udelenej alebo vydanej licencie je zakázané, pričom dozorovaným subjektom pri preukázaní porušenia zákona hrozí vysoká pokuta.

V prípade fyzickej osoby v zmysle ustanovenia zákona o hazardných hrách takýmto osobám hrozí pokuta od 20 000 eur do 250 000 eur.  Pri právnických osobách na základe zákona o hazardných hrách hrozí za prevádzkovanie, podieľanie sa na prevádzkovaní alebo za napomáhanie pri prevádzkovaní hazardnej hry bez udelenej licencie sankcia až do výšky 500 000 eur.

Okrem uvedeného Úrad pre reguláciu hazardných hier upozorňuje aj na trestnoprávnu rovinu. Podľa Trestného zákona je za nelegálne prevádzkovanie hazardných hier trestná sadzba odňatia slobody v rozsahu 1 až 15 rokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ÚRHH SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies