Behýl: Prezident by mal mať posledné slovo pri prijímaní zákonov

NETKY.SK • 19 Január 2014, 14:04 • 2 min
Behýl: Prezident by mal mať posledné slovo pri prijímaní zákonov

BRATISLAVA - Prezident SR by mal rozhodovať o prijatí zákona.

slovakia

left justify in out

V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal prezidentský kandidát Jozef Behýl. "Som presvedčený, že to k tomu smeruje," odpovedal na otázku, či je za prezidentský systém, v ktorom bude mať prezident vyššiu právomoc ako parlament. Podľa neho je dôležité, aby prezident takúto právomoc mal, pretože tak môže byť prijatý akýkoľvek dobrý návrh, bez ohľadu na to, že ho navrhla ľavica alebo pravica. "Ak je prezident o takomto návrhu presvedčený, že pomôže krajine a občanom, mal by o jeho prijatí rozhodnúť," uviedol občiansky kandidát. Za takéto rozšírenie prezidentských právomocí nie je prezidentský kandidát SaS Peter Osuský. "Prezident nemá mať posledné slovo pri prijímaní zákonov, no mal by pravidelne komentovať stav vecí a hovoriť občanom o alternatíve," povedal Osuský. "Prezident nie je prvý medzi politikmi, ale prvý medzi občanmi," zdôraznil nominant SaS. Podľa Osuského nie je alfou a omegou rozširovanie kompetencií, ale lepšie a flexibilnejšie využívanie tých súčasných, napríklad v oblasti súdnictva. Osuskému neprekáža, že pravica má viacero prezidentských kandidátov. Upozornil na to, že v minulosti sa viackrát nenaplnili úvahy o jednom spoločnom pravicovom kandidátovi. Je preto za to, aby mali tentoraz pravicoví voliči na výber. "Musím povedať, že z hľadiska pravicových kandidátov je to naozaj poctivá ponuka pre pravicových voličov a tí nebudú môcť povedať, že nemali koho voliť."
V prvom kole pôjde podľa Osuského o "primárky" pre pravicových kandidátov, z ktorých by mal vzísť skutočne spoločný pravicový kandidát. "Bude úlohou nás všetkých na pravom brehu, aby sme sa správali slušne, aby sme nevykopali priepasti medzi nami a našimi voličmi a aby volič, ktorého kandidát nevyhral, mal motiváciu podporiť iného pravicového kandidáta," zdôraznil Osuský. Podľa Jozefa Behýla je veľký počet nielen pravicových, ale všetkých kandidátov na prezidenta, dôkazom toho, že občania SR sú nespokojní. "Tí na to, aby ich bolo počuť, aby mohli reálne poukázať na stav vecí a dožiadať sa pravdy v rámci platných noriem, si musia založiť politickú stranu alebo občianske združenie," uviedol Behýl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies