Benátky hľadajú nových gondoliérov. Záujemcov čaká náročný výcvikový kurz

NETKY.SK • 16 August 2024, 14:00 • 2 min
Benátky hľadajú nových gondoliérov. Záujemcov čaká náročný výcvikový kurz

BENÁTKY - Mestská rada v Benátkach vypísala výberové konanie na obsadenie voľných pozícií gondolierov. Plavci v pruhovaných tričkách a klobúkoch, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou obrazu turistického mesta, musia podľa zadania mať prinajmenšom stredoškolské vzdelanie, vedieť plávať, mať zdravotné potvrdenie a byť starší ako 18 rokov. Podmienkou je ale aj úspešné absolvovanie príslušného kurzu.

slovakia

left justify in out

Záujemcovia o tradičné povolanie sa musia prihlásiť do kurzu Arte del Gondoliere (Umenie gondoliérov), čo je však podmienené schopnosťou ovládať loď, píše The Guardian. Pokiaľ to nevie perfektne, musí aspoň preukázať základné zručnosti a talent. „Umenie ovládať gondolu je základom a pomáha s prvým výberom,“ uviedol predseda benátskej asociácie gondolierov Andrea Balbi.

Výcvik je veľmi prísny a náročný. Začína tridsiatimi hodinami teoretickej výučby, počas ktorej sa záujemcovia naučia lodnú obdobu cestného zákona. Učí sa aj po anglicky a po francúzsky a o histórii, kultúre a umení Benátok. Osobitný dôraz je kladený na architektúru mesta a rolu vodných kanálov.

Až po teórii prichádza na rad prax. Študenti strávia desať hodín riadením gondoly pod vedením gondoliérskeho majstra.

Povolanie gondoliéra je súčasťou Benátok už od roku 1094, pripomína britský denník. Jedenásť metrov dlhé plavidlá boli po stáročia hlavným dopravným prostriedkom, pôvodne ich využívali hlavne nižšie vrstvy spoločnosti. Aristokrati s nimi začali jazdiť až v 14. storočí, keď mesto zakázalo jazdu na koni úzkymi uličkami mesta. V 16. storočí sa po Benátkach plavilo odhadom 10-tisíc gondol.

Ilustračné foto - gondoliér v Benátkach.
Ilustračné foto - gondoliér v Benátkach.
Zdroj: Tripadvisor

Dnes je v Benátkach 433 gondolierov, z toho 14 žien. Predtým to bola výhradne mužská profesia, ktorej prestížne licencie sa obvykle dedili z otca na syna. Teraz je však toto povolanie prístupné každému, kto je občanom Európskej únie a je plnoletý. Prvou ženou gondolierkou sa v roku 2009 stala Giorgia Boscolo.

 

Mladí chcú len selfie

Odhaduje sa, že Benátky ročne navštívi 30 miliónov návštevníkov. Preto sú tiež gondolieri tak žiadaní. Podľa predsedu asociácie gondolierov Balbiho ale nie je ani tak dôležité nájsť nových zamestnancov, ako skôr udržať profesiu v chode.

„Dochádza teraz ku generačnej výmene. Ľudia odchádzajú do dôchodku a treba ich nahradiť,“ povedal. „Organizujeme vzdelávacie kurzy, kedykoľvek je potrebné. Ľudia, ktorí sa k tejto profesii hlásia, to robia preto, že milujú Benátky a sú presvedčení, prenášajú ďalej tradície gondol a mesta.“

Gondoliéri často bojovali za zachovanie svojej profesie. Keď Benátky v 80. rokoch 19. storočia zaviedli verejnú vodnú autobusovú dopravu, gondoliéri prvýkrát štrajkovali. Aj dnes často protestujú proti vodným taxíkom a rýchlym člnom. Tvrdia, že ich bezohľadná jazda ohrozuje životy, pretože dvíhajú vlny, ktoré rozkývajú menšie plavidlá.

Balbi je gondolierom už 30 rokov. Za ten čas bol svedkom rastu turistického ruchu a meniacich sa potrieb cestujúcich. „Obvykle sa stretnete s tým, že mladí si chcú kupovať iba selfie,“ popísal. „To rodiny alebo ľudia starší ako 30 rokov prejavujú väčšiu zvedavosť a chcú poznať históriu mesta a vedieť, ako bolo postavené.“

Podľa Balbiho je o kurz, ktorý stojí viac ako tisíc eur, taký záujem, že nehrozí, že by profesia gondolierov zanikla. „Aby zomrela profesia, museli by najskôr zomrieť Benátky,“ hovorí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Wikimedia Commons / Elan Fleisher
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies