Biden: Irán očakáva, že v prípade uzavretia dohody o prímerí v Gaze odrazí útok na Izrael

NETKY.SK • 14 August 2024, 13:10 • 2 min
Biden: Irán očakáva, že v prípade uzavretia dohody o prímerí v Gaze odrazí útok na Izrael

WASHINGTON - Široko očakávaný iránsky útok na Izrael s cieľom pomstiť atentáty na vysokých predstaviteľov teroristov môže byť odvrátený, ak sa Izraelu a Hamasu podarí dosiahnuť dlho hľadanú dohodu o prímerí v Gaze, keď sa rokovania obnovia koncom tohto týždňa, uviedol v utorok americký prezident Joe Biden.

slovakia

left justify in out

Komentáre prišli niekoľko hodín po tom, čo iránski predstavitelia povedali agentúre Reuters, že sľúbený odvetný útok by sa mohol odložiť, aby rozhovory mohli napredovať, aj keď Hamas naznačil, že sa na rokovaniach nezúčastní, a člen izraelskej delegácie vyjadril pochybnosti o životaschopnosti rozhovorov, pokiaľ nebude predseda vlády. Minister Benjamin Netanjahu rozširuje mandát tímu.

Vyjednávania o prímerí a dohode o prepustení rukojemníkov by sa mali obnoviť buď v Egypte alebo v Katare vo štvrtok, pričom americkí sprostredkovatelia vychvaľujú summit ako možno poslednú príležitosť prepustiť rukojemníkov zajatých Hamasom 7. októbra a ukončiť 10 mesiacov trvajúcu vojnu v Gaze a odvrátiť možnosť totálnej regionálnej vojny so zapojením Iránu.

Pri návšteve New Orleans v utorok sa Biden novinári opýtali, či očakáva, že Irán odloží odvetný útok, ak sa dosiahne dohoda. "To je moje očakávanie," odpovedal prezident.

 

Americký prezident Joe Biden rokuje s novinármi 13. augusta 2024 na medzinárodnom letisku Louisa Armstronga v New Orleans.
Americký prezident Joe Biden rokuje s novinármi 13. augusta 2024 na medzinárodnom letisku Louisa Armstronga v New Orleans.
Zdroj: AP Photo / Mark Schiefelbein

Ale Biden tiež varoval, že dosiahnutie dohody o prímerí je „stále ťažšie“, pričom vyjadril svoje odhodlanie zabezpečiť ukončenie nepriateľských akcií. „Uvidíme, čo urobí Irán, a uvidíme, čo sa stane, ak dôjde k nejakému útoku. Ale nevzdávam sa,“ povedal Biden.

Americké ministerstvo zahraničia v utorok uviedlo, že pracuje na tom, aby sa na nadchádzajúcich rozhovoroch zúčastnili zástupcovia Hamasu. Hovorca amerického ministerstva zahraničia Vedant Patel uviedol, že Dauha uistila Washington, že bude „pracovať na tom, aby bol Hamas zastúpený“ na nadchádzajúcich rozhovoroch.

Teroristická skupina vydala v pondelok vyhlásenie, v ktorom uviedla, že sa nezúčastní na stretnutí, pokiaľ sprostredkovatelia nepresvedčia Izrael, aby súhlasil s aktualizovaným návrhom, ktorý teroristická skupina predložila začiatkom júla v reakcii na návrh podporovaný USA.

Ponuka údajne zohľadnila to, že Hamas sa vysmieval zo svojej dlhodobej ústrednej požiadavky, aby sa Izrael vopred zaviazal k trvalému prímeriu. Odpoveď z Izraela prišla vo forme Netanjahuovho zoznamu upravených požiadaviek, ktoré potom Hamas odmietol.

Uprostred úsilia o dokončenie dlho očakávanej dohody tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierre novinárom na palube Air Force One povedala, že diplomat Bieleho domu Brett McGurk pocestuje v najbližších dňoch do Káhiry a Dauhy, zatiaľ čo osobitný vyslanec Amos Hochstein navštívi Libanon v snahe vyhnúť sa ďalšej regionálnej eskalácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Foto: The Japan News / Reuters / HANA / Majid Asgaripour
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies