Biden tvrdí, že Netanjahu nerobí dosť pre to, aby dosiahol dohodu o rukojemníkoch

NETKY.SK • 3 September 2024, 09:07 • 2 min
Biden tvrdí, že Netanjahu nerobí dosť pre to, aby dosiahol dohodu o rukojemníkoch

Rodiny siedmich amerických rukojemníkov, ktorých stále zadržiava Hamas, žiadali v nedeľu Biely dom a izraelskú vládu, aby dosiahli dohodu s Hamasom, keďže Washingtonom otriasla správa o smrti muža z Kalifornie, ktorého militanti zadržiavali.

slovakia

left justify in out

Prezident Joe Biden vydal v noci na sobotu dlhé vyhlásenie, v ktorom vyjadril svoje "rozhorčenie" a prisľúbil, že Hamas "zaplatí" za smrť Herša Goldberga-Polina, aj keď sa zdá, že USA nie sú bližšie k dosiahnutiu dohody o prímerí, ktorá je podľa oficiálnych predstaviteľov už niekoľko mesiacov blízko.

"Neúnavne som pracoval na tom, aby sa ich milovaný Hersh dostal do bezpečia, a správa o jeho smrti mi zlomila srdce," povedal Biden o Goldbergových-Polinových rodičoch Jonovi a Rachel, ktorí minulý mesiac vystúpili na Národnom zhromaždení Demokratickej strany.

"Nemýľte sa, vodcovia Hamasu za tieto zločiny zaplatia. A my budeme naďalej nepretržite pracovať na dohode, ktorá zabezpečí prepustenie zvyšných rukojemníkov."

Bidenovo vyhlásenie pravdepodobne nezlepšilo náladu zvyšných rodín rukojemníkov. O možnej dohode, ktorá by zabezpečila prepustenie posledných siedmich amerických rukojemníkov, sa zmienil až po vynesení posledného rozsudku - a to až po tom, ako prezident prisľúbil spravodlivosť a/alebo pomstu za Goldbergovu-Polinovu smrť.

"Hamas je zlá teroristická organizácia. Týmito vraždami má Hamas na rukách ešte viac americkej krvi. Dôrazne odsudzujem pokračujúcu brutalitu Hamasu a musí ju odsúdiť celý svet," dodala vo vlastnom vyhlásení Harrisová, jeho viceprezidentka a bývalá spolukandidátka.

Na nedatovanej snímke Hersh Goldberg-Polin, ktorého militanti z Hamasu zadržiavali ako rukojemníka v Gaze.
Na nedatovanej snímke Hersh Goldberg-Polin, ktorého militanti z Hamasu zadržiavali ako rukojemníka v Gaze.
Zdroj: Yahoo

Biden hovoril s rodinou Goldberga-Polina a jeho poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan má v najbližších dňoch hovoriť s ostatnými rodinami rukojemníkov.

Príbuzní siedmich amerických rukojemníkov, ktorí sú stále v zajatí, však neveria správam, ktoré prichádzajú z Bieleho domu a ministerstva zahraničných vecí, ktoré už niekoľko mesiacov vytrvalo popiera, že izraelskí predstavitelia bránia dosiahnutiu dohody. Napriek tomu izraelské médiá naďalej verejne špekulujú, že to tak je, a sám Biden začiatkom tohto roka povedal, že ľudia majú "všetky dôvody", aby tomu verili.

"Tragická vražda Hersha len niekoľko mesiacov po tom, čo sme všetci videli jeho tvár na videu s rukojemníkmi, ktoré zverejnil Hamas, je len krutá a nezmyselná," uviedli rodiny rukojemníkov v spoločnom vyhlásení. "Posledných 331 dní sme varovali, že sa to môže stať. Už toho bolo dosť."

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu medzitým v júli verejne vyhlásil, že izraelská vláda nebude akceptovať žiadne podmienky prímeria, ktoré nepovedú k úplnému zničeniu Hamasu.

Hoci izraelská armáda uskutočnila niekoľko záchranných operácií s cieľom vrátiť časť civilistov, ktorých Hamas vzal ako rukojemníkov, oveľa účinnejšie sa ukázali rokovania o prímerí.

Vojna v Gaze sa rýchlo blíži k hranici jedného roka a nevykazuje žiadne známky ukončenia - ak nie, tak sú obavy z jej rozšírenia na regionálny konflikt väčšie ako kedykoľvek predtým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: Ynetnews
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies