Bielorusko zostrelilo Rusom dron, stíhačka ho naháňala 20 minút

NETKY.SK • 30 August 2024, 11:02 • 2 min
Bielorusko zostrelilo Rusom dron, stíhačka ho naháňala 20 minút

MINSK - Bieloruský vzdušný priestor narušil vo štvrtok ráno dron vypustený z Ruska na Ukrajinu. Stíhačka bieloruského letectva ho prenasledovala zhruba dvadsať minút, potom ho zneškodnila. Ide o prvý prípad, kedy sa bieloruské letectvo aktivovalo, aby zničilo vojenský cieľ vo svojom vzdušnom priestore.

slovakia

left justify in out

O ruskom drone, ktorý sa vo štvrtok okolo 3:30 objavil v bieloruskom vzdušnom priestore, informoval portál Ukrajinska pravda. Podľa kanálu Belaruski Hajun išlo o iránsky šahíd, ktorý mal doletieť na Ukrajinu

Dron však nad ránom ľahko zmenil dráhu a vletel nad bieloruský Jelsk v Homelskej oblasti. Bieloruská stíhačka ho prenasledovala zhruba dvadsať minút. Potom sa ozvali dve explózie a pred štvrtou hodinou rannou bol na oblohe vidieť záblesk. Dron sa podarilo zneškodniť.

O ruských dronoch nad Bieloruskom sa už hovorilo v minulých dňoch. Ukrajinská pravda ale upozorňuje, že v tomto prípade sa bieloruské letectvo vôbec po prvýkrát aktivovalo, aby vojenský cieľ vo svojom vzdušnom priestore zničilo.

Bieloruské ministerstvo obrany incident nekomentovalo, rovnako ako bieloruský prezident a blízky spojenec Vladimíra Putina Alexander Lukašenko. Ten sa v minulých dňoch vyjadril k zostreleniu niekoľkých ukrajinských dronov, ktoré narušili bieloruský vzdušný priestor pri útoku na Kurskú oblasť. Ukrajina v poslednej dobe vysiela drony na ciele v Rusku prakticky denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ukrajinska pravda, Foto: mil.by (na titulnej foto bieloruské stíhačky Su-25)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies