Biely dom: V telefonáte s Netanjahuom Biden zdôraznil naliehavosť dohody o prímerí a rukojemníkoch

NETKY.SK • 22 August 2024, 09:45 • 2 min
Biely dom: V telefonáte s Netanjahuom Biden zdôraznil naliehavosť dohody o prímerí a rukojemníkoch

WASHINGTON / JERUZALEM - Premiér Benjamin Netanjahu v stredu telefonicky hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom, keďže snahy o uzavretie dohody o rukojemníkoch stroskotali po nedávnom optimizme, že sa pripravuje prelom.

slovakia

left justify in out

K výzve sa podľa Bieleho domu pripojila aj viceprezidentka Kamala Harrisová, demokratická prezidentská kandidátka. 

Počas hovoru Biden "zdôraznil naliehavú potrebu uzavrieť dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov a diskutoval o nadchádzajúcich rozhovoroch v Káhire s cieľom odstrániť akúkoľvek zostávajúcu prekážku," uviedol Biely dom v čítaní rozhovoru.

Obaja lídri tiež „diskutovali o aktívnom a pokračujúcom úsilí USA o podporu obrany Izraela proti všetkým hrozbám zo strany Iránu, vrátane jeho zástupných teroristických skupín Hamas, Hizballáh a Húsíovia, vrátane pokračujúceho obranného nasadenia americkej armády,“ uvádza sa v krátkom texte USA. Netanjahuova kancelária rozhovor nekomentovala.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovorí pre médiá v hoteli David Kempinski v Tel Avive, 19. augusta 2024.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovorí pre médiá v hoteli David Kempinski v Tel Avive, 19. augusta 2024.
Zdroj: AP / Kevin Mohatt

Bidenov minister zahraničných vecí Antony Blinken bol tento týždeň v regióne a presadzoval americký „premosťovací návrh“ navrhnutý tak, aby prekonal nezhody medzi Izraelom a Hamasom v otázkach, ako je rozmiestnenie IDF na hranici medzi Gazou a Egyptom v prípade dohody.

Blinken v pondelok v rozhovore s novinármi pochválil Netanjahua za podporu návrhu.

Blinkenov prístup však niektorých zmizol. Dvaja arabskí predstavitelia zo sprostredkujúcej krajiny a tretí predstaviteľ zapojený do rozhovorov pre The Times of Israel povedali, že Blinken zašiel príliš ďaleko, aby vyhovoval Netanjahuovým pozíciám o pokračujúcej prítomnosti IDF v koridoroch Philadelphi a Netzarim.

Arabský predstaviteľ sa sťažoval, že nemá zmysel usporiadať plánované stretnutie vyjednávačov na vysokej úrovni koncom tohto týždňa v Káhire, pokiaľ USA nebudú tlačiť na Netanjahua, aby ustúpil od svojich nových požiadaviek a zodpovedajúcim spôsobom nezmení svoj návrh premostenia.

Podľa Kan news Netanjahu na svojom pondelkovom stretnutí s Blinkenom súhlasil so stiahnutím jednotiek IDF z Philadelphiského koridoru v druhej fáze potenciálnej dohody o rukojemníkoch s Hamasom. Netanjahuova kancelária však v odpovedi uviedla, že správa je „nesprávna“.

„Izrael bude trvať na dosiahnutí všetkých svojich vojnových cieľov, ako ich definoval kabinet – vrátane cieľa, že Gaza už nikdy nebude predstavovať bezpečnostnú hrozbu pre Izrael. To si vyžaduje uzavretie južnej hranice,“ uzavrela s odkazom na hranicu medzi Egyptom a Gazou. Uprostred narastajúceho pesimizmu okolo šancí na dohodu by sa mal kabinet národnej bezpečnosti stretnúť vo štvrtok večer, v sídle Kirya IDF v Tel Avive, povedal izraelský predstaviteľ denníku The Times of Israel.

Keďže rokovania o osnove sa opakovane zastavili, minulý týždeň sa v Dauhe uskutočnilo ďalšie kolo rozhovorov, pričom predstavitelia USA a Izraela varovali, že môže ísť o poslednú príležitosť na dosiahnutie dohody.

Pohľad na Philadelphiský koridor medzi južným pásmom Gazy a Egyptom, 15. júla 2024.
Pohľad na Philadelphiský koridor medzi južným pásmom Gazy a Egyptom, 15. júla 2024.
Zdroj: Flash90 / Oren Cohen


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times In Israel, Foto: AP Photo/Susan Walsh
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies