Blanár: Česká republika je pre Slovensko dôležitý partner

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 15:31 • 2 min
Blanár: Česká republika je pre Slovensko dôležitý partner

BRATISLAVA - Naše partnerstvo je založené na histórii. Poukázal na to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským v rámci jeho návštevy na Slovensku. Ten dodal, že SR je pre Česko krajina, ktorá mu bola, je a bude vždy historicky a kultúrne najbližšia.

slovakia

left justify in out

"Chceme rozvíjať všetky oblasti, ktoré súvisia s naším previazaním, a to je rodina, štúdium, biznis, kultúra, ale rovnako aj krajania, pretože tam máme veľmi silnú skupinu, či už občanov Slovenskej republiky, ale aj študentov," podotkol Blanár. 

Priblížil, že s Lipavským riešili tzv. "desatoro", ktoré má zabezpečiť užšiu spoluprácu mladých v rámci krajín. Spoločne chcú pripraviť aj podklady na memorandum o porozumení, ktoré by zabezpečilo výmenu skúseností medzi Českom a Slovenskom.

"Naše vzájomné vzťahy sú nadštandardné, ale že o ne musíme tiež dbať, musíme pracovať na ich rozvoji, prichádzať s novými myšlienkami, s novými nápadmi a myslím si, že to dnešné rokovanie potvrdilo, že vôľa je na oboch stranách," povedal Lipavský.

Český minister zahraničných vecí ocenil, že vzájomné stretávanie oboch strán nie len na úrovni ministrov zahraničných vecí. Ministri hovorili aj o význame Vyšehradskej štvorky, Slavkovského formátu či iniciatíve Central 5.

Diskutovali o téme nelegálnej migrácie. Obe krajiny chcú podľa Blanára hľadať účinnejšie spôsoby fungovania v rámci Európskej únie a Schengenu ako je zavádzanie kontrol na hraniciach.

Hovorili tiež o otázkach ekonomiky či o spolupráci v obrannom priemysle. Venovali sa aj výsledkom volieb do Európskeho parlamentu a zhodli sa aj na potrebe ďalej podporovať Ukrajinu.

Ministri si tiež v utorok uctili významných diplomatov Slovenska a Česka pri pamätníku M. R. Štefánika pri Ivanke pri Dunaji a pri pomníku T. G. Masaryka v Bratislave. Lipavský sa má stretnúť aj s Petrom Pellegrinim a podpredsedom Národnej rady SR Petrom Žigom, ktorý je poverený riadením parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies